JavaScript is required for this website to work.
post

Het ziet ernaar uit dat Donald nog even president blijft

David Neyskens11/6/2017Leestijd 3 minuten

James Comey lekte naar de pers via een vriend

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Donderdag zou het komen, het moment waarop iedereen op wachtte die zich tegen Trump verzet. Eindelijk zouden we de smoking gun te zien krijgen in het onderzoek naar de banden met Rusland. Maar wie dat hoopte, kwam van een kale reis terug.

Wat valt er te onthouden van de getuigenis van voormalig FBI-directeur James Comey?

  1. Comey lekte zelf persoonlijke memo’s naar de pers, van een gesprek dat hij met Trump had, via een vriend, professor aan de universiteit van Columbia. De vraag is nu of Comey hiermee geen overtreding van de FBI-regels beging.
  2. Comey bevestigde wat Trump schreef in zijn ontslagbrief, namelijk dat er geen FBI-onderzoek lopende is naar de persoon van Donald Trump zelf. Senator Marco Rubio, wierp hierbij fijntjes op dat dit gegeven niet gelekt werd aan de pers, en dat terwijl de kranten door al de lekken beter op de hoogte zijn dan de senatoren zelf.
  3. Comey bevestigde dat noch Trump, noch mensen uit zijn administratie hem verplichtten om het FBI-onderzoek naar de beïnvloeding door Rusland te stoppen. Interessant hierbij is dat Trump dit nochtans perfect legitiem zou kunnen doen, dus zonder de wet te overtreden. De president kan als hoofd van de uitvoerende macht mensen pardonneren, dus kan hij ook vragen van een onderzoek stop te zetten. Dit kwam de afgelopen dagen ruim aan bod in de Amerikaanse media, door toedoen van professor Dershowitz van Harvard University. Dus zelfs mocht Trump – wat overigens (nog) niet het geval is – expliciet gevraagd hebben het onderzoek naar Michael Flynn stop te zetten, dan nog kon hem geen obstruction of justice verweten worden. Toen Trump tegen Comey zei, “I hope you can let Flynn go, he’s a good guy”, ging hij zijn boekje dus niet te buiten. Geen smoking gun, geen crimineel feit. Zoals gezegd kan hij, als hoofd van de uitvoerende macht zelfs een onderzoek laten stopzetten, net zoals hij een FBI-directeur kan ontslaan. Dit is geen Watergate.
    Wie trouwens denkt dat Dershowitz Trump uit de wind zet omdat hij de agenda van de president steunt, is er ook aan voor de moeite: de man steunde bij de presidentsverkiezingen Hillary Clinton.
  4. Dan de vraag of de “kwaliteitskrant” The New York Times op 14 februari fake news de wereld instuurde over ontmoetingen tussen het team van Trump en Russische inlichtingendiensten. Comey antwoordde met yes op de vraag of dat verhaal bijna geheel onwaar was.
  5. Als er toch een schandaal kwam bovendrijven was het over de Obama-administratie, waar voormalig Minister van Justitie Loretta Lynch aan Comey vroeg of hij het crimineel onderzoek naar haar illegale server “een zaak” kon noemen en geen “onderzoek”. De term die de Clinton-campagne gebruikte.

Trump-kamp is blij

Het Trump-kamp sprak alvast over een totale overwinning. Mogelijk wat vroeg, aangezien Trump misschien toch wel een foutje heeft begaan. Zo gaven de administratie en hij verschillende redenen voor het ontslag van Comey. Enerzijds de slechte behandeling van het Clinton-dossier volgens zijn administratie, maar Trump zelf gaf later het onderzoek naar de Russen als reden. De man is soms zijn eigen grootste vijand. Trump heeft alvast aangegeven dat hij volledige duidelijkheid wil brengen, en zelfs onder ede wil getuigen voor het Intelligence Committee.

Buiten het feit dat Comey vond dat Trump een leugenaar is – het verhaal dat we hier in de pers voorgeschoteld kregen – was het voor de Democraten geen goeie dag. De schijnwerper zal de volgende dagen vooral op de Obama-administratie, en op de rol van Loretta Lynch gericht zijn.

Kleine dictators

Ten slotte moet mij nog iets van het hart: ik vind het heel bizar dat progressieven in hun anti-Trump-sentiment opeens gaan zwaaien met de belangrijkheid van een onafhankelijke CIA en (in dit geval) FBI. Is het normaal dat onder de vlag van onafhankelijkheid deze organisaties mogen doen wat ze willen? Democratisch minderheidsleider Chuck Schumer, zei enkele maanden geleden dat de president moet opletten met de CIA, omdat ze six ways from Sunday hebben om het een president moeilijk te maken. De FBI mag geen orders nemen van het Witte Huis omdat dit de scheiding der machten in gevaar zou brengen. Blijkbaar vindt iedereen dat politie- en inlichtingendiensten zonder controle mogen doen waar ze zin in hebben, net zoals ten tijde van de gevreesde J. Edgar Hoover. Op gezag dus van kleine of grote administratieve dictators die aan niks of niemand rekenschap verschuldigd zijn, zelfs niet aan de persoon/administratie die zijn macht verkrijgt van de grondwet en gelegitimeerd wordt door een verkiezing door het volk. Hun macht wordt dan weer gelegitimeerd door…. euh, juist ja, door wie?

foto ©reporters

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties