fbpx


Buitenland, Media
GNNEWS

GB News zwalpt naar scherper profiel

Van regionale focus naar focus op ‘culture wars’GB News startte op 13 juni met indrukwekkende kijkcijfers. Veteraan in de journalistiek Andrew Neil opende de uitzendingen in een ietwat slecht belichte studio. Hij beloofde de kijker vuur- en weerwerk tegen de toenemende greep van het woke-denken. Het kanaal diende een ‘verfrissende uitdaging’ te worden tegen ‘het gevestigde dieet van de Britse nieuwszenders’. Op zoek naar een profiel De zender is nog geen twee maanden ver en GB News bevindt zich al in een crisis. Andrew Neil rust op…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


GB News startte op 13 juni met indrukwekkende kijkcijfers. Veteraan in de journalistiek Andrew Neil opende de uitzendingen in een ietwat slecht belichte studio. Hij beloofde de kijker vuur- en weerwerk tegen de toenemende greep van het woke-denken. Het kanaal diende een ‘verfrissende uitdaging’ te worden tegen ‘het gevestigde dieet van de Britse nieuwszenders’.

Op zoek naar een profiel

De zender is nog geen twee maanden ver en GB News bevindt zich al in een crisis. Andrew Neil rust op dit ogenblik uit in zijn woning in Zuid-Frankrijk. Hij beloofde de kijkers dat hij sowieso terugkeert, maar de ijverig tweetende Neil is akelig stil over zijn zender. Die kijkers lijken het jonge kanaal in de steek te laten. Het blijkt vooralsnog niet goed genoeg.

Het management van GB News is bijgevolg onderling verdeeld over welke weg het wil inslaan met de zender. De weg van – zoals critici van voor de lancering al ijverig etiketteerden – een Britse versie van FOX News of de weg van een kritische, maar centrumrechtse zender – zoals Andrew Neil het ziet. De eerste versie focust dan vooral op de heersende ‘culture wars’ en de tweede versie mikt op een breder nieuwsaanbod vanuit andere gebieden dan Londen.

 ‘Taking the knee’

Na de voetbalfinale tussen Italië en Engeland op 13 juli 2021 besloot de Welshe GB News-presentator Guto Harri te knielen in de televisiestudio als reactie tegen de vele racistische commentaren ten overstaan van verschillende voetballers van het verliezende Engelse team. Die handeling schoot in het verkeerde keelgat van de kijkers – wat leidde tot een boycot van de zender – en van verschillende bestuursleden van GB News.

De presentator verweerde zich door erop te wijzen dat GB News ‘boven alles’ voor het vrije debat is. Dat baatte niet en de man werd geschorst. GB News zelf liet weten dat het ‘elke vorm van racisme’ veroordeelt, maar dat een presentator meedeed aan ‘taking the knee’ was een breuk van bedrijfsregels.

Focus op ‘anti-woke’

De hele heisa leidde tot de keuze voor een focus op de ‘culture wars’. Niemand minder dan Nigel Farage werd aangetrokken als nieuwe presentator voor GB News. ‘Ik kniel voor niemand!’, klopte de vroegere politicus zich op de borst. Harri besloot daarop om definitief ontslag te nemen. ‘De zender is bijzonder snel een parodie geworden van zichzelf’, sneerde de vroegere werknemer teleurgesteld. Een van de programmatiedirecteurs die zich verzette tegen het inperken van het regionale nieuwsaanbod nam intussen ook ontslag.

Andrew Neil blijft er vooralsnog gerust in. Op 16 juli tweette hij nog een keertje over GB News: ‘Startups zijn vaak beladen en verdeeld. GB News is daarbij geen uitzondering. Maar de nieuwszender vindt zijn weg en heeft een geweldige toekomst. Hou deze plek in het oog.’ Naar verluidt maakt de populaire en ophefmakende presentator Piers Morgan binnenkort zijn komst naar de zender bekend.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.