fbpx


Geen categorie

Hoor je het alarm?

Zijn er nog partizanen?
Gestaag. Roffelend. Een zelfstandige vrouw staat met haar haren in de wind en kijkt met rechte rug voor zich uit. Het is een film met Germaine Sablon, een populaire actrice in het Frankrijk van Charles De Gaulle. Ze zingt zelfverzekerd ‘Le chant des partisans’.

Het partizanenlied was het lijflied van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat verzet was een allegaartje van rechtse conservatieven tot communisten. ‘Le chant’ werd zo populair dat men na de oorlog er even aan dacht om het tot nationaal volkslied te verheffen.

‘Mijn vriend, hoor je de gedempte kreten van onze geketende landen.’ Het lied heeft een harde tekst en confronteerde de bezette Fransman met de gruwelijke oorlogsdood en het harde gevecht dat het volk moest strijden.

Maar het bevatte ook een boodschap van hoop voor de bezetten: ‘Zing, kompanen, de vrijheid hoort ons in de nacht.’

Frankrijk – en bij uitbreiding Europa – wordt opnieuw gesluierd door een donkere nacht van angst. De bezettende macht is niet de ondubbelzinnige vijand zoals weleer. De terreur komt niet langer van bovenaf, maar treft ons van binnenuit. Net als in het lied horen we het alarm. Het antwoord op dit brute geweld is nu niet meer zo eenduidig als in de oorlogsjaren.

Het beeld van een zingende Germaine Sablon is op zich een daad van verzet tegen de terroristen. Vrijheid, muziek en weerbaarheid in de vorm van een sterke vrouw. Het is zowat alles wat die schurken verafschuwen. Ze is de vrijheid in de nacht.

Zijn we echter nog wel in staat tot een dergelijk verzet?

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Doorbraak redactie