JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Grendelboek

Karl Drabbe3/2/2017Leestijd 2 minuten

Op 8 maart stelt Doorbraak het nieuwe #Grendelboek voor van V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Dat wil u toch niet missen?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

België is een land waar de wetgever het status quo te allen tijde probeert te handhaven. Ze heeft de instellingen, maar voornamelijk de Franstalige voorrechten, vergrendeld. Sommige van deze grendels zijn berucht en kent iedereen (de alarmbel, de belangenconflicten, …). Maar er zijn er ook die de Vlaming minder goed kent, zoals de taalparitaire samenstelling van de ministerraad en andere organen, de procedure tot herziening van de Grondwet, etc. In hun #Grendelboek Sleutels tot ontgrendeling: Uitdagingen aan de Vlaamse meerderheid analyseren én ontgrendelen Vuye en Wouters deze legistieke struikelblokken.

Boekvoorstelling

Dat boek wordt voorgesteld op woensdag 8 maart 2017, om 20.00 uur in het Vlaamse Gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel. Inderdaad, in één van die zes ‘vergrendelde’ faciliteitengemeenten rond Brussel.

Auteurs Hendrik Vuye en Veerle Wouters stellen er kort de essentie van hun boek voor. Nadien gaan ze hierover in gesprek met twee politicologen, elk specialist in het communautaire België: Bart Maddens en Dave Sinardet. Het panelgesprek wordt in goede banen geleid door Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens.

Op de boekvoorstelling kunt u het boek zelf ook aankopen en laten signeren door de auteurs.

U vindt vgc De Zandloper op de Kaasmarkt in Wemmel. Er is gratis parkeerplek aan het vgc en in de buurt.

Wil u wel uw komst melden op [email protected]? Dan helpt u meteen de organisatie wat.

Vuye & Wouters onderzoeken drie vragen ter ontgrendeling

Eerste vraag: vanwaar komen die grendels? Het antwoord is soms verrassend. Sommige grendels zijn er gekomen om de Vlamingen te beschermen, wat niet belet dat ze in het huidige politieke landschap alleen nog Franstalige belangen dienen. Typevoorbeeld van dergelijke grendel is de taalparitaire samenstelling van de ministerraad. Andere grendels zijn er gekomen als Vlaamse eis bij een staatshervorming. Nadien worden ze verkocht aan de publieke opinie als een grote Vlaamse overwinning, terwijl het gaat om een smadelijke nederlaag. Het beroemde artikel 35 is zo’n grendel. Hetzelfde geldt voor de constitutieve autonomie. Sommige grendels zijn dus ‘made in Flanders’. En wat we zelf doen, doen we beter: net dit zijn twee supergrendels. Dan zijn er nog de grendels die in oorsprong geen grendel waren, maar die het nadien zijn geworden. De alarmbel is een dergelijke grendel. Sterker nog, de alarmbel is een supergrendel geworden met de steun van twee Vlaams-nationalistische partijen: deVolksunie en het Vlaams Blok. Soms doen de Vlamingen zichzelf de das om.

Tweede vraag: hoe werken de grendels? Het antwoord op deze vraag is vaak ontluisterend. Wanneer het gaat om Vlaamse verzuchtingen, dan blijven de grendels gesloten. Gaat het om het dienen van Franstalige belangen, dan gaan de grendels open. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop de regering-Di Rupo de zesde staatshervorming heeft gerealiseerd door eventjes de grendel van de herzieningsprocedure van de Grondwet opzij te schuiven. De ’truc’ met artikel 195.

Derde vraag: kunnen we de grendels ontgrendelen? Antwoord: ja, het kan. We tonen het ook aan, grendel per grendel. Meer nog, men heeft het in het verleden al gedaan. We verwijzen telkenmale naar die precedenten. Wat gisteren kon, dat moet vandaag toch ook kunnen?

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties