fbpx


Binnenland, Politiek

Franse enquête: jongeren worden boos op overheid

Ook bij ons groeit het ongenoegen van de kiezerIn Doorbraak Magazine maakt Bart De Wever zich zorgen over het discours van bepaalde politici en partijen om ‘de primaire gevoelens’ te versterken. ‘Dat is toch wat ik opmaak als ik naar figuren als Dries Van Langenhove en Sam van Rooy luister. Want wat die verkondigen, kan alleen tot geweld leiden’, zegt De Wever. De N-VA-voorzitter wil niet met een dergelijk discours geassocieerd worden. ‘Ook de PVDA acht ik in staat om op een bepaald moment bij mij aan te…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In Doorbraak Magazine maakt Bart De Wever zich zorgen over het discours van bepaalde politici en partijen om ‘de primaire gevoelens’ te versterken. ‘Dat is toch wat ik opmaak als ik naar figuren als Dries Van Langenhove en Sam van Rooy luister. Want wat die verkondigen, kan alleen tot geweld leiden’, zegt De Wever. De N-VA-voorzitter wil niet met een dergelijk discours geassocieerd worden. ‘Ook de PVDA acht ik in staat om op een bepaald moment bij mij aan te bellen, en me te verzoeken mee te komen met de camion.’ De Wever kan begrijpen dat mensen uit woede voor een extreme partij stemmen, ‘omdat ze het kotsbeu zijn’. ‘Maar dat je er als politicus je missie van maakt om mensen nog bozer te maken… daar heb ik geen begrip voor.’

Onherkenbare bestuursbrij

Dat lijkt me redelijk, maar bedient De Wever zich af en toe ook niet van dergelijke retoriek? Zijn uithaal naar federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) was ook niet bepaald een hoogstandje van eloquente redenaarskunst. ‘Engie is een privébedrijf dat zijn centen wil tellen, en het krijgt daarvoor een omkoopsom.’ Maakt De Wever met dergelijke uitspraak de mensen niet bozer?

De Wever heeft het hier bij het verkeerde eind. Hij laat zich inspireren door zijn afkeer voor het Vlaams Belang. Het is net het falen van het bestuursapparaat dat de bevolking aanzet tot woede. De Wever weet dit, want begin juli 2021 gaf hij een interview in de Krant van West-Vlaanderen weg, waarin hij de implosie van het systeem voorspelt. ‘Als we na 2024 opnieuw een onherkenbare bestuursbrij krijgen zoals Vivaldi, dan voorspel ik een implosie van het systeem… Ik sluit zelfs burgerlijke onlusten niet uit. Dat mensen elkaar te lijf gaan op straat.’   De Wever wijdt dat aan de structurele verarming van de bevolking, met daaraan gekoppeld de politieke keuzes door een meerderheid van dit land die door de federale regering straal worden genegeerd. Nagel op de kop. De voorspelling van De Wever lijkt uit te komen…

Geweld tegen politici gewettigd

In een enquête – afgenomen door studiebureau Harris Interactive voor France Bleu en het magazine Challenges – die afgelopen woensdag verscheen, verklaart twee derde van de ondervraagden dat de democratie in gevaar is. Ongeveer de helft van de Fransen vindt dat de democratie goed functioneert. 30% vindt van niet. De rest verklaart dat Frankrijk een autoritair regime is. Een derde van de ondervraagden vindt dat stemmen voor een partij of een kandidaat weinig uithaalt omdat de beleidsmakers geen rekening houden met de wil van de kiezer. Voor kiesgerechtigden tussen 25 en 34 jaar loopt dit op tot 42%.

Een aanzienlijke minderheid van de ondervraagden is bereid om geweld tegen bepaalde beslissingen van Franse politici te gebruiken. Liefst 47% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar wil overgaan tot gewelddadige acties als middel om zich tegen bepaalde beslissingen van de overheid te keren. 30% van de respondenten gaat akkoord met het aanrichten van schade aan partijgebouwen. Meer dan 25% van de bevraagden keurt bedreigingen tegen politici goed. En nog eens 26% van de ondervraagden vindt fysiek geweld tegen politici gerechtvaardigd. Het wantrouwen in de democratische instellingen en haar vertegenwoordigers vertaalt zicht ook in argwaan tegenover de media. Slechts 40% van de ondervraagden denkt dat de media een garantie betekent voor de goede werking van de democratie.

De labyrintische aanpak van het Overlegcomité

Als het regent in Frankrijk dan druppelt het in Brussel en Franstalig België. Uit een bevraging blijkt dat 73% van de gevaccineerden geen vertrouwen meer heeft in de deskundigheid van de politiek. Ze zijn de labyrintische aanpak van het Overlegcomité meer dan zat. Woensdag 1 december riep Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op om een nieuw Overlegcomité te organiseren om te verstrengen. Een dag eerder had de Vlaamse regeringsleider nog gevraagd om te versoepelen. Vorige week donderdag riep hij dan weer op om te versoepelen.

Dit soort ADHD-beleid speelt zich af tegen de achtergrond van de grootste naoorlogse gezondheidscrisis met meer dan 26.000 doden en een toenemende verarming van de bevolking tot gevolg. De stijgende energieprijzen doen de rest. De vraag is hoeveel krediet het bestuur van dit land nog heeft bij de bevolking als blijkt dat bij een mogelijk vijfde of zesde golf extra veiligheidsmaatregelen nodig zullen zijn. De betoging van 21 november waarbij tienduizenden mensen van allerlei pluimage door de Brusselse straten denderden, voorspelt weinig goeds.

Volgens Ivan Van De Cloot is dit land ‘out of control’ en gaan we een collectieve verarming tegemoet. In Brussel en Wallonië wordt de crisis nog veel harder aangevoeld omdat 20 tot 30% van de mensen met de armoedegrens flirt. De groeiende onvrede in de Vesdervallei en het Maasbekken, de oplopende energiefactuur en het onvermogen van de overheid om haar kerntaken uit te voeren, kunnen als een brandversneller werken.

Deze mensen worden steevast in het maatschappelijke debat opzijgezet, tenzij als oorzaak van alles wat fout loopt. Ze worden geminacht en afgedaan als populistisch. Zij willen zich niet aanpassen en hun kritiek wordt als irrationeel afgedaan. Ze hokken samen op de sociale media en zijn een doorn in het oog van de ‘ernstige media’ en de politiek correcte beleidsmakers die beweren aan de ‘goede’ kant van de geschiedenis te staan.

Overkoepelende identiteit

In ‘De stad der zienden’ van de Portugese schrijver José Saramago keren de kiezers zich af van de machthebbers. Dat vinden deze laatsten vreemd en ze willen ‘de opstand’ onderdrukken. De burgers zijn uiterst ontevreden over het gevoerde beleid. Het volk wil het anders, maar de politiek luistert niet, en richt zich uitsluitend naar de eigen inzichten en regels. Uiteindelijk nemen de machtshebbers hun biezen en neemt het volk de macht over.

Een gezonde samenleving heeft nood aan een overkoepelende identiteit. Als we die wegnemen en vervangen door een postmoderne samenleving, dan openen we de deur voor het neoliberalisme, een optelsom van botsende, particuliere belangen.  ‘In dergelijke wereld verliezen de gewone mensen hun greep op en hun zeggenschap over de realiteit’, zegt De Wever in De Tijd. De enquête in Frankrijk geeft aan tot wat dat kan leiden.

Julien Borremans

Julien Borremans is leerkracht, columnist en werkt mee aan verschillende internetfora.