fbpx


Buitenland, Media, Multicultuur & samenleven

Grofheden zijn toegelaten als het voor het goede doel is
Voor wie mocht denken dat “le politiquement correct a changé de camp“, een mening die je ook hier vaak leest en hoort,[1] is het misschien interessant het kruisverhoor te beluisteren dat Françoise Hardy onderging in de uitzending “On n’est pas couché” op France 2.

Scherprechter van dienst was hier Yann Moix, een onbeduidend auteurtje, een eeuwige belofte eigenlijk die zich een plekje op de televisie heeft weten te veroveren.

Yann Moix : Op pagina 42[2] staat er een zin waar ik me vragen bij stel. U zegt: In de westerse maatschappijen zijn er godzijdank – dat woord is hier op zijn plaats – niet veel religieuze fanatici meer. Enkel nog een paar katholieke integristen die wel bereid zijn om te manifesteren tegen het homohuwelijk, maar niet om diegenen af te maken die er anders over denken dan zijzelf.

Françoise Hardy : Ja.

Yann Moix : Dus u denkt dat er niet veel fanatici zijn in de westerse maatschappijen? En dat na… kijk eens, ik stel u die vraag…

Françoise Hardy : Er zijn er minder dan…

Yann Moix : …na de achtste januari, na de dertiende. november, na de quatorze juillet. Ik vroeg me echt af of die zin wel te pas kwam. Of u was misschien in coma op het moment van die drie aanslagen? [gelach] Nee, die vraag is niet gemeen, het is dat die zin me deed opschrikken…[3]

Françoise Hardy : Euh-euh…

Yann Moix : …want het boek is goed, ik hield er echt van.

Françoise Hardy : Nee, wat ik wilde zeggen, kijk in de westerse landen is de cultuur toch joods-christelijk, ze is niet mohammedaans!

Yann Moix : Inderdaad, maar wat ik wil zeggen is…

Françoise Hardy : Dus zij levert niet langer… er is veel terrorisme geweest, gewelddaden gepleegd in naam van…

Yann Moix : Het echte vraag is tenslotte of misschien niet de westerse maatschappij dat religieuze terrorisme heeft opgeleverd.[4]

Françoise Hardy : Neen, zo is het niet…

Yann Moix : Het is misschien een ziekte van de westerse samenlevingen.

Françoise Hardy : Maar neen, het tiert in het hele Midden-Oosten. Ik meen overigens te weten meer daar dan elders.

Yann Moix : U zegt : er is in de westerse samenlevingen… Frankrijk is een westerse samenleving, daar bent u het toch mee eens?[5]

Françoise Hardy : Ja maar…

Yann Moix : Maar als er nu op dit moment één land is met religieus fanatisme – laten we het om kort te gaan zo benoemen, want daar kun je lang over discussiëren.[6]

Françoise Hardy : Maar ik plaats de opvattingen van mensen met een joods-christelijke cultuur niet op hetzelfde plan als die van bepaalde moslims! Niet allemaal, niet allemaal!

Yann Moix : De zin is ambigu.

Françoise Hardy : Maar neen…

Yann Moix : Bon, de zin is ambigu.

Françoise Hardy : Maar neen!

Yann Moix : Ik vind die zin…

Françoise Hardy : Neen!

Yann Moix : …slecht gevormd want u zegt… bon, bref, laat maar, ik stop ermee.[7]

Françoise Hardy : Ja maar ik denk aan de Europese landen, ik denk…

Yann Moix : En wat dan?

Françoise Hardy : Maar er is toch terrorisme dat elders vandaan komt?

Yann Moix : Wel het komt van bij ons, niet? Uit de westerse samenlevingen.[8]

Françoise Hardy : Ja, dat zegt u dan, maar ik denk…

Yann Moix : Wel inderdaad, als Fransman had ik gemerkt…

Françoise Hardy : …dat komt niet echt van bij ons.

Yann Moix : …gemerkt dat in Frankrijk, op Frans grondgebied, bij Fransen er daadwerkelijk een religieus fanatisme voorkomt. En dus was het niet compleet verdwenen want het heeft dit jaar in Frankrijk bijna driehonderd doden gemaakt, of niet? En dan zijn er passages over het…

Françoise Hardy : Ja, ik zal dan niet helemaal dezelfde visie hebben als u, maar het is …

Yann Moix : Een visie is dat niet, weet u.[9]

Françoise Hardy : …onkies om over zulke zware zaken op zo’n manier te spreken, hè!

Yann Moix : Ik heb de aanslagen beleefd zoals elke Fransman. En ik denk niet dat het terrorisme, het religieuze fanatisme verdwenen is uit de westerse samenlevingen, want op een bepaalde manier is het precies daar dat het opgedoken is.

____________

 

Op te merken valt nog dat dit gesprek 573 woorden telde,

waarvan 376 van de narcist Moix afkomstig,

zijnde bijna twee op de drie (65,5%).[1] Ik denk hier bijvoorbeeld aan een zinnetje van Bart Eeckhout laatst: “Wie nu nog beweert dat het niet politiek correct is om de problemen met migratie en religieus fundamentalisme te benoemen, jaagt op spoken.”

[2] Françoise Hardy bracht net een boek uit waarin ze haar ziekte en relatieve genezing beschrijft: Un cadeau du ciel (Éditions des Équateurs).

[3] Heel grappig en fijnzinnig, want Hardy werd inderdaad zeer lang in coma gebracht.

[4] Voor zo’n Moix mag in geen geval het woord “muzelman” vallen als het over terrorisme gaat, vandaar die adempauze vóór “religieux”, dat hij met tegenzin uitspreekt. Het is namelijk allemaal gewoon onze eigen schuld. En daarbij, Françoise Hardy “est plutôt de droite”, en zo iemand moet je gedurig onderbreken en het spreken beletten.

[5] Hij voelt zich lekker, want het is ontegensprekelijk zo dat Frankrijk een westers land is. Moix heeft trouwens ook wat filosofie gestudeerd, en dat komt hem hier van pas.

[6] Geen tijd verliezen, religie heeft er niets mee te maken, maar leg dat eens uit aan zo’n wicht.

[7] Hij geeft het op, laat maar zitten: zoveel onbegrip, zelfs wanbegrip, daar kan ook een Moix niet tegenop.

[8] Natuurlijk, want die terroristen hadden meestal (ook) de Franse nationaliteit! Een weetje dat hij ons meegeeft.

[9] Ook hier weer die filosofische vorming van hem. Een zinloze onderbreking weliswaar, maar hij zal ze in zijn grenzeloze superioriteit retorisch nuttig gevonden hebben.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Marc Vanfraechem

Marc Vanfraechem (1946) werkte voor Klara (VRT-radio); vertaler, blogger sinds 2003.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.