fbpx


Communautair, Politiek

Het verschil tussen Vlaamse en Waalse socialisten
Voorzitter Crombez van de SP.a heeft dus groen licht gekregen van zijn partij-instanties om met de N-VA het gesprek aan te gaan over de vorming van een Vlaamse regering.
Laat dat precies aantonen hoezeer de Vlaamse socialisten van hun Waalse ‘kameraden’ verschillen. Niet enkel wat hun interpretatie van het socialisme betreft – die is uitgesproken sociaaldemocratisch – ook hun aanpak is pragmatischer.
Toen de christendemocraat Luc Van den Brande, als minister-president van de Vlaamse regering begin jaren negentig de idee van het confederalisme lanceerde, verklaarde hij al: ‘Mijn collega’s in de Vlaamse executieve, socialisten inbegrepen, scharen zich achter mijn verklaringen over het confederalisme.’ [terugvertaald uit het Frans, zoals ook het slotcitaat van Crombez]
De achttiende juli van 2008 had Knack een interview met de socialistische oud-minister Luc Van den Bossche, en deze wilde zich graag nader verklaren: ‘Ik heb altijd gevonden dat het uiteindelijk de deelstaten zijn die met elkaar een akkoord moeten sluiten over wat ze nog gezamenlijk willen beheren op het federale niveau. Vergeleken met de jaren vijftig van de vorige eeuw is dat een copernicaanse revolutie, maar als je ziet welke stappen we al in die richting hebben gezet, zou ik dat niet meer copernicaans noemen. Het is een grote stap, maar een logische stap.’
We zijn hier mijlenver verwijderd van de strategie die Elio Di Rupo vandaag verkondigt: ‘De PS zal niet onderhandelen over confederalisme.’
De ideologische kloof tussen de socialisten van noord en zuid sprong nog eens in het oog in 2017, bij het verschijnen van Di Rupo’s boek Nouvelles conquêtes. À gauche pour un monde plus juste [~Nieuwe veroveringen. Linksaf voor een rechtvaardiger wereld].

John Crombez had een ijzig onthaal voor hem klaar: ‘De samenleving die ik wens verschilt sterk van die van Elio Di Rupo.’

vertaling Marc Vanfraechem

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Jules Gheude

Jules Gheude is oud-medewerker en biograaf van François Perin en bezielt de Gewif (Groupe d’Etudes pour la Wallonie intégrée à la France).

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.