fbpx


Politiek
landbouw
P

Hippe woorden, vage plannen: landbouw in Vlaanderen

Regeerakkoord 2019 doorgelichtIn het meer dan 300 bladzijden tellende regeerakkoord besteedt de nieuwe Vlaamse regering ook de nodige aandacht aan de landbouwsector. Een opsomming van cijfers maakt duidelijk dat de nieuwe regering het belang van de sector in Vlaanderen naar waarde schat. Er is dan ook de ambitie om de positie van de landbouw- en aanverwanten sectoren nog verder te versterken. Hippe woorden Concrete cijfers of plannen ontbreken echter in het regeerakkoord. Hoe de nieuwe Vlaamse regering de positie dus verder wil…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.beWachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

In het meer dan 300 bladzijden tellende regeerakkoord besteedt de nieuwe Vlaamse regering ook de nodige aandacht aan de landbouwsector. Een opsomming van cijfers maakt duidelijk dat de nieuwe regering het belang van de sector in Vlaanderen naar waarde schat. Er is dan ook de ambitie om de positie van de landbouw- en aanverwanten sectoren nog verder te versterken.

Hippe woorden

Concrete cijfers of plannen ontbreken echter in het regeerakkoord. Hoe de nieuwe Vlaamse regering de positie dus verder wil versterken is nog afwachten. Wat wel opvalt is dat er gretig gebruik gemaakt wordt van hippe woorden. ‘Circulair’ is er zo eentje van. De regering wil voorzien in mogelijkheden om vernieuwing en innovatie te steunen door in te zetten op circulariteit in de sector.

Misschien had iemand achter de schermen de onderhandelaars moeten vertellen dat de landbouw per definitie een circulaire sector is. Voer gekweekt op het land wordt door koeien en varkens omgezet in enerzijds voedsel voor de bevolking, maar anderzijds ook in mest die verspreid over de landbouwgronden de nodige nutriënten aanbrengen voor de volgende gewassen. Groen- en GFT-afval worden omgezet in compost, dat niet alleen in de tuintjes van de burger terecht komt, maar ook in grote hoeveelheden op landbouwgronden wordt afgezet om het koolstofgehalte op peil te houden. Afvalstromen van verschillende sectoren worden gebruikt als aanvullende voedsel voor dieren, die mest maken die in de grond… De cirkel is rond. Het circulaire is al aanwezig.

Hervorming pachtwet

Ook toegang tot landbouwgrond vinden we terug in het akkoord, met een hervorming van de pachtwet. Van een verdere samenwerking tussen de verschillende stakeholders in de sector vinden we echter geen spoor terug. Nochtans stelde Fedagrim, gesteund door andere actoren in en buiten de sector, een jaar geleden de oprichting van een Grondbank voor. Ook over de verdere uitwerking van het GLB (Gemeenschappelijk LandbouwBeleid) is weinig concreets te lezen. Op dat gebied krijgt het regeerakkoord een onvoldoende.

Concreet beleid afwachten

Het is nu wachten op Hilde Crevits die de vage verwoordingen moet omzetten in een concreet beleid.
Ook Hendrik Vandamme, de voorzitter van het ABS, deelt deze mening. ‘Na een eerste lezing van het regeerakkoord zijn we zeker niet negatief over het stuk,’ zegt hij, ‘maar ik wil vooral van Hilde Crevits horen hoe ze de zaken gaat aanpakken. Daarnaast is het ook afwachten hoe de lijnen gaan liggen met Zuhal Demir, die verantwoordelijk wordt voor Omgeving en Energie. We mogen niet vergeten dat onze landbouwers in dat domein ook een grote rol spelen!’

De beleidsverklaringen van de verschillende ministers worden eind oktober verwacht.

[ARForms id=103]

Antoon Vanderstraeten

Antoon Vanderstraeten (1979) is zaakvoerder van Ekimedias, een pers- en communicatiebureau gespecialiseerd in onder meer land- en tuinbouw, sectoren waar ook zijn hart ligt.