fbpx


Communautair, Media

Het Baetens-debat

StandpuntVeerle Baetens werd op het Europees filmfestival van Berlijn bekroond tot beste actrice. Zowel in haar dankwoord als in het vraaggesprek dat de VRT met haar uitzond, riep ze op tot Belgische eenheid. Ze deed dat nogal wankel. Dat er meteen verbaasde en schertsende reacties zouden volgen, was voorspelbaar. Lekker voor het debat. Baetens bood trouwens nogal wat mogelijkheden om V-punten te scoren want niet alleen haar benen leekt het aan vaste bodem te ontbreken.

In Het Belang van Limburg voegde ze er aan toe dat Vlamingen geen onderdrukt volk zijn. ‘Voor alle duidelijkheid’, ging het verder, ‘mijn statement was niet politiek bedoeld, want ik ken niets van politiek. Het was puur emotioneel.’

Onlangs stelde Doorbraak vast dat discussies op sociale media nogal eens kampen met een groot gebrek aan niveau. Veerle Baetens lokte ook veel reacties uit en uit het heen-en-weer op knack.be pikken we er enkele opmerkelijke uit. Dit keer gaan we even grasduinen aan de V-kant.

‘Tuttebel, blijf inderdaad bij uw leest!!!’ We mogen aannemen dat deze reactie komt van een modespecialist die met kennis van zaken, helemaal bij zijn leest, haar aparte verschijning van commentaar voorziet (truttebel). Er waren meer ‘blijf bij je leest’-pleidooien, wellicht allemaal van politicologen die blijkbaar als enigen politieke uitspraken mogen doen.

Ook heel erg to the point klonken reacties als ‘Trut’ of ‘Trut onder invloed’ maar ook ‘domme gans!’. Deze mensen zijn het er wellicht helemaal mee eens dat Baetens haar uitspraken deed zonder inhoudelijke onderbouwing. Zij doen zelf duidelijk beter. Die inhoudelijke onderbouwing komt er bij een andere forumdeelnemer expliciet in de vorm van: ‘Walen 80% lui tegen 20% werken, en bij Vlaming 80% werken en 20% lui!’. De wetenschappelijke referentie ontbreekt maar voor het overige zijn het toch overtuigende cijfers.

De ene reactie lokte weer andere tegenreacties uit. Daar bestaat een remedie tegen: ‘dus bende onnozelaars beter zwijgen’. Respect voor andersdenkenden is ook bij iedereen troef: ‘Ondanks de verwoede en aanhoudende pogingen van de franskiljons (en hersenlozen)’.

Deze en andere fijne reacties, hebben zeker weer vele mensen overtuigd van het project van Vlaamse staatsvorming.

(Noot: Ja, ook aan de B-zijde was het niet allemaal even fraai. Ja, er waren wel degelijk goede tussenkomsten aan de V-zijde. Ja zeker, de draak mag gestoken worden met la Baetens’ optreden, met een knipoog graag. Deze vond ik bijvoorbeeld erg grappig: ‘Ach, ze had beter bij haar coiffeur ook gepleit tegen een splitsing …’. Inhoudelijke waarde: nul. Spitsvondigheid: topper. Voor wie van echt debat houdt, lees bijvoorbeeld Bart Vanhecke. Maar diens tussenkomst dreigt wel te verstikken in zurige bagger.)

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Peter De Roover

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.