fbpx


Binnenland

Geubels en de Oude Belgen

Even Snel‘Wij zijn de afstammelingen van de Oude Belgen, van Ambiorix die de Romeinen in de pan hakte. Daar moet je toch fier op zijn?’ In Het Laatste Nieuws werd de populaire komiek Philippe Geubels voorbije weekend aan de tand gevoeld over zijn programma ’Geubels en de Belgen’ (VIER). Neen, de naam van het programma is geen statement. Maar Geubels is wel gewonnen voor België en hoopt dat het nooit tot een afsplitsing van Vlaanderen komt. ‘Ik eet graag goed, ik drink veel bier. Ik kan genieten van het leven, en dat kunnen de Belgen over het algemeen ook goed. We hebben het beste uitgaansleven ter wereld.’

IJzersterke logica, aangezien mensen in andere landen eerder gewonnen zijn voor slecht eten, nooit plezier maken en al zeker geen nachtleven kennen. Maar de historische claims van Geubels roepen toch vragen op. De enige bron voor het bestaan van Ambiorix luistert naar de naam Gaius Julius Caesar. In het verhaal van Caesar slaagt de doortrapte Ambiorix er weliswaar in om dankzij laaghartige leugens een flinke Romeinse legermacht af te slachten, maar waren het uiteindelijk toch de Eburonen van diezelfde Ambiorix die door de wraak van Caesar volledig van de kaart werden geveegd.

Caesar rekende de Eburonen trouwens niet tot de Belgae, maar wel tot de Germani. Geen van beide benamingen kunnen trouwens zonder groteske anachronismen worden geprojecteerd op hedendaagse volkeren. De ‘dappersten aller Galliërs’ hadden evenveel met het hedendaagse Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland als met het huidige België te maken.

Het is eigenlijk niet helemaal zeker of Ambiorix wel bestaan heeft. Marketing is de enige reden waarom zijn naam tot op vandaag voortleeft. Ambiorix is immers een minstens drievoudig campagnevehikel: bij Caesar diende hij als verantwoording voor veldtochten en verklaring voor militaire verliezen. Tijdens de 19de eeuw moest hij dienen om het jonge België een roemrijk en vooral oud verleden aan te meten. Vandaag wordt hij druk ingezet als streekpromotiemiddel voor Tongeren en Limburg.

Ambiorix is stof voor een mooie mythe maar mythes liggen onder vuur. Binnen Vlaanderen worden bepaalde al dan niet vermeende Vlaamse mythes stevig bekritiseerd, denk maar aan de Nederlandsonkundige officieren aan de IJzer of de Guldensporenslag. We verwachten dan ook in de komende week striemende opiniestukken van verontwaardigde historici die de terugkeer van de 19de eeuwse belgicistische mythevorming streng veroordelen .

We houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.