Actualiteit, Buitenland

Frauke Petry (AfD) haakt af als lijsttrekker door interne strijd

Frauke Petry (41), de topvrouw van Alternative für Deutschland (AfD), zal geen lijsttrekker zijn van haar partij tijdens de parlementsverkiezingen op 24 september. Ze leidt de partij sinds 2015 en er was al langer speculatie over haar toekomst maar daar maakt ze nu komaf mee. In een twaalf minuten durende videoboodschap op Facebook gaf Petry, die overigens zwanger is en een vijfde zoon verwacht, meer uitleg.

Hardliners

Ze zegt daarin dat ze niet beschikbaar zal zijn als lijsttrekker of als lid van een team dat de AfD-lijst trekt. Als reden geeft ze dat ze het belangrijk vindt dat ‘de partij onafhankelijk van personen over belangrijke vraagstukken discussieert’. En ook: ‘Te veel mensen onder ons beseffen nog steeds niet dat we een gezamenlijke strategie nodig hebben. (…) Het imago van AfD is herhaaldelijk geschaad door provocaties van een aantal vertegenwoordigers.”

Gezamenlijke strategie zoeken

Veel AfD’ers vinden Petry trouwens te mainstream en menen dat ze te machtslustig is voor een anti-migratie en anti-EU-partij. Volgens haar critici zorgt ze zo ook voor een tweespalt in haar partij. Petry wil dit weekend op het AfD-congres in Keulen van haar voorgestelde partijlijn één gedeelde strategie maken. Ze pleit voor de ‘realpolitieke weg van een burgerlijke volkspartij’. Op dat congres zal eveneens de nieuwe lijsttrekker gekozen worden. In Duitse media doet nu de liberale econoom Alice Weidel de ronde als grote kanshebber. Zij is eveneens een belangrijke kandidaat in Baden-Wuerttemberg.

AfD, in 2013 opgericht als eurokritische partij, is nu vertegenwoordigd in de regionale parlementen van elf van de zestien deelstaten en wil na de verkiezingen van eind september haar intrede maken in het federale parlement. Door de vluchtelingencrisis zat AfD lange tijd goed op koers, maar mede door intern geruzie is de partij in de peilingen er fel op achteruitgegaan, van 30% (2015) tot momenteel 14%.

 

Foto: (c) Reporters

Reacties

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]