fbpx


Actualiteit, Binnenland

Geen beleidstransparantie in Brussels GewestMinister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort (PS) vertikte het om tijdens de commissie Financiën en Algemene Zaken (13 februari) de ordonnantie rond openbaarheid van het betuur na te leven en ging niet in op het verzoek het geplande regeringsbeleid uit de doeken te doen. Zijn visie van transparantie bleek zich te beperken tot de mandaten.

De ordonnantie rond openbaarheid van bestuur is al sinds 1995 van kracht. Meer dan twintig jaar later leeft de Brusselse regering ze nog steeds niet na. Via deze wetgeving kunnen parlementsleden en burgers regeringsbeslissingen opvragen en zo nagaan wat de regering uitvoert.

Parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) vroeg de minister-president wanneer de Brusselse regering deze wetgeving eindelijk zal naleven. De minister-president weigerde evenwel die vraag te beantwoorden. Ook op haar vraag wanneer de Brusselse regering, naar Vlaams voorbeeld, haar regeringsbeslissingen proactief online zou zetten, kreeg zij geen antwoord. “Minister-president Vervoort wordt met de dag ongeloofwaardiger als het om transparantie gaat”, besluit Van Achter. Het beleid van de Brusselse gewestregering wordt dus, ondanks groeiende democratische druk steeds minder in plaats van meer transparant.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.