fbpx


Buitenland

Het Schotse spook
18 september 2014: 55 % van de Schotten stemt voor het behoud van het Verenigd Koninkrijk. Alex Salmond, de ‘first minister’ en SNP-voorzitter had alles op alles gezet om zijn land los te krijgen van Londen, maar faalde. Salmond erkende de nederlaag en riep de Schotten op om het democratische verdict van de kiezer te aanvaarden. Nog geen jaar later opent dezelfde Salmond – inmiddels lid van het Lagerhuis in Westminster na de grote verkiezingsoverwinning van de Scottish National Party op 7 mei 2015 – opnieuw de referendumdoos.

Nicola Sturgeon volgde Salmond op nadat hij in november 2014 omwille van de nederlaag in het referendum opstapte. Ze werd verrast door de uitspraken van Salmond op het Britse politieke praatprogramma The Andrew Marr Show. Terwijl Sturgeon zich in het Verre Oosten bevond voor een handelsmissie, wist Salmond te vertellen dat de maatregelen van Londen te veel besparingen oplegden aan de Schotten en tekort schoot inzake de beloften naar meer bevoegdhedenoverdracht. ‘Een tweede referendum is onvermijdelijk’, deelde hij de presentator meer, ‘Het is aan Nicola om de timing voorop te stellen’.

In de aanloop naar de nationale verkiezingen van mei 2015 verklaarde Sturgeon verschillende keren niet meteen een tweede referendum te willen. Alleen indien het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen of indien de politieke situatie dramatisch verandert, zou ze een nieuwe volksbevraging vooropstellen. Salmond acht de tijd nu rijp. Het EU-referendum dat Cameron wil organiseren zint hem niet, de autonomievoorstellen van Londen zijn te beperkt en de besparingen zijn te zwaar. Volgend jaar vinden ook de Schotse verkiezingen plaats en hij wil dat in het partijprogramma wordt opgenomen dat de Schotten opnieuw kunnen kiezen voor onafhankelijkheid.

De huidige SNP-leider heeft echter nog niet beslist, hoewel ze gelooft dat er zeker nog een referendum komt ‘op een dag’. Dat liet ze uit China weten. Gordon Wilson, die de SNP voorzat van 1979 tot 1990, vindt alvast de tijd niet rijp genoeg. ‘Je moet ervoor gaan wanneer je zeker bent van een meerderheid’, adviseerde de oudgediende aan de ‘first minister’.

David Cameron, die wettelijk gezien de sleutels in handen heeft om een tweede referendum toe te staan, zit eveneens in het Verre Oosten op een handelsmissie. Hij maakte aan de Schotse politici duidelijk dat alleen hij het fiat kan geven voor zo’n bevraging en wat hem betreft is dat tot zeker 2020 niet aan de orde.

 

Foto: © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.