fbpx


Binnenland, Politiek
Chris Janssens

Chris Janssens, de ‘kast’ en de Warmste Week

Een merkwaardig geval van synchroniciteitVorige week werd Vlaanderen eindelijk beroerd door nog eens positief nieuws: VB-ondervoorzitter Chris Janssens (44) kwam als homo ‘uit de kast’ en mag vanaf nu ook zichzelf zijn. Het nieuws werd gebracht via een interview in Het Belang van Limburg, de gouw waar Chris verkiesbaar is, en via een filmpje op Facebook. Tonnen sympathiebetuigingen leverde het op, ook deze van voorzitter Tom Van Grieken himself, en bij deze mag de mijne erbij. Wat me wel verbaast is het drama waarmee…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vorige week werd Vlaanderen eindelijk beroerd door nog eens positief nieuws: VB-ondervoorzitter Chris Janssens (44) kwam als homo ‘uit de kast’ en mag vanaf nu ook zichzelf zijn. Het nieuws werd gebracht via een interview in Het Belang van Limburg, de gouw waar Chris verkiesbaar is, en via een filmpje op Facebook. Tonnen sympathiebetuigingen leverde het op, ook deze van voorzitter Tom Van Grieken himself, en bij deze mag de mijne erbij.

Wat me wel verbaast is het drama waarmee heel de bekentenis wordt omlijst: we zijn ondertussen bijna 2022. In 1970 outte zanger Will Ferdy zich voor de Vlaamse radio als homoseksueel, hetgeen een schokgolf veroorzaakte door Vlaanderen dat nog volop mei ’68 aan het uitzweten was. Op de toenmalige BRT was hij van de slag persona non grata. Ferdy was, zoals dat met iedereen gaat die de eerste is, een wegbereider én een schietschijf.

In de coulissen

We zijn sindsdien een halve eeuw verder en de tijden zijn veranderd. Homoseksualiteit is bij ons voor niemand nog een punt, behalve voor mensen uit een cultuur die we hier geïmporteerd hebben en die aan de 18de-eeuwse verlichting nog moeten beginnen, laat staan mei ’68. Recente voorvallen van gaybashing laten daar geen twijfel over bestaan. Deze insteek mis ik wel in het filmpje, zeker vanwege een VB-politicus.

In de plaats daarvan krijgen we een pathetisch vertoog over de kast, de geaardheid die je voor je leven meekrijgt, en dat je ‘niet mag vluchten voor jezelf’. Deed hij dat dan al die tijd? Wat voor een politicus is dat, iemand die al minstens twintig jaar voor zichzelf op de vlucht is?

Triviaal

Als libertijnse ultrahetero — OK, ik zal het dan ook maar bekennen — vind ik vandaag het kastenverhaal tamelijk triviaal. Het is misschien interessant omdat een vooraanstaand lid van het Vlaams Belang het doet, de gezinspartij die in het verleden voor conservatieve waarden stond met Alexandra Colen als boegbeeld.

Twee jaar geleden nog had federaal volksvertegenwoordiger Dominiek Sneppe zich in de Krant van West-Vlaanderen kritisch uitgelaten over het homohuwelijk, en vond ze adoptie alleszins ‘een brug te ver’. Dat leverde een vinnige reactie op van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys, zelf homo en adoptievader van ‘een mulatje’, zoals hij dat noemt. Het was tijd voor een correctie binnen radicaal-rechts.

De geaardheid van de wat kleurloze Chris Janssens was binnen VB-kringen overigens vrij algemeen bekend, zij het via gefluister in de coulissen. De outing is dan zeker ook voor intern gebruik bedoeld, om eindelijk van dat gefluister af te zijn. Het was een ongemakkelijkheid binnen de partij geworden, en meteen een gelegenheid om wat progressiviteit in het discours te injecteren. Het bevreemdt wel dat de mensen die het dichtst bij hem staan, zijn ouders en zus, het nieuws vanuit de krant moeten vernemen. Als het politiek niet relevant is, zoals Janssens beweert, waarom komt hij dan met een groot publiek statement ‘uit de kast’, in plaats van zijn naaste omgeving daar eerst bij te betrekken?

Regenboogvlag

De linkse partijen krijgen een sneer omdat ze homoseksualiteit politiseren en het onder de fameuze regenboogvlag van de diversiteit meesmokkelen in een pleidooi voor de multicultuur. Meteen zijn we weer in de grote paradox beland van tolerantie die gepredikt wordt, waarbij een politieke ideologie bescherming geniet die met die tolerantie (dus zeker ook ten aanzien van homoseksualiteit) helemaal niets heeft.

Over dat laatste rept Janssens nu net met geen woord, zodat de boodschap wat melig wordt. Natuurlijk moet er ook plaats zijn voor rechtse homo’s. Maar eerlijk: het roeptoeteren van je seksuele geaardheid is vandaag niet meer aan de orde. Het is iets van de tijd waarin de Limburgse mijnen, die Janssens als achtergrond gebruikt, nog werkten. Het is alsof ik mijn slaapkamervoorkeuren in de krant zou afficheren: de mensen die ze mogen kennen weten ervan, en de rest gaat het niets aan. Links gebruikt het nog, omdat het de grote sociale thema’s heeft ingeruild voor het verhaal van identiteiten en identiteitjes.

Warmste Week

Kunnen we het erover eens zijn dat een partij, ook een rechts radicale, geen kasten hoeft te hebben van waaruit timide homo’s naar de pers wandelen? Het welbekende Lgbtqia+ amalgaam is een gepolitiseerde ontaarding van iets dat per definitie toch met intimiteit te maken heeft. Men is ook niet verplicht om elke gay in zijn omgeving sympathiek te vinden, het is zelfs een recht om onder alle grapjes, de N*-moppen inbegrepen, ook humor rond jeanetten een plaats te geven.

Dat het kastgebeuren van Chris samenvalt met de Warmste Week, hét jaarlijkse gebeuren waarin de VRT diversiteit promoot en in een bijna hysterisch hoerasfeertje maatschappelijke tegenstellingen onder de mat veegt, is ofwel een straf staaltje ironie ofwel dubieuze timing. Hij citeert het motto ‘Kunnen zijn wie je bent’ wel letterlijk, en zo serieus, dat ik voor het eerste durf te gaan. Of overschat ik nu Chris’ gevoel voor humor?

Johan Sanctorum

Johan Sanctorum is filosoof, publicist, blogger en Doorbraak-columnist.