JavaScript is required for this website to work.
post

Hoe Trump zijn legacy onsterfelijk belachelijk maakt

Louis Verbeke2/6/2017Leestijd 2 minuten

Trump dreigt zichzelf, en met hem de hele VS, belachelijk te maken …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De machtigste man ter wereld is (was?) Trump, dé president. De ‘Commander in Chief’ en zoveel meer! Maar vooral die van de VS, het stevigste democratische instituut ter wereld! Een instituut dat ook de slechtst mogelijke presidentiële keuze overleeft. (Zie mijn opinie van 30 december: ‘Trump kan de westerse waarden niet blijvend beschadigen’).

Zoals nu!

De grootste en de derde grootste economieën in de wereld, de EU en China, alliëren zich met de rest van de wereld rond het Verdrag van Parijs, tegen de tweede grootste economie (en Syrië en Nicaragua, lees ik). Ik denk het niet. Ze alliëren zich met vele Amerikanen tegen de regering-Trump.

Het overgrote deel van wat volgens het verdrag van Parijs staat te gebeuren moet door de deelstaten en de bedrijven in de VS worden uitgevoerd. Californië (de zevende economie ter wereld) en New York (sinds brexit, de onbetwiste financiële hoofdstad van de wereld) hebben al gesteld dat de federalen onder Trump irrelevant zijn. Wanneer Trump stelde dat hij verkozen was om het leven van de mensen in Pittsburgh beter te maken (en niet die in Parijs) haastte hun burgemeester te stellen dat zijn stad het Verdrag van Parijs zou nakomen.

En Macron … in het Engels! Wordt hij de eerste relevante Franse politicus sinds De Gaulle?

Trump heeft een zeldzaam gevoel van gemenebest gecreëerd, op wereldvlak … tegen hem en zijn regering. Niet, en dat hoop ik ten stelligste, tegen de Verenigde Staten van Amerika.

Naast de grote macht van de individuele staten die, zoals Californië en New York, op vele vlakken verder gaan dan Europa (bijvoorbeeld op het vlak van aansprakelijkheid) zijn vele leidende ondernemingen in de wereld Amerikaans. Allemaal of ongeveer hebben ze ‘the planet’ als stakeholder opgenomen; ze beheersen met Chinese ondernemingen de sociale netwerken die veel beter dan de regering-Trump het gevecht om het Verdrag van Parijs naar ieder stemgerechtigde Amerikaan kunnen brengen. Er is, ik weet het, veel marketing bij, maar al die ‘value statements’, maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, ‘sustainability’ en ‘global footprints’-beloften van al die ondernemingen, Amerikaanse en andere … zullen die verdwijnen in het niets? Omwille van Trump? Ik denk het niet, al was het maar omdat de ‘millennial’ werknemers en consumenten het niet zouden pikken. En ook omdat ondernemers en managers en aandeelhouders (meestal) een geweten hebben en kinderen. Ze willen ook niet even belachelijk willen zijn als Trump.

Trump is een script aan het schrijven dat een heruitgave van The Beauty and the Beast rechtvaardigt. Dan zou het al dan niet ware beeld van zijn Sloveense ‘beauty’ die zijn uitgestoken hand wegslaat een mooi eindgeneriek kunnen zijn.


De auteur is ‘honorary professor and honorary chairman’ van Vlerick Business School.

Foto: (c) Reporters

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties