fbpx


Binnenland

Het liberale project: meer overheid en meer dwang

Even snelEr is iets mis met de ‘L’ van Open Vld. Die staat voor ‘liberaal’. Volgens Van Dale Etymologisch woordenboek wortelt dat woord in de begrippen ruimdenkend, onbekrompen, mild, vrijzinnig, (>frans) edelmoedig of (in de oudste betekenis) direct, (>latijn) van de vrijheid, de vrije man, waardig, beschaafd, voornaam, vrijgevig, overvloedig.

Volgens een behoorlijk stuk van de achterban zijn de Vlaamse Liberalen en Democraten alleszins zowel communautair als sociaal-economisch ‘vrijgevig’ en ‘mild’ tegenover de coalitiegenoten in de regering di Rupo. Op dat vlak kan die partij alvast geen verraad aan de etymologische wortels verweten worden.

Maar met die ‘vrijheid’ en die ‘vrije man’ loopt het wat mank. Voorzitter Gwendolyn Rutten en gewezen voorzitter Bart Somers presteren het om de dubbele bestuurslaag België/Vlaanderen tot onaantastbaar dogma uit te roepen, waarmee ze ons – u, ik en die anderen in onze buurt – voor eeuwig en drie dagen een extra overheid, met een extra parlement, met extra wet- en regelgevers, met een extra ambtenarenlaag, … willen opsolferen.

En dan schrijft Gwendolyn Rutten in haar boekje de geëngageerde burger zowaar: ‘We hebben de volgende jaren niet zozeer staatshervorming, maar staatsvermindering nodig.’ Straf dat ze toch blijft vasthouden aan twee overheden waar één kan volstaan. Enfin, allen op 3 juli naar de Vld-workshop ter voorbereiding van het partijcongres van half november onder de titel ‘de enige goede overheid is geen overheid?’.

Misschien bieden de jonge Vld’ers perspectief voor mensen die van vrijheid houden en dwang maar niks vinden? Niet dus. Samen met zijn collega’s-jongerenvoorzitters van CD&V, Groen, sp.a, MR, CDH en Ecolo ondertekende de voorzitter van Jong Vld Frederick Vandeput een opiniestuk van Be4democracy. Die groep wil een Belgische kieskring. In het pleidooi wordt de intellectuele oneerlijkheid begaan de indruk te wekken dat ons ‘institutioneel systeem’ er voor zorgt dat de meeste partijen maar kandideren in één gemeenschap. Een zin als ‘het huidige politieke systeem beperkt de burgers in hun keuzevrijheid’, slaat gewoon nergens op. De media zouden die inhoudelijke charlatanerie wel eens wat nadrukkelijker mogen hekelen.

De vragen die onze chef-politiek Peter De Roover daar bij stelt, worden spijtig genoeg nooit beantwoord door de voorstanders maar dat blijkt geen beletsel om dat spook van de Wetstraat toch met grote regelmaat door de wandelgangen te jagen. Los van de talloze andere bedenkingen, blijft in dit geval vooral de vraag rijzen waarom een Jonge Vld’er voorstelt een systeem waarin politieke partijen in heel België mogen opkomen bij verkiezingen te vervangen door een systeem waarbij politieke partijen in heel België moeten opkomen bij verkiezingen.

We zoeken driftig verder op google naar een etymologische woordenboek waarin staat dat de term liberaal zijn oorsprong vindt in het begrip ‘dwang’.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.