JavaScript is required for this website to work.
post

Het is definitief:den Donald tegen Hillary

Herman Matthijs8/6/2016Leestijd 3 minuten

De belangrijkste vraag in de VS nu? Wie worden de kandidaat vice-presidenten?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het heeft geduurd tot de allerlaatste ‘Super Tuesday’ om een relatieve zekerheid te hebben over wie nu dé kandidaten gaan worden voor de twee belangrijkste politieke partijen in de race naar het Witte Huis. De eigenlijke presidentiele verkiezing vindt plaats op dinsdag 8 november van dit jaar en de Amerikanen gaan kiezen tussen twee ‘69’ers’. Daardoor wordt de keuze van de vicepresident heel belangrijk.

Zijn we zeker ?

Donald Trump is zeker van zijn nominatie met 1.541 delegates op 2.472. Hillary Clinton heeft wel 2.768 van de 4.765 delegates, maar daarvan zijn er 572 superdelegates. Deze laatsten zijn de leden van het Democratische partijestablishment en kunnen nog altijd anders gaan kiezen op de conventie. Blijkbaar rekent Senator Sanders erop dat er nog een aantal van deze superdelegates voor hem gaan kiezen. Zodoende is Hillary alleen maar zeker van haar eigen verkozen delegates en dat zijn er niet genoeg om de helft te halen op de conventie.

De republikeinen

De verrassing van deze voorverkiezingen is zonder twijfel de New Yorkse miljardair Donald Trump. Tegen alle voorspellingen in wordt hij de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap van de machtigste natie op deze aardbol. En kennen de Trumps de Clintons? Het antwoord is zeker ja. Want op het huwelijk van Donald met Melania Kraus op 22 februari 2005 waren er nogal wat gekende genodigden…zoals bijvoorbeeld Bill en Hillary Clinton!

Donald Trump moet nu op zoek gaan naar een ‘running mate’ voor het vicepresidentschap. Dit is ook de enige kans voor het RNC, onder leiding van Reince Priebus, om greep te krijgen op Trump. Hier dient hij iemand te zoeken met ervaring in de politiek van Washington DC, die jonger is, liefst hispanic of katholiek en misschien een vrouw. Senator Marco Rubio komt uit de allerbelangrijkste swing state Florida en voldoet aan verschillende voorwaarden. Maar hij ging volledig af tegen Trump tijdens de voorverkiezingen in zijn eigen staat. Dan toch maar een vrouw? Hierbij wordt er gedacht aan een gouverneur: Niki Haley van South Carolina, Mary Fallin van Oklahoma of de Spaanstalige gouverneur van New Mexico Susana Martinez. 

Naar strategie en marketing is Trump niet te plaatsen op één politiek punt. Zo is hij liberaal over maatschappelijke thema’s zoals onder meer belastingen en conservatief over immigratie en veiligheid. Met Trump komt een oud Republikeins thema terug naar voren, namelijk: het economisch protectionisme en het politiek internationaal isolationisme.

De democraten

Hillary Clinton heeft, net zoals in 2008, een zeer moeilijke voorverkiezing achter de rug. Want Bernie Sanders heeft 22 voorverkiezingen gewonnen en heeft 1.866 delegates. Zodoende moet ze rekening houden met de linkse joodse senator uit Vermont. Ook Hillary dient een keuze te maken voor het vicepresidentschap. Gaat ze daar een linksere persoon kiezen om de Sanders-aanhang te paaien of kiest ze iemand van het Democratische partijestablishment? President Obama moet nu bemiddelen om Sanders korter bij Clinton te brengen en dat wijst toch wel op de breuklijn in deze partij. Bovendien heeft Sanders zwaar uitgehaald naar DNC (Democratic National Convention) voorzitster Debbie Wasserman. Het is Sanders al langer een doorn in het oog dat Wasserman alles doet om Clinton aan de overwinning te helpen. Binnenkort moet zij herkozen worden als voorzitster en Sanders wil haar wippen. Ook hier is Obama al moeten tussenkomen om Debbie Wasserman te beschermen. 

Opmerkelijk is ook dat de eerste vrouwelijke genomineerde in de geschiedenis campagne voert met de naam van haar wettelijke echtgenoot. Zij is geboren als Hillary Rodham en is afkomstig uit Chicago en komt uit een rijke Republikeinse familie. In 2008 schreef de Democratische partij geschiedenis door met de eerst zwarte kandidaat naar de verkiezingen te gaan, Barack Obama, en die versloeg toen Hillary. Maar gaat zij als eerste vrouwelijke kandidate ook de eerste presidente worden? Om dat te bereiken wacht er de Clintons nog een keiharde campagne tegen een moeilijk te bespelen tegenkandidaat!

Andere partijen

Gaan de andere kleinere partijen een rol spelen in deze verkiezing? De groenen kunnen stemmen afsnoepen van de Democraten en hier stelt zich vooral de vraag of Hillary er echt in kan slagen om de Sanders stemmen bij de partij te houden. Bovendien heeft nu ook Trump aangekondigd dat hij interesse heeft in de Sanders stemmen. De belangrijkste gelijkenis tussen Trump en Sander is hun politieke nieuwigheid en het feit dat ze niet behoren tot het politiek establishment. Dan zijn er ook nog de ‘Libertarians’ met de oud-gouverneur van New Mexico: Gary Johnson. Dit was de derde partij bij de verkiezingen van 2008 en 2012 (1,1 %). Maar gezien de standpunten van deze partij (o.a. liberalisering van alle drugs) lijken zij eerder in het Sanderselectoraat te vissen. Deze libertariërs voeren al volop campagne tegen Trump. 

Conclusie

Deze voorverkiezingen 2016 zaten vol verrassingen. Inderdaad de gedoodverfde Republikeinse kandidaat (Jeb Bush) ging snel ten onder en vervolgens steeg de ster van Trump. De partijleiding van de GOP (Grand Old Party) heeft de voorkeur van de leden volledig verkeerd ingeschat. Bovendien heeft ook Hillary een moeilijke voorverkiezing achter de rug. Maar in Europa wordt de Amerikaanse populariteit van Hillary overschat en het omgekeerde is het gegeven ten aanzien van ’the Donald’. Bovendien denken ook meer en meer Amerikanen dat deze historische verkiezings een ‘race too close to call’ gaat worden. We zullen moeten wachten tot de ochtend van 9 november om te weten wie de 45e president wordt en bewoner/bewoonster van het Witte Huis. 

Foto (c) Reporters 

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties