fbpx


Buitenland, geopolitiek

Gratis wapenupgrade Taliban, met de groeten van Uncle Sam en FN

Schril contrast tussen uitrusting terroristen en onze federale politieDe Amerikanen hebben van hun terugtrekking een boeltje gemaakt. De beelden van de evacuatie zijn de wereld rondgegaan en schetsen de chaos die heerst in het land nadat de Taliban zonder slag of stoot het ontstane machtsvacuüm vult. Het deel van de bevolking dat meewerkte met het vorige regime, wil het land verlaten. Zij worden echter massaal in de steek en achtergelaten. De VS laten echter niet enkel hun lokale bondgenoten achter. Door hun overhaast en slecht voorbereid vertrekt hebben…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De Amerikanen hebben van hun terugtrekking een boeltje gemaakt. De beelden van de evacuatie zijn de wereld rondgegaan en schetsen de chaos die heerst in het land nadat de Taliban zonder slag of stoot het ontstane machtsvacuüm vult. Het deel van de bevolking dat meewerkte met het vorige regime, wil het land verlaten. Zij worden echter massaal in de steek en achtergelaten.

De VS laten echter niet enkel hun lokale bondgenoten achter. Door hun overhaast en slecht voorbereid vertrekt hebben ze grote hoeveelheden moderne wapensystemen achtergelaten. Met bijhorende munitie. Dat gaat van Blackhawk-helicopters over drones, artillerie, mortieren en gepantserde voertuigen tot handvuurwapens. Die zijn nu allemaal in handen gevallen van de Taliban. Uncle Sam heeft Ome Talib wapengewijs voorzien van een gratis upgrade.

Upgrade van oud wapentuig, met de groeten van Uncle Sam en FN

Voorheen bestond de uitrusting van de Taliban voornamelijk uit oud wapentuig, nog afkomstig van de vorige conflicten. De iconische maar vaak versleten en doorgeschoten AK-47’s, Tokarev’s, Makarov’s en RPD/RPK’s van de Taliban staken schril af tegen het moderne materiaal van de Afghaanse reguliere troepen. Die troepen hebben nu hun modern materiaal aan de Taliban overgegeven. Samen met wat de Amerikanen hebben achtergelaten, zorgt dit voor de intrede van de Taliban in de wereld van modern wapentuig. Het verhoogt hun slagkracht en maakt van hen naar de toekomst toe een nog geduchtere tegenstander.

 

Fijn detail: Fabrique Nationale de Herstal (FN) heeft aan de Amerikaanse overheid een gerespecteerde en gewaardeerde klant. Zij leveren topmateriaal aan het Amerikaanse leger, die, via hun contracten, ook bevriende groeperingen bevoorraden. Een greep uit de bijdrage van FN aan de upgrade van de Taliban.

 

FN SCAR 17

Een ultra-licht, geavanceerd wapensysteem gebruikt door Special Forces. Het is bedoeld voor zogenaamde CQB (Close Quarter Battle) en vervangt voor de Taliban de tot de draad versleten AK-47’s en AKM’s. Dit wapen kan worden uitgerust met hoogstaande optische richtinstrumenten, ook voorzien van nachtzicht. De SCAR staat bekent om zijn hoge doeltreffendheid, met de mogelijkheid om sub-MOA (Minute of Angle, 1 inch op 100 meter) schoten te groeperen. De Taliban beschikt hiermee, samen met de enorme voorraad M4A1’s die eveneens door FN America worden geproduceerd, over state-of-the-art materiaal waardoor ze qua uitrusting op gelijke hoogte komen te staan als elk modern leger.

 

FN M249 SAW

Een licht machinegeweer, bij ons beter bekend als de Minimi. Als licht machinegeweer, gekamerd in 5.56 NATO, verwelkomt de Taliban deze wapens ter vervanging van hun afgeleefde Russische RPD’s en RPK’s. Een ware sprong voorwaarts.

 

FN M240B en L

Nog een paradepaardje van FN. Het iets zwaardere broertje van de M249, gekamerd in 7.62 NATO. Bij ons beter bekend als de FN MAG. Voor de Taliban een welkome vervanger van hun tot op de draad versleten Russische PK’s. Ook hier kan men spreken van een belangrijke upgrade met de groeten van Uncle Sam.

Betrouwbare wapenhandelspartner?

Dit alles laat de vraag rijzen of het nog verantwoord is de VS als betrouwbare partner te beschouwen in het kader van wapenhandel. Het is namelijk niet de eerste maal dat de Amerikanen dit soort grappen uithalen. In Irak en Syrië pleegden zij gelijkaardige feiten die er voor zorgden dat radicaal Islamistische terreurbewegingen ultra-modern wapentuig in handen kregen. De Taliban kan dit speelgoed niet enkel inzetten tegen de eigen bevolking.

 

Zij kunnen er ook in toekomstige conflicten mee aan de slag. Conflicten waar de Westerse wereld waarschijnlijk tegenover hen komt te staan. Ook het Belgische leger. Wij mogen dan genieten van een tegenstander die met ons eigen wapentuig is uitgerust.

Daarenboven bestaat ook het risico dat de Taliban dit wapentuig doorverkoopt aan andere terroristische groeperingen. Niets garandeert ons dat we in eigen land niet met dit wapentuig van eigen makelij geconfronteerd gaan worden. De eigen veiligheidstroepen zijn minder goed uitgerust. De federale politie heeft recent ook SCAR’s aangekocht, maar zit nog steeds zonder munitie. Zij worden verondersteld ‘pang’ te roepen, in de hoop dat het vermoede terroristen zal afschrikken. Die hebben munitie genoeg. Containers vol. Met de groeten van Uncle Sam.

 

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.