fbpx


Buitenland

Grondwetswijziging in Rusland: Poetin blijft tot 2036

Voor nog meer corruptie in de Russische samenleving



Van 25 juni tot 1 juli 2020 mogen de Russen beslissen over een grondwetswijziging die het mogelijk gaat maken dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht blijft. Een verlenging van het 'systeem Poetin' met nog eens 16 jaar. Een systeem dat wordt geleid door een bureaucratisch apparaat gebaseerd op een onbegrensde corruptie waarvan alle lagen en sferen van de Russische samenleving zijn doordrongen. Zelfs de meest doorgewinterde apparatsjik uit de Sovjet-Unie zou blij verrast zijn bij het zien…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Van 25 juni tot 1 juli 2020 mogen de Russen beslissen over een grondwetswijziging die het mogelijk gaat maken dat president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht blijft. Een verlenging van het ‘systeem Poetin’ met nog eens 16 jaar. Een systeem dat wordt geleid door een bureaucratisch apparaat gebaseerd op een onbegrensde corruptie waarvan alle lagen en sferen van de Russische samenleving zijn doordrongen. Zelfs de meest doorgewinterde apparatsjik uit de Sovjet-Unie zou blij verrast zijn bij het zien van zoveel raffinement. In principe is in het hedendaagse Rusland niets meer mogelijk zonder steekpenningen.

Een diploma kopen

Wie zijn kind naar een goede school willen sturen, moet al met een leuk bedrag over de brug komen. Voor een plek aan een Moskouse universiteit is minstens 50 000 dollar nodig. Een diploma kost ongeveer 300 000 dollar. Maar dan zonder te hoeven studeren. Natuurlijk is het ook mogelijk met gesloten portemonnee te betalen: een leidinggevende medewerker van het belastingkantoor kan bijvoorbeeld bepaalde dingen door de vingers zien, waarvoor zoon of dochter dan een mooi getuigschrift naar wens krijgt.

In de jaren negentig had Rusland topuniversiteiten. De ooit vermaarde Lomonosov-Universiteit is inmiddels gedaald tot het niveau van een hogeschool in de Derde Wereld.  Ook de dienstplicht, waarbij een niet geringe kans bestaat dat de geliefde zoon in een bouwbataljon terechtkomt met louter Tsjetsjenen of naar de oorlog in Oost-Oekraïne of Syrië wordt gestuurd, is door de juiste connecties en een flinke afkoopsom te voorkomen.

Goedgevulde envelop voor de dokter

Maar ook alledaagse dingen, zoals een bezoek aan de apotheek, staan in het teken van de steekpenningen. In principe zijn de kosten voor medicijnen met een doktersvoorschrift nog acceptabel. Het probleem echter is het verkrijgen van dit recept.

Door een massale emigratie van Russische medische specialisten in de jaren negentig, is er een vacuüm ontstaan dat eerst werd opgevuld door dokters uit de Kaukasus en later met medici uit Tadzjikistan en andere exotische republieken. Wie op goede voet staat met de Tadzjiekse diaspora kan zonder dagenlang op een afspraak te wachten elk gewenst recept krijgen. Wie geen connecties heeft, moet zich via de ziekenhuisterminal aanmelden en kan slechts in ruil voor een goedgevulde envelop zijn felbegeerde recept krijgen.

Kapotte schommel

Dat het middelpunt van de corrupte maatschappij het bestuurlijk apparaat van de president is, wil er bij de meeste Russen helaas niet in. Een vriendin zei onlangs dat er al maandenlang een schommel in de speeltuin kapot was. Ze had gebeld met het wijkbestuur, daarna met iemand van de stad. Het had allemaal niets geholpen. De schommel bleef stuk. ‘We hebben gisteren een mail aan Poetin gestuurd, nu zal het wel snel in orde komen.’

Het referendum verloopt tot dusver naar wens. Mijn schoonmoeder die slecht ter been is, kreeg reeds bezoek van afgevaardigden van de kiescommissie. Ze mocht haar stembiljet zelf bij de juiste plek invullen en door de commissie laten controleren. Hiervoor kreeg ze als beloning een fraaie kalender (zonder afbeelding van de president), een pen, een mondkapje en handschoenen. Om het bescheiden werk van de kiescommissie aantrekkelijk te maken, bestaat er zelfs een speciale loterij voor de enthousiaste ‘vrijwilligers’. De voorzitster van de centrale kiescommissie in Omsk heeft al per toeval een nieuw appartement gewonnen.

[ARForms id=103]

Ardy Beld

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.