JavaScript is required for this website to work.
post

Geen goesting

Even Snel

Doorbraak redactie14/8/2013Leestijd 3 minuten

Als Ivan Van de Cloot en Yves Leterme samen in Terzake komen, dan mag men verwachten dat er nieuws te rapen is. De media lieten zich echter door handige Yves in de luren leggen en staarden zich blind op diens bliksemafleider.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ivan Van de Cloot kwam de voorbije weken meerdere keren aan bod in de media, enkele maanden geleden al bij Doorbraak. De kritische econoom gebruikt, naar eigen zeggen, nogal sterke taal opdat bij iedereen zou doordringen hoe ernstig bepaalde problemen zijn, in het bijzonder die rond Dexia. De traditionele media hebben zijn langverwachte passage bij Terzake eergisterenavond weliswaar ruim opgepikt maar dan wel om de verkeerde redenen. Zijn uitspraak dat hij ‘geen goesting’ heeft om kandidaat te zijn in 2014 bleek een hele dag het nieuws domineren.

Voor de essentie, de Dexia-affaire, wordt alleen maar plaats geruimd in de marge. De frustratie van Van de Cloot zal er niet kleiner op zijn geworden. Het toont wel aan dat Leterme de ‘truken van de mediafoor’ nog helemaal onder de knie heeft. Hij weet dat hij in zo’n debat in een lastig parket dreigt te geraken en lanceert zijn ‘ik heb geen goesting’-nieuws handig als bliksemafleider. De verzamelde pers trapt met beide voeten in de val. De Standaard ruimt er zowaar de voorpagina voor in, het vrt radio-nieuws brengt het tot diep in de nacht als hoofditem. Terzake-anker Kathleen Cools liet zowaar op twitter sarcastisch weten ‘en het ging ook over Dexia’.

Als we nu toch eens even aandacht besteden aan wat er wél aan interessante dingen werd gezegd in die Terzake-uitzending, dan valt Leterme uit de citatenboot. Geen van de banaliteiten die hij de ether instuurde zijn het herhalen waard, behalve dan de vaststelling dat van politieke zijde nog altijd vooral inspanningen worden geleverd om de waarheid te verbloemen. Van één of andere vorm van schuldbekentenis was al helemaal geen sprake.

Doorbraak selecteert dan maar enkele uitspraken van Ivan Van de Cloot die wel met de essentie te maken hebben.

Europa

Over de Eurozone was Van de Cloot het duidelijkst. Zo noemt hij het beleid in Europa een regelrechte schande. ‘We zijn een rampenzone aan het creëren in het Zuiden van Europa.’ We laten dit gebeuren, terwijl we de verdomde plicht hebben om die economieën te ondersteunen, aangezien we hun munt hebben afgepakt. ‘Zolang die landen tot de Eurozone behoren, moeten wij daar onze verantwoordelijkheid nemen.’

Bovendien steekt het bij Van de Cloot dat sommige mensen niet inzien hoe ernstig de situatie in sommige landen is.

Dexia

Wanneer Dexia aanbod komt, haalt Van de Cloot Karel De Boeck aan, vandaag voorzitter van Dexia. De Boeck zegt dat er twee grote inschattingsfouten zijn gemaakt bij de eerste redding van Dexia (in 2008): ‘Ten eerste hebben we toen de fout gemaakt om de tegenpartijen geen verlies laten nemen, maar wel de belastingbetaler. Ten tweede, hadden we niet blindelings waarborgen mogen toekennen voor alle Dexia-schulden.’ Verder: ‘We zitten met een opgekuiste bank van 200 miljard, maar slechts 5,7 miljard heeft met België te maken.’ Dexia heeft een portefeuille van 28 miljard in de VS, waaronder ook bij Detroit. ‘Waarom moet de Belgische belastingbetaler daarvoor garant staan?’

Van de Cloot insinueert ook dat de politiek zich inlaat met slechte adviseurs. Zo is investeringsbank UBS – een schuldeiser van Dexia – ook adviseur van de minister van financiën (geweest). ‘Denkt u dat zij gaan adviseren dat ze verliezen moeten nemen? We laten ons adviseren door partijen met een belangenconflict.’

Intimidatiecultuur

Van de Cloot heeft het al verschillende keren meegemaakt dat hij werd bedreigd en weet dat het ook bij anderen gebeurt. ‘Dat zorgt ervoor dat mensen over grote dossiers hun mond houden’.

In een interview met Knack liet hij deze veelbesproken anekdote noteren: ‘Op de exportmissie in Houston vertelde een topminister aan de journalisten dat iedereen die kritiek had gegeven op het ACW, één voor één zouden worden aangepakt. En terwijl hij dat vertelde, maakte hij van zijn hand een revolver en schoot hij.’ We gingen er met Doorbraak dieper op in.

Volgens Van de Cloot zijn er mensen die bij de VRT anoniem willen getuigen over dit verhaal, maar Kathleen Cools beweert dat zij daar geen weet van heeft.

Heeft de mededeling van Yves Leterme dat hij niet meedoet aan de verkiezingen van 2014 dan helemaal geen nieuwswaarde? Jawel dat is nieuws. Slecht nieuws voor N-VA, want nu kan CD&V de Dexia- en Arco-handen gemakkelijker in onschuld proberen te wassen.

 

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties