fbpx


Multicultuur & samenleven

De ‘goede homo’ van de linkerzijde

'Dat steeds meer holebi’s op het Vlaams Belang stemmen, mag niet verbazen'


vandaag

De coming-out van Vlaams Belang-ondervoorzitter en mijn fractievoorzitter in het Vlaams parlement, Chris Janssens, heeft heel wat losgemaakt. Naast duizenden positieve reacties van Vlamingen, kiezers en niet-kiezers van Vlaams Belang (VB), waren er zure oprispingen in de mainstream media.

Radeloos, redeloos en reddeloos

Emma Verhoeven in De Standaard, Peter Casteels in Knack, Delphine Lecompte in Humo en Wim Peumans (zoon van) in Het Belang van Limburg. De ‘links-progressieve’ Kerk liet zich kennen met gratuite, ranzige uithalen naar Chris Janssens en mijn partij het Vlaams Belang. Dat mag niet verbazen: radeloos, redeloos en reddeloos zijn ze, omdat het steeds duidelijker wordt dat hun hokjesdenken failliet is.

Over Delphine Lecompte kan ik kort zijn. In haar ellenlange stuk bezondigt ze zich voortdurend aan wat ze in haar pas gepubliceerde nieuwjaarsbrief juist verwerpt, namelijk: feitenvrij en dogmatisch generaliseren en stigmatiseren. Vervang in haar stuk Vlaams Belang en Vlaams Belangers door respectievelijk islam en moslims, en je hebt een proces aan je broek.

Door een wesp gestoken

Tegen beter weten in schreef ik een opiniestuk ter reactie en stuurde het naar De Standaard en Knack. Allebei weigerden ze het. De verknipte Lecompte buiten beschouwing gelaten, was het stuk van Peter Casteels het vileinst, die schreef als was hij door een wesp gestoken. Het is van een inhoudelijk en taalkundig niveau dat door Knack nóóit zou worden gepubliceerd mocht het niet van de eigen redacteur zijn.

In zijn artikel (Knack, 20 december) schrijft Peter Casteels dat Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens ‘met zijn emotionele coming-out in de media lijnrecht ingaat tegen de partijlijn van zijn VB’. Die bewering wordt door Casteels echter op geen enkel moment onderbouwd, en bovendien negeert hij daarbij gemakshalve de blije, positieve reactie van partijvoorzitter Tom Van Grieken. Ook de bewering dat ‘volgens het Vlaams Belang homofobie al heel lang niet meer bestaat in Vlaanderen’, wordt door Casteels met geen enkel partijstandpunt of citaat onderbouwd. Het is dan ook je reinste flauwekul.

Lichtzinnig hokjesdenken

Bepaalde reacties, komende vanuit de zogenaamde progressief-linkerzijde, verraden een vastgeroest, failliet wereldbeeld en een lichtzinnig hokjesdenken. Wat Casteels immers duidelijk een doorn in het oog is, is de mening en – oh, ironie! – de eigenheid van Chris Janssens (die gewoon wil kunnen zijn wie hij is, was dat niet de slagzin van De Warmste Week?). Zo geeft Janssens te kennen dat hij, net zoals overigens zovele homoseksuelen, niet op een praalwagen wil gaan staan en geen ‘ambassadeur’ van de holebi’s wil worden.

Volgens de ‘links-progressieve’ Kerk – tussen aanhalingstekens, want er is weinig ‘links’ en ‘progressief’ aan – is men echter alleen een ‘goede’ holebi wanneer men ermee te koop loopt, zich profileert op prides en een ‘ambassadeur’ is voor holebi’s. De holebi die aangeeft daar geen zin in te hebben, of die – nog veel erger! – wat rechten en vrijheden van holebi’s betreft een heel ándere prioriteit vooropstelt, met name de strijd tegen massa-immigratie en islamisering, past niet in het politiek correcte plaatje en is een ‘slechte’ holebi.

Verzet tegen massale immigratie

Casteels vat ons genuanceerde standpunt foutief samen als: ‘Het Vlaams Belang heeft iets tegen moslims.’ Hij schrijft, verwijzend naar onze ‘debatfiches’: ‘De islam is een godsdienst die de gelijkwaardigheid van holebi’s niet erkent, net zoals die van de vrouw.’ Los van het feit dat de islam veel meer wet en recht dan religie is, zoals arabist Urbain Vermeulen stelde, klopt dit. Casteels wil echter niet geloven dat dát precies de reden is waarom wij ons verzetten tegen massale immigratiestromen (vanuit moslimlanden, maar óók vanuit niet-moslimlanden) en tegen de islamisering van onze cultuur, zoals Pim Fortuyn het zo goed heeft uitgedrukt.

Casteels schrijft zelfs: ‘Waarom heeft Vlaams Belang dan wél iets tegen moslims? We hebben er het raden naar.’ Leeft Casteels onder een steen? Want al jarenlang schreeuwen wij van de daken waarom wij strijden tegen de islamisering van onze samenleving. Eén van de redenen is onze vaststelling en oprechte zorg dat virulente homofobie, met name agressie en geweld tegen holebi’s, toeneemt als gevolg van de massa-immigratie uit (islamitische) landen in Afrika en het Midden-Oosten. Net zoals vrouwenhaat, ongelovigenhaat en antisemitisme. Niet omdat alle (zelfverklaarde) moslims in die zin een probleem zijn, maar wel een zeer groot deel.

Wanneer VRT-journalist Riadh Bahri een alarmkreet slaakt omdat hij steevast wordt uitgescholden in zijn eigen Brusselse wijk en er met zijn vriend niet meer hand in hand durft te lopen, dan betreft dat geen wijk met een grote groep of meerderheid aan pakweg Chinezen, Brazilianen of fundamentalistische christenen. Maar wel moslims. Voormalig Nederlands politiewoordvoerder Ellie Lust verwoordde de ongemakkelijke waarheid: ‘Dat stigma dat de daders van antihomogeweld vooral Marokkanen zijn, lijkt helaas te kloppen.’

Homofobie bij moslimjongeren

Een onderzoek uit 2012 van professor Marc Hooghe (KULeuven) toont aan dat terwijl de homofobie in België daalt, er veel meer homofobie is bij moslimjongeren dan bij de rest van de bevolking en het verschil almaar groter wordt. In 2015 concludeerde dr. Ruud Koopmans (Berlijns Centrum voor Sociale Wetenschap, WZB) na een grootschalig onderzoek dat ruim de helft van de moslims of ongeveer 400.000 moslims in België fundamentalistisch is en homo’s wantrouwt.

Het is dan ook geen toeval dat een 600 leden tellende chatgroep die was opgericht met als doel homo’s in elkaar te slaan en dat te filmen, vol met Tsjetsjenen zat. Noch is het toeval dat in Nederland aan de alarmbel werd getrokken omdat holebi’s in asielcentra steeds vaker worden bespuugd, bedreigd, verkracht of overgoten met kokend water. Openlijk homoseksueel zijn is in de moslimgemeenschap een even groot probleem als openlijk ex-moslim (afvallig) zijn: men moet niet zelden voor zijn of haar fysieke integriteit of zelfs leven vrezen.

Ik ken heel wat homoseksuele koppels die hun wijk, waar veel moslims zijn komen wonen, zijn ontvlucht, of die zelfs naar het buitenland zijn verhuisd, naar een plek met zo goed als geen immigratie uit Afrika of het Midden-Oosten. In de samenleving waar wij voor staan, waarin de massa-immigratie wordt gestopt, de islamisering wordt teruggedrongen en geweldplegers véél zwaarder worden gestraft, zijn holebi’s veiliger en dus vrijer. Dat steeds meer holebi’s voor Vlaams Belang stemmen, mag dan ook niet verbazen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sam van Rooy

Sam van Rooy (1985) is Vlaams volksvertegenwoordiger, Antwerps gemeenteraadslid en fractieleider voor het Vlaams Belang. Hij is ingenieur bouwkunde (MSc.), publicist en auteur van enkele boeken over de islam en de Europese Unie ('Voor vrijheid dus tegen islamisering'). Zijn website: www.samvanrooy.be.