fbpx


Binnenland

Iedereen content
De Wever is content met 30 procent, Peeters is content met 20, Annemans zelfs al met tien procent. Content. Niet enthousiast, niet ontgoocheld, gewoon content. Het had erger gekund. Dat doet een beetje denken aan studenten die verkondigen dat ze zich aan een ‘buis’ verwachten, en dan opgelucht adem halen als ze toch geslaagd zijn.

Laten we nog even verder in de kristallen bol kijken, want er vallen verder nog 40 procent te verdelen – van de uitgebrachte stemmen welteverstaan. Want ongeldig stemmen kan in Vlaanderen haast niet meer, en blanco stemmen tellen niet mee voor de zetelverdeling.

40 procent dus, te verdelen over … EEEEK, wat doemt daar op aan de einder?! Het Rode Gevaar! Met hoofdletters nu, want de PVDA+ heeft de folkloristische zone van één-komma-zoveel procent achter zich gelaten, en rukt in twee van de vijf Vlaamse kieskringen op naar de kiesdrempel. Geen paniek. Nuchter blijven. Dan kunnen we vermoedelijk wel aannemen dat in Vlaanderen de ‘amadezen’ samen met hansworsten à la De Decker of Van Rossem wel goed zullen zijn voor een kleine vijf procent. Komaan: vier.

Dan resten 36 procent te verdelen over drie partijen. Gemiddeld twaalf per partij dus. Ongetwijfeld zouden de heren Tobback jr. en De Croo jr. diep in hun hart ook wel ‘content’ zijn met zo’n cijfer. En de Groenen zouden een gat in de ozonlaag springen. Maar zo simpel verloopt het allicht niet.

Sociaaldemocraten en Groen zijn naar het schijnt communicerende vaten, waartussen nogal wat kiezers heen en weer zwalpen: als ze de een wat meer gunnen, krijgt de ander wat minder. Daarom moeten de Groenen de indruk wekken dat ze linkser zijn dan de sociaaldemocraten (wat niet eens zo moeilijk is), en daarom put de sp.a zich uit in milieubewuste verklaringen. De gezamenlijke inhoud van die vaten wordt daarmee niet echt groter, en wordt algemeen geschat op een kleine vijfentwintig procent. Neen maar, dat is – samen – toch precies wat we verwachtten. En als dan nog twaalf procent overblijft voor de liberalen, dan is die triomf allicht niet zozeer de verdienste van de slanke vicepremier maar van andere en meer gewichtige boegbeelden.

Kortom: alleen maar ‘contente’ partijleiders te bespeuren, die zondagavond. Vooral omdat die vervelende onzekerheid nu achter de rug is. De kaarten zijn verdeeld; nu kan eindelijk het échte spel beginnen. En daar heeft dat lastige kiesvee niets meer in te vertellen. Niets.
Het is door de opkomstplicht naar het kiesbureau gedreven, heeft daarmee de partijkassen weer flink gespekt, en moet nu weer een paar jaar braaf en volgzaam wezen. Vandaar het enthousiasme van zowat alle partijen voor samenvallende verkiezingen: dan valt er vijf jaar lang geen hete adem van morrend volk meer te vrezen.

Content? Dat is zacht uitgedrukt.

 

Foto: Peter Mertens, PVDA+. (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Colette Eerdekens

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.