JavaScript is required for this website to work.
post

Het establishment weet het niet goed meer

Na de voorverkiezingen in New Hampshire

David Neyskens10/2/2016Leestijd 4 minuten

Wie had negen maanden geleden gedacht dat de winnaars van de voorverkiezingen in New Hampshire Donald Trump en Bernie Sanders zouden zijn?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De vastgoedmagnaat en de onafhankelijke senator uit Vermont bliezen de tegenstand gisteren weg.

Trump had a HUGE night

Terwijl Trump ondermaats presteerde in Iowa, heeft hij gisteren naast de rest van de kandidaten ook de opiniepeilers verslaan. Een zege was aangekondigd, maar mocht het minder dan 10% zijn op de tweede zou het toch een beetje een avond in mineur worden. Het werd een voorsprong van bijna 20%, 35,8% versus 16,2% voor Kasich. Kasich is gouverneur van Ohio, had de afgelopen dagen een goed mediaoffensief gehouden en zette alles op alles in New Hampshire. Ook voor hem werd het een mooie avond.
Ted Cruz (12%) op drie, een mooi resultaat voor de Texaan. Hij won vorige week in Iowa en heeft met deze derde plaats bewezen dat hij zal meedoen tot het einde. Jeb Bush, had ook al een mooie avond met 11%, met dit resultaat blijft hij in de race. De verliezers van de avond waren Marco Rubio (10%) en Chris Christie (8%). 

Voor Christie is het over, de gouverneur besliste na een gesprek met zijn donoren niet naar South Carolina te gaan en terug te keren naar New Jersey. Hij zal vandaag aankondigen uit de race te stappen. Hij heeft echter één verdienste in deze verkiezing en dat is dat hij Marco Rubio dood gedaan heeft in het debat van afgelopen weekend. Ik schreef over het debat van 29 oktober dat Marco Rubio geen inhoud had, een empty suit. Het is exact datgene dat Rubio op het debat van afgelopen weekend toonde. Hij heeft een goed geheugen, kan goed zaken vertolken, maar heeft geen ideeën. Chris Christie toonde dat mooi aan door hem aan te vallen, Rubio kon enkel dezelfde zinnen herhalen, een robot.

Wat nu bij de Republikeinen?

De volgende voorverkiezing komt eraan in South Carolina op 20 februari, de caucus in Nevada op 23 februari is van minder belang. Trump doet het alvast heel goed daar. In de laatste poll, wel al twee weken oud ondertussen, ligt hij ook daar comfortabel voor met 16%. Het ziet er dus naar uit dat hij daar ook zal winnen. Het kan hem – want hij ligt ook comfortabel voor in Nevada – een aura van onoverwinnelijkheid bezorgen voor de belangrijke Super Tuesday op 1 maart. Op die dag gaan vooral zuiderse staten naar de stembus. Het wordt een gevecht tussen Cruz en Trump op Super Tuesday. Het conservatieve Zuiden zal een serieuze zeg hebben in wie de nieuwe president wordt. Cruz is er populair, maar ook Trump vult er grote stadia van 20 000 en meer toehoorders.

Ondertussen likt het establishment zijn wonden. Het ergste wat hen kon overkomen gebeurde gisteren. Kasich met een mooi resultaat op twee en Jeb Bush die ook rustig in de race kan blijven. Combineer dat met het slechte resultaat van Rubio en het gematigde establishment, met veel oorlogszuchtige neoconservatieven, weet het even niet meer. In het Zuiden wordt het ook voor hen moeilijk. Kasich had gisterenavond bijna geen geld meer in de campagnekas en heeft in het Zuiden geen enkele organisatie, het lijkt kort dag om daar een goed resultaat neer te zetten. Let op voor Jeb Bush in South Carolina, hij zou er wel eens met de derde plaats kunnen gaan lopen. Hij zal namelijk een geheim wapen gebruiken, voormalig president George W. Bush – zijn broer – heeft toegezegd om in South Carolina actief campagne te voeren voor hem. De voormalige president is er nog steeds populair bij de Republikeinen. Het geeft Bush de tijd om zich op te werpen als enig valabel alternatief voor Cruz en Trump.
Voor Marco Rubio, die zich gisteren excuseerde voor zijn belabberde debatoptreden en dan maar direct terug even in herhaling viel, wordt het nu lastig. Hij moet een goed resultaat neerzetten in South Carolina en dat wordt niet makkelijk. Zolang het establishment zich niet kan verenigen en de establishment-kandidaten blijven in de race (en verdelen de stemmen onder elkaar), lijkt het er almaar meer op dat het een tweestrijd wordt tussen Cruz en Trump. De conservatieve Cruz ligt echter niet in de bovenste schuif van het establishment. Het uitvallen van Christie en Fiorina, zal ervoor zorgen dat er wat meer ruimte komt voor dat establishment, maar het blijft lastig. Ook Carson zal nog wat stemmen pakken in South Carolina, maar ook zijn campagne is ten einde.

Er blijven dus vijf Republikeinse kandidaten over, maar de facto drie: Trump, Cruz en een establishmentkandidaat.

Democraten: Bernie verpulvert Hillary Clinton

Het enthousiasme van de militanten van Bernie Sanders zorgde ervoor dat de man met meer dan 20% voorsprong op Hillary Clinton won.
Er zijn enkele zeer opmerkelijke zaken vast te stellen bij de Democraten.

(1) Bernie Sanders voert campagne tegen het beleid van Barack Obama. Een campagne van de partij van een zittende president is altijd een beetje een referendum over hoe de huidige president het heeft gedaan. Hillary ,die deel uitmaakte van de eerste regering-Obama, staat natuurlijk een beetje voor dat beleid. Sanders zegt wel altijd dat er belangrijke stappen gezet zijn, toch zegt hij de facto dat de huidige president tekort is geschoten.

(2) Hillary wordt oud. Ondanks het feit dat Hillary jonger is dan Sanders (69 vs 74), ziet het er naar uit dat de jongeren massaal voor Sanders kiezen. Hillary staat in het Zuiden echter veel sterker, het publiek is er meer divers (lees: meer gekleurd) dan in New Hampshire. Ze ligt er comfortabel voor in de peilingen. Vergeet ook niet dat Sanders afkomstig is uit de buurstaat Vermont. De vraag is echter of Sanders nu ook voet aan wal krijgt bij jonge en/of gekleurde mensen in het Zuiden. Bij gekleurde mensen ouder dan 30, is er geen probleem voor Hillary. Velen onder hen hebben warme herinneringen aan de periode toen de Clintons in het Witte Huis zaten. Bij mensen onder de 30 wordt dat moeilijker, velen onder hen hebben die periode als kind niet bewust meegemaakt.

(3) De progressieve vleugel staat er recht tegenover de gematigde vleugel. De democraten wonnen onder Bill Clinton met een gematigd programma. Begroting in evenwicht, vrije handel was belangrijk, de sociale zekerheid redden maar niet te genereus, meer private sector betrekken … De toenmalige ‘New Democrats’ dachten dat je met een links verhaal geen verkiezing meer kon winnen. Hillary Clinton is daar natuurlijk schatplichtig aan, ook al heeft ze een linkser profiel dan haar man.
Sanders is een socialist, die zonder vrees spreekt over een grote overheid, met gratis gezondheidszorg, gratis hoger onderwijs en verdeling van rijkdom. Een groot stuk in zijn speech wijdde hij ook aan de manier waarop campagnes gefinancierd worden. Zijn campagne is vooral afhankelijk van kleine donoren, gemiddeld geven mensen 27 USD en hij heeft al voor meer dan vier miljoen donaties ontvangen. Na gisteren zullen er daar al een pak zijn bijgekomen.

(4) Clinton spreekt over ‘I’, ik. Sanders over ‘We’, wij. Clinton is ervan overtuigd dat zij de beste bestuurder met het meeste kwalificaties. Sanders wil, nog meer dan Obama, het land fundamenteel een andere koers laten varen. Hij zei dat de VS altijd over ‘fairness’ gingen, ‘eerlijkheid’ wat betreft inkomensgelijkheid, toegang tot gezondheidszorg, toegang tot onderwijs …

(5) Ten slotte is het echte probleem van Clinton dat ze niet over het charisma en politieke talent beschikt van haar man. Tijdens haar energieke speech blijf je toch met het gevoel zitten dat het toch leuk zou zijn mocht Bill eens vijf minuten achter het spreekgestoelte gaan staan. De oude president zou de nominatie met de vingers in de neus winnen.

 

De auteur is bestuurder van de klassiek-liberale denktank Libera!


Foto: (c) Reporters

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties