fbpx


Binnenland

Het heet wel ‘dodentocht’ voor iets

De kist vooraan, zo hoort hetDe jaarlijkse Dodentocht, die nu vrijdagavond in Bornem van start gaat, is drastisch ingekort omwille van de voorspelde hitte. Normaal 100 km, nu slechts 65 km, teneinde vóór de grootste namiddaghitte de eindmeet te halen, althans diegenen die op twee benen lopen, voldoende drinken en de weg niet kwijt zijn. Zie verder. De beslissing werd eendrachtig genomen door de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer, de gemeente Bornem en de organisatoren, zegt het persbericht. Tussen de regels leest ik dat laatst genoemden…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De jaarlijkse Dodentocht, die nu vrijdagavond in Bornem van start gaat, is drastisch ingekort omwille van de voorspelde hitte. Normaal 100 km, nu slechts 65 km, teneinde vóór de grootste namiddaghitte de eindmeet te halen, althans diegenen die op twee benen lopen, voldoende drinken en de weg niet kwijt zijn. Zie verder.

De beslissing werd eendrachtig genomen door de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer, de gemeente Bornem en de organisatoren, zegt het persbericht. Tussen de regels leest ik dat laatst genoemden onder druk werden gezet via een ‘negatief advies’. Tja, waarom heet het dan dodentocht? Zie verder bis.

De fanfare vooraf

‘Zij die gaan sterven, groeten u’

Het doel van de tocht is om binnen 24 uur een parcours af te leggen van 100 kilometer door Klein-Brabant. Het evenement werd voor de eerste keer georganiseerd in 1970 door jeugdhuis vzw Kadee met 65 deelnemers. Dat is tot op vandaag de organiserende vereniging. De belangstelling groeide gestaag, het gebeuren werd een vaste trefplek voor passionele langwandelaars: vanaf de eeuwwisseling jaarlijks 8000 à 10000 deelnemers, uit onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Sinds 2017 moet men zich vooraf inschrijven, geen kwestie dus van op het laatste moment nog aan de start te komen.

Al vraag ik me af, als iemand nu mee inschuift zonder een ticket van 57 euro te betalen, een Hollander bijvoorbeeld, wie gaat die budgetbewuste persoon de toegang tot de openbare weg ontzeggen? En als Limburgers de dag voordien al vertrekken om binnen de tijdslimiet binnen te komen, wie houdt hen tegen?

Laten we wel wezen: wat ooit een gezondheidswandeling was, is uitgegroeid tot een overlevingstocht waar afzien een must is, en de dood een optie: gelieve dit te respecteren. De naam van het evenement, feestelijk voorafgegaan door lokale fanfares, is overigens een ludiek-cynische verwijzing naar de dodenmarsen die door de nazi’s werden georganiseerd om de bevolking van de concentratiekampen wat uit te dunnen. Wie omver viel van vermoeidheid werd door SS-ers neergekogeld, althans dat was nog de meest humane optie.

Breendonk ligt maar op een boogscheut van Bornem, doch het is de mening van ondergetekende dat een oorlog maar voorbij is als je er mee kan lachen, met dank aan John Cleese en de makers van ‘Allo Allo!’. Noteer overigens dat de doodskist en de doodskop tot op vandaag het officiële (en zelfs gedeponeerde) embleem vormen van het evenement, een stille wenk ter attentie van deelnemers die hun grenzen willen verleggen,.

Darwin forever

De slimsten zijn sowieso de toeschouwers (let op het vrouwelijk overwicht)

Om maar te zeggen: de Dodentocht van Bornem behoort tot het rijtje steeds zeldzamer wordende foute feestjes, zoals een Rammstein-concert, Kamping Kitsch, of het Aalsters carnaval. De burgemeester van Bornem in eigen persoon, nota bene een vrouw, legt de vinger op de wonde: de gezondheidspolitie wil het feestje verbrodden en van de dodentocht weer een gezondheidswandeling maken. De experten maken het kapot. Noteer dat Marc Van Ranst daar in de buurt woont, namelijk te Willebroek, als hij niet op een onderduikadres zit.  ‘Als veiligheidsdiensten en deskundigen nee zeggen, kunnen wij niet anders dan dat advies volgen’, aldus burgemeester Greet De Bruyn (CD&V) van Bornem. ‘Dan is dat helaas tegen het principe dat een mens zelf moet kunnen beslissen wat hij wel of niet doet.’

Meteen is Greet een vrouw naar mijn hart en het bewijs dat nog niet alle politici de politiek correcte waan achterna lopen. Want jawel, een maatschappij die mensen voortdurend wil pamperen en ‘beschermen tegen zichzelf’, is ook een maatschappij die mensen niét beschermt tegen onheil dat ze niét willen. Urenlang in een stilstaande snikhete trein doorbrengen bijvoorbeeld. Of verzuipen als het regent.

Cru gezegd moet de Dodentocht doen wat hij belooft, en moet de hitte een bijkomende factor zijn die de deelnemers een klop van de hamer kan geven. En of het nu eigenlijk niet gewoon dom is om in deze hitte zo’n moordwandeling te maken? Daar hebt u zeker een punt, en dat is een extra reden om voor de volle 100 km te gaan en de lijken effenaf op te bezemen: vanuit Darwinistisch standpunt -een sekte waar ondergetekende zich toe rekent – zullen de fitsten overleven en hun goede genen doorgeven, en de onnozelaars die zich aan de tocht mispakken, ten onder gaan. Andermaal: het evenement heeft niet voor niets een doodskist als logo. En diegenen die de naam van de tocht eer aandoen, zullen het niet meer doorvertellen. Morituri te salutant.

Bijkomende vaststelling in de marge: de sluwsten zijn sowieso diegenen die de tocht aan de kant gadeslaan, met een biertje, liefst eentje van hoofdsponsor Duvel. Darwin dus, zoals God op elk moment op alle plaatsen. Nog een koele hittegolf gewenst.

(Met dank aan Kadee vzw voor de foto’s)

Johan Sanctorum

Johan Sanctorum is filosoof, publicist, blogger en Doorbraak-columnist.