JavaScript is required for this website to work.
post

Heeft de Empire state iets beslist?

Herman Matthijs21/4/2016Leestijd 4 minuten

Wat hebben de voorverkiezingen in New York ons geleerd over de presidentsverkiezingen in de VS? 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op dinsdag 19 april hielden de twee toonaangevende partijen hun voorverkiezingen in de staat New York. Er werd wel uitgekeken, na de paasvakantie, naar een nieuwe belangrijke test in de race naar de nominatie. De staat ‘New York’ of de ‘Empire state’ is vooral gekend omwille van het belangrijkste deel in deze staat, namelijk: New York city. Het ook door de Nederlanders gestichte Albany is wel de hoofdstad van deze staat, doch wordt volledig weggedrongen door de ‘Big Apple’. Deze staat heeft 19,7 miljoen inwoners waarvan er 8,5 miljoen leven in de city! Na Californië en Texas is dit de derde belangrijkste staat naar inwoners toe. Het statelijk BBP is het tweede van de Verenigde Staten en dit na Californië. Tezamen met Florida heeft de ‘Empite state’ 29 kiesmannen in november aanstaande en dat is het derde hoogst aantal na Californië en Texas. Deze staat is de thuisbasis voor Donald Trump en Hillary Rodham. Trump is een geboren New Yorker (Queens ) en woont te Manhattan. Hillary Clinton is geboren te Chicago en woont pas sinds deze eeuw te Chappaqua, een noordelijke dure voorstad van de city. Die verhuis was een gevolg van haar mandaat als U.S. Senator voor New York (2001-2009). Ook Senator Sanders is geboren te New York (Brooklyn). Deze belangrijke staat geeft wel een voordeel aan Clinton. Want de laatste maal dat de republikeinen deze staat wonnen, in het kader van de presidentsverkiezingen, was in 1984 en 1980 met Ronald Reagan als kandidaat. Bij de presidentsverkiezingen van 2012 haalde Obama er 63% en Mitt Romney amper 35%! Ook Gouverneur Andrew Cuomo is een Hillary fan en de beide federale Senatoren zijn democratisch, namelijk: Charles Schumer en Kirsten Gillibrand-Rutnik. Deze laatste (1966 & katholiek) is de opvolgster van Hillary Clinton in de Senaat. Met andere woorden New York is een erg belangrijke staat, zowel politiek als economisch.

Democraten

Hillary Clinton zit op zowat 1930 delegates , maar heeft er minimaal 2382 nodig. Haar voorsprong op Sanders heeft ook te maken met de superdelegates in deze partij. Dat zijn de getrouwen van het partij establishment die massaal voor haar zullen stemmen. Maar Sanders zit ruim boven de psychologische grens van 1.000 met zowat 1223 delegates en is niet zomaar meer te negeren door de Clinton Dynasty. De voorzitster van het DNC, Debbie Wasserman, gaat ook de conventie leiden, eind juli, te Philadelphia. Deze goede vriendin van Hillary zal daar wel iets moeten doen om de Sanders aanhang te overtuigen. Want het risico bestaat dat de Sanders kiezers afhaken op Clinton en in November niet gaan stemmen of voor een andere kandidaat/kandidate stemmen. Maar Hillary heeft het erg goed gedaan te New York met 58% tegenover 42% voor Sanders. Na diverse nederlagen heeft ze terug het tij aan haar kant. Bovendien haalt Clinton zowat 1.050.000 stemmen op een democratisch totaal van ruim 1,8 miljoen.

Republikeinen

Donald Trump haalt met 61% een klinkende overwinning in zijn home state. Na deze primary staat hij op ruim 850 delegates. Maar dat is nog een stuk verwijderd van de noodzakelijke 1237 voor de nominatie. Trump is de winnaar van de New Yorkse verkiezingsdag. Deze prestatie zet hem ook in pole position voor de slag van volgende week. Voor Cruz is er niets te rapen en Kasich zorgt nog voor de verrassing door het kiesgebied Manhatan te winnen en daardoor enige van de 95 delegates binnen te halen. Wat opvalt is dat er bij de republikeinen ongeveer 900.000 mensen zijn gaan stemmen, waarvan dat er ongeveer 520.000 voor Trump hebben gestemd. Deze cijfers liggen beduidend lager dan bij de DP. Hierop afgaand is de staat New York niet direct een winning state voor de GOP. Trump zal, met het oog op 8 november, nog een aardige campagne moeten neerzetten in zijn eigen staat.

Senator Ted Cruz (Texas ) en Gouverneur John Kasich (Ohio) hebben geen kans meer om de helft van de delegates binnen te halen. Zij moeten erop rekenen dat iedereen samen spant tegen Trump. Met die opmerking dat ook Rubio dat wil doen!

Florida.

Veel gaat in November aanstaande afhangen van de keuze van Florida. Want met zijn 29 kiesmannen is dit de allerbelangrijkste ‘swing state’ en die moet men winnen om het presidentschap binnen te halen. Voor Trump is Palm Beach zijn tweede woonst, maar dat is nog geen garantie om daar te winnen en den Donald is ook nog niet zeker van de nominatie binnen de GOP.

Op 15 maart jongstleden haalde Hllary Rodham in de democratische primary te Florida 1,1 miljoen stemmen op een totaal van bijna 1,7 miljoen uitgebrachte democratische stemmen. Trump haalde ook bijna 1,1 miljoen stemmen, maar dan wel op een totaal van 2,3 miljoen uitgebrachte stemmen. Met andere woorden er waren ook in Florida beduidend meer kiezers bij de republikeinse voorverkiezingen. Het is een zeer opvallend gegeven in de lange reeks van voorverkiezingen dat er bij de republikeinen veel meer volk komt opdagen dan bij de democraten. Maar die trend ziet men niet ten aanzien van de voorverkiezingen in de staat New York! Trump dient verder steun te zoeken en dat zeker in de zuidelijke staten. Na de komst van Gouverneur Chris Christie en dr. Ben Carson zou er wel eens een derde gewezen kandidaat kunnen draaien naar het Trump kamp. Inderdaad , wie woont er in Florida? Juist de vergeten gewezen kandidaat voor de nominatie bij de GOP en huidig U.S. Senator: Marco Rubio! Deze laatste heeft wel 173 delegates gehaald en die kan Trump nodig hebben voor de nominatie! Met andere woorden Rubio speelt nog mee en kan meer verkrijgen van Trump dan van Cruz. Ten eerste, moet Rubio iets zoeken om zijn politieke loopbaan te herlanceren. Voor Trump is hij interessant: katholiek, latino, woont te Miami en is jonger. Dus niet verschieten als deze 45 jarige Rubio nog de ‘running mate’ wordt van Trump. Voor beiden is dat een ‘win win’ situatie.

Conclusie

Bij de democraten loopt Clinton verder uit op Sanders, maar daarmede heeft zij deze onverwacht sterke kandidaat zeker nog niet uitgespeeld. Trump doet een goede zaak in zijn ‘home state’, doch ook hij is nog niet zeker van de helft van de delegates. Zodoende is de ‘empire state’ ook niet de beslissende voorverkiezing geworden. Maar beide ‘frontrunners’ hebben beter gescoord dan de peilingen hadden voorzien. Deze polls zijn nog te situeren in het verliezende kamp. Volgende week, 26 april , staan er vijf noord -oostelijke staten op het programma: Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island. Bij de republikeinen zijn hier drie WTA (Winner Takes it All, de winnaar krijgt alle delegates) verkiezingen. Deze staten kunnen Clinton en Trump veel dichter bij de nominatie brengen.

Prof. H. Matthijs doceert o.a. de cursus over de VSA aan de UGent & VUB

Foto © Reporters

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties