fbpx


Politiek

Hoeveel huur betaalt Vooruit aan de PS ?

Over pot en ketel en wat ze mekaar verwijtenEen bezoek aan het Sp.a-hoofdkwartier op de Brusselse Grasmarkt had vroeger altijd iets Harry Potter-achtigs.  Je moest je eerst een weg banen doorheen een smalle winkelgalerij langs allerlei groezelige winkeltjes.  Uiteindelijk kwam je bij een kleine lift die je naar een andere wereld bracht, zo leek het wel : de verrassend modern ogende Sp.a-kantoren. Dat is echter verleden tijd.   In september vorig jaar verhuisde de Sp.a (inmiddels Vooruit) van de Grasmarkt naar de Keizerslaan.  Vooruit trok opnieuw in bij zusterpartij…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Een bezoek aan het Sp.a-hoofdkwartier op de Brusselse Grasmarkt had vroeger altijd iets Harry Potter-achtigs.  Je moest je eerst een weg banen doorheen een smalle winkelgalerij langs allerlei groezelige winkeltjes.  Uiteindelijk kwam je bij een kleine lift die je naar een andere wereld bracht, zo leek het wel : de verrassend modern ogende Sp.a-kantoren.

Dat is echter verleden tijd.   In september vorig jaar verhuisde de Sp.a (inmiddels Vooruit) van de Grasmarkt naar de Keizerslaan.  Vooruit trok opnieuw in bij zusterpartij PS.  Beide partijen deelden vroeger ook al het legendarische socialistische kantoorgebouw aan de Keizerslaan.  Maar in 2000 trok de Sp.a naar de Grasmarkt.  Die beslissing is nu weer omgedraaid.

Vernieuwingsoperatie

De verhuis van de Vlaamse socialisten naar de Keizerslaan maakt deel uit van de vernieuwingsoperatie van Conner Rousseau. Twee verdiepingen van ‘de Keizerslaan’ werden helemaal gerenoveerd en omgevormd tot landschapskantoren. Die nieuwe omgeving moet het gevoel van een start-up creëren, met ruimtes die zijn aangepast aan de 21ste eeuw en die rekening houden met welzijn op het werk, aldus Rousseau in De Morgen van 9 juni 2020.

Uit het verslag van de bedrijfsrevisor over de rekeningen van de PS voor het boekjaar 2021 blijkt nu dat Vooruit in dat jaar 135.300 Euro huur betaalde aan de PS.  Dat was dus vanaf september 2021.  Voor een volledig jaar komt dit uit op een huur van 405.900 Euro.

Quaregnon

De renovatie van de twee Vooruit-verdiepingen werd betaald door de eigenaar van het gebouw, de PS. Tegelijkertijd kocht de PS in Quaregnon een voormalig postsorteercentrum. Om plaats te maken voor Vooruit verhuizen de bibliotheek en het archief van het studiecentrum Emile Vandervelde van de Keizerslaan naar dat vroegere postgebouw.

Die nieuwe PS-vestiging in Quaregnon zal ook de PS-federatie van Mons-Borinage huisvesten. Quaregnon is niet toevallig de gemeente waar in 1894 het fameuze charter werd goedgekeurd dat tot 1979 de ideologische grondslag vormde van de Belgische socialisten. Voor deze hele operatie (klaarstomen van twee verdiepingen voor Vooruit en aankoop van het postgebouw in Quaregnon) betaalde de PS in 2021 ongeveer 2.300.000 Euro, nog volgens het revisorenrapport.

Marktconforme huurprijs?

Zou de PS geen vriendenprijs moeten aanrekenen voor zusterpartij Vooruit, vragen sommigen zich misschien af. Maar als de PS zijn twee verdiepingen onder de marktprijs verhuurt aan Vooruit, dan zou er sprake zijn van een illegale gift in natura. Vooruit en PS mogen dan wel politiek verwante zusterpartijen zijn, het blijven juridisch aparte entiteiten. En giften van niet natuurlijke personen aan een partij, ook in natura, zijn verboden. De bedrijfsrevisor van de PS spreekt zich niet uit over de vraag of de huur die de PS aanrekent aan Vooruit marktconform is. Dat is iets waar de parlementaire Controlecommissie zich misschien eens moet over buigen.

Dan is het mooi meegenomen dat er in die Controlecommissie nog een andere Brusselse vastgoedmagnaat zit, namelijk de N-VA.  Ook die partij verhuurt immers een aantal verdiepingen van haar kantoorgebouw aan de Koningsstraat. De N-VA-leden van de Controlecommissie zijn dus uitstekend geplaatst om te weten wat een marktconforme huurprijs is van kantoorruimte in het centrum van Brussel.

Inkomsten uit vastgoed

Zoals bekend is het bon ton in de Wetstraat om de N-VA met de vinger te wijzen omwille van die vastgoedactiviteiten.  Hoe schandalig is het niet dat een politieke partij inkomsten verwerft uit de verhuur van kantoren, hoor je vaak.  Kristof Calvo van Groen diende zelfs een wetsvoorstel  in om te beletten dat partijen investeren in vastgoed. Maar nu doet de PS eigenlijk precies hetzelfde als de N-VA: inkomsten genereren uit de verhuur van kantoorruimte aan derden. Wedden dat de kritiek op de vastgoedtransacties van de N-VA nu stilaan zal verstommen ?

Bart Maddens

Bart Maddens is politicoloog en germanist.