fbpx


Binnenland, Vlaamse Beweging

IJzerwake-omerta bij Vlaams Belang: alleen Gerolf Annemans reageert
Het muziekfestival Frontnacht aan de vooravond van de IJzerwake mag niet doorgaan. Dat besliste de Ieperse gemeenteraad nadat commotie was ontstaan over de line-up van het festival. De uitgenodigde groepen flirten ondubbelzinnig met Italiaans neo-fascisme, nazisme en jodenhaat. Internationale veiligheidsdiensten waarschuwden voor de veiligheidsrisico's verbonden aan het specifieke publiek dat zo'n line-up met zich meebrengt. De intrekking van de toelating stond dan ook in de sterren geschreven. Het jammere aan heel de zaak is dat een kleine, geïsoleerde groep binnen de…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Het muziekfestival Frontnacht aan de vooravond van de IJzerwake mag niet doorgaan. Dat besliste de Ieperse gemeenteraad nadat commotie was ontstaan over de line-up van het festival. De uitgenodigde groepen flirten ondubbelzinnig met Italiaans neo-fascisme, nazisme en jodenhaat. Internationale veiligheidsdiensten waarschuwden voor de veiligheidsrisico’s verbonden aan het specifieke publiek dat zo’n line-up met zich meebrengt. De intrekking van de toelating stond dan ook in de sterren geschreven.

Het jammere aan heel de zaak is dat een kleine, geïsoleerde groep binnen de Vlaamse Beweging de hele beweging in een kwaad daglicht weet te stellen. De verzamelde linkerzijde, gesteund door de mainstreampers, laat de kans niet liggen om alles wat Vlaams is weg te zetten als inherent fascistoïde. Dat Dries van Langenhove, als onafhankelijke verkozen op een Vlaams Belang-lijst, het nodig achtte olie op het vuur te gooien en een experiment voor te stellen waarbij een stad alleen nog etnische Vlamingen zou toelaten, helpt nog minder. Bart Somers (Open Vld) liet de kans niet onbenut en kopte de voorzet onhoudbaar binnen.

In de slipstream van de rel gingen de kranten aan het analyseren en koppelden de hele IJzerwake aan extreem-rechts. Jammer genoeg kan je hen geen ongelijk geven, al zijn ze geneigd het kind met het badwater weg te gooien. Niet elke IJzerwakeganger valt onder die noemer weg te zetten. Maar we kunnen moeilijk ontkennen dat de organisatie steeds meer in de greep kwam van een kleine radicale groep die ook niet schuwt te flirten met extreem-rechtse ideologieën, zoals mag blijken uit de line-up van Frontnacht.

Graag hadden wij aan de organisatoren de vraag voorgelegd waarom zij kiezen om deze weg in te slaan. Rob Verreycken, een van de drijvende krachten achter het gebeuren, wenste vooralsnog geen commentaar te geven. ‘Wij vergaderen vanavond (woensdagavond, nvdr) met het organiserende comité om te bepalen hoe we gaan reageren. Tot zo lang gaan we geen verklaringen afleggen,’ klinkt het.

Stilte bij Vlaams Belang

Waar het ook oorverdovend stil blijft is bij het Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken weigert commentaar te geven en lijkt ook het ordewoord te hebben gegeven aan de partijdiscipelen om de lippen op elkaar te houden. Toch konden we bij verschillende kopstukken opvangen dat er wrevel bestaat rond het gebeuren. Meer bepaald over de voortvarende en ongenuanceerd provocerende tweets van Van Langenhove. Van Grieken laat hier de kans liggen om voor eens en voor altijd komaf te maken met de aanslepende beschuldiging van onverbeterlijke ranzigheid. Indien hij de partij oprecht in de markt wil zetten als gesprekspartner en bestuurswaardig wil maken zal hij die kelk vroeg of laat toch moeten ledigen.

Toch was er één Vlaams Belanger bereid om commentaar te geven. Senior en oud partijvoorzitter Gerolf Annemans tweette woensdagmorgen al zijn bedenkingen bij de gang van zaken. Hij betreurt dat één ongenuanceerde en snel verwijderde tweet (van Van Langenhove, nvdr) wordt misbruikt om honderdduizenden Vlamingen te dumpen. ‘Ik heb aan mijn tweet niet veel toe te voegen’, meldt Annemans aan onze redactie. ‘Ik betreur dat de tweet van Dries Van Langenhove de aandacht heeft afgeleid van de prioriteiten waarmee de partij de laatste maanden uitpakt: inflatie, energieprijzen, criminaliteit en massa-immigratie. De indruk wekken dat niet culturele identiteit maar huidskleur een prioriteit zou kunnen zijn voor Vlaams Belang is betreurenswaardig. Van Langenhove verwijderde zijn tweet, maar de tegenstanders misbruiken het incident om hun steeds meer onhoudbare cordon sanitaire te kunnen verlengen. Allemaal niet opbeurend.’

En, zo vervolgt Annemans: ‘Over dat muziekfestival kan ik weinig zinnigs zeggen, tenzij dat het me een desastreuze marginalisering van de oorspronkelijke IJzerwake lijkt te veroorzaken. Eveneens zeer betreurenswaardig.’

Nachtrust

Eveneens betreurenswaardig is de kans die voorzitter Van Grieken voorbij laat gaan om kordaat afstand te nemen van die marginalisering. Je kan je niet eeuwig blijven verstoppen achter het excuus dat links niet gaat dicteren hoe het Vlaams Belang zich moet opstellen. Soms hebben je tegenstanders gewoon gelijk. Het siert een mens dat op tijd en stond toe te geven.

Op een bepaald moment moet de kogel toch door de kerk. Toch indien het Van Grieken menens is om deel te nemen aan de macht. Welingelichte bronnen wisten te melden dat Van Grieken ambetant rondloopt. Niet onterecht. Hij had met een gerust gemoed de nacht in kunnen gaan mocht hij door de zure appel heen hebben gebeten.

UPDATE: Vlaams Belang-woordvoerder Jonas Naeyaert meldde de redactie vanochtend dat voorzitter Tom Van Grieken woensdagnamiddag via Twitter reageerde op de Frontnacht-rel. De inhoud daarvan sluit aan bij de verklaring van Gerolf Annemans.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.