JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

‘Ik was even verbaasd’

Deschouwer over desinformatie in The Telegraph

Doorbraak redactie27/9/2013Leestijd 1 minuut

Kris Deschouwer reageert bij Doorbraak op het verwijt dat hij via een Britse krant aan desinformatie doet over de Vlaamse Beweging.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Gisteren meldden wij hier dat VUB-politicoloog Kris Deschouwer in de Britse pers zeer ongenuanceerde en zelfs foute informatie over de Vlaamse Beweging verspreidt. De Telegraph citeert Deschouwer als volgt: ‘De VVB is ultranationalistisch en de SNP moet uitkijken met wie ze zich vereenzelvigen. De etnische component is extreem aanwezig in het Vlaams-nationalisme en in de VVB.’

We vroegen de VUB-professor enige toelichting. ‘Mijn verbazing is even groot als de uwe’, vertelt hij aan Doorbraak. ‘De journalist had het over de IJzerwake, en ik heb mijn best gedaan om uit te leggen dat er in de Vlaamse Beweging verschillende componenten zijn, en dat de IJzerwake daarin een aparte en extreme (kleine) plaats inneemt. Ik heb mijn best gedaan om uit te leggen dat er een grote (onder meer partijpolitieke) component van de
Vlaamse Beweging is die zich allesbehalve terugvindt in de taal en standpunten van IJzerwake.’

De hemel klaarde duidelijk niet meteen op bij Andrew Gilligan. Deschouwer: ‘De journalist concludeerde dat Belgian politics toch weel heel ingewikkeld is. Ik had ook niet het gevoel dat hij erg goed voorbereid was.’ De Brusselse politicoloog besluit: ‘En dan gaat genuanceerde duiding helaas totaal de mist in.’ Het journalistieke wereldje een beetje kennende, is er zeker reden om aan te nemen dat het effectief gelopen kan zijn zoals Deschouwer ons vertelt.

In volle Joegoeslaviëcrisis riep een hoofdredacteur een ervaren buitenlandcorrespondent in Parijs bij zich. ‘Ik ga je een andere standplaats geven. Ik twijfel nog tussen Belgrado en Brussel.’ Waarop de ervaren persrot reageerde: ‘Alsjeblieft, laat het Belgrado zijn.’ De oude anekdote blijft nog steeds van toepassing.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.