JavaScript is required for this website to work.
post

Heeft de clash rond New England iets beslist?

Herman Matthijs27/4/2016Leestijd 2 minuten

Zijn de presidentiële voorverkiezingen in de VS in een definitieve plooi gevallen, of is er nog niets beslist? 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op dinsdag 26april hielden de twee toonaangevende partijen hun voorverkiezingen in vijf noord oostelijke staten: Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island. Clinton en Trump hadden de week voordien overtuigend New York gewonnen. Het was uitkijken naar het vervolg in deze vijf oprichtende staten van de Amerikaanse confederatie. Het resultaat is voor de beide frontrunners positief te noemen.

Democraten

De gedoodverfde kandidate won vier staten in deze regio. Ze won vlot Delaware (59%) en Maryland (63%). Maar haar overwinningen in de staten Pennsylvania (56%) en Connecticut (51%) zijn al nipter te noemen. Door de proportionele verdeling van de delegates in deze partij is het ook moeilijker om snel aan een meerderheid te geraken. Sanders wint vlot Rhode Island (55% tegen 43%).Het gevolg van deze clash in New England is dat Clinton haar voorsprong wel vergroot, maar nog steeds niet aan de gedroomde meerderheid geraakt. Hillary Clinton zit nu op 2.168 delegates en moet er 2.383 halen om zeker te zijn van de nominatie. Sanders staat op 1.401 delegates en kan het nooit meer halen. Maar de Senator uit Vermont staat nu op 17 overwinningen en dus moet Clinton rekening houden met hem. Want als de kiezers van Sanders in november niet komen opdagen of gaan stemmen voor andere partijen (vb. de groenen), dan heeft Hillary Rodham een groot probleem. De cruciale vraag is wat voor ‘sweets’ Clinton aan Sanders kan aanbieden om zijn gevolg achter haar te krijgen. In ieder geval zal de voorzitster van de Democratische conventie (DNC) Debbie Wasserman nog veel werk hebben om de plooien in dit kamp glad te strijken. Bovendien leidt zij ook de conventie, eind juli, in Philadelphia. In ieder geval komen er zeker nog een aantal staten aan waar Sanders kan scoren. Naar strategie heeft Clinton ook een probleem. Opschuiven naar links om de kiezers van Sanders te plezieren, kan haar centrumkiezers kosten. Maar Hillary heeft ook nog een ander probleem: de steun van de schatrijke ‘Koch brothers’. Charles en David Koch zien Hillary meer zitten dan de, voor hen, te linkse Trump. Deze schatrijke broers hebben in het verleden steeds republikeinse kandidaten gesteund en namen het dit weekend op voor Hillary. Maar de vraag moet gesteld worden of die steun Hillary Clinton wel ten goede komt?

Republikeinen

Donald Trump haalt de vijf staten binnen, waarvan er drie WTA (Winner Takes it All) zijn: Delaware, Maryland en Pennsylvania. Voor Trump is het een belangrijke overwinning. In ieder geval heeft de gezamenlijke aanpak van Kasich en Cruz niets opgeleverd. Trump staat, na de clash van New England, op 988 en moet er 1.237 halen om zeker te zijn van de nominatie. Maar een republikeinse gewezen kandidaat is in de vergeethoek geraakt en die kan nog een rol spelen. Inderdaad , Senator Marco Rubio uit Miami heeft nog 173 delegates, als hij meedoet met Trump ,dan is de zaak beklonken binnen de GOP. Maar ook in deze partij zal RNC voorzitter Reince Priebus nog veel werk hebben om de vele ruzies te beslechten en de partij op een lijn te krijgen.

Conclusie

Bij de democraten loopt Clinton verder uit op Sanders en komt zij dicht bij de magische helft voor de nominatie van de democratische partij. Trump doet een goede zaak in deze vijf staten. Het enige waar de anderen op kunnen rekenen, is dat hij niet aan de helft geraakt en dat Rubio net zoals Kasich mee zou doen met Cruz. De clash rond New England heeft wel nog geen definitieve eindwinnaar opgeleverd, maar de beide ‘frontrunners’ versterken hun pole position voor de race naar de nominaties.

Prof. H. Matthijs doceert o.a. de cursus over de VSA aan de UGent & VUB

Foto © Reporters

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties