JavaScript is required for this website to work.

Ik zoek een mens – Het klassieke in de kunsten

Wat precies raakt ons in de kunsten? Waarom worden we van bepaalde voorstellingen warm noch koud? Het heeft misschien niets om het lijf?

‘Kijk Wout, daar staat werkelijk niemand met open mond te staren naar dat zwarte vierkant.’ Haar petekind had haar voor haar verjaardag mee uit genomen naar het gerenoveerde KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Wat een majestatisch museum! Wat een kwalitatieve klassieke kunstcollectie! Wat een feest voor het oog! Wat een balsem voor de ziel! Behalve dan die paar hedendaagse schilderijen waar de gastvrouw werkelijk niets bij voelt. ‘Ze heeft een gat in haar cultuur’, fluisteren kwatongen. Of ‘ze begrijpt het niet’, schudden kunstkenners meewarig het hoofd. Dat kan.

Dans

Om haar inzicht te geven in haar (gebrek aan) kunstemoties ging de gastvrouw te rade bij een andere kunstvorm: de dans. Ze zocht en vond twee gepassioneerde balletdansers, Wim Vanlessen en An De Kryger. Wim was jarenlang sterdanser bij het Ballet van Vlaanderen (nu Opera Ballet Vlaanderen) en An geeft al 25 jaar balletles aan de amateurdansschool Diaghilev in Zele. In een nieuwe aflevering van ‘Ik zoek een mens’ vertellen ze over het ontstaan van hun passie, wat klassiek versus hedendaags ballet inhoudt, hoe het Opera Ballet Vlaanderen en de dansschool evolueerden en wat de mens raakt. Of is het publiek veranderd? Kijk, luister en voel zelf wat jou raakt.

Tot slot nog dit. De opnames van ‘Ik zoek een mens’ hebben een zeer klassiek publiek en dat gaf Wim en An een open doekje! De gastvrouw zelf bleef achter met één vraag: wat als Bekende Vlamingen zich zouden vergapen aan dat zwarte vierkant, zouden ze dan samen staan staren naast de man in de straat?

Noot

Wim Vanlessen presenteert op maandag 6 maart 2023 zijn internationaal balletgala Time to Dance, de kick-off van Stichting Dansersfonds, in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen met ballet- en dansvoorstellingen van topniveau voor een breed publiek. De schoonheid en het meesterschap van klassiek ballet zullen ook het jonge publiek begeesteren. Het evenement is uitverkocht.

Dansschool Diaghilev in Zele waar An De Kryger les geeft, stelt eind april The Greatest Showman voor over het ontstaan van de showbizz en over dromen die werkelijkheid worden. Alle voorstellingen zijn helaas uitverkocht.

Juriste. Eerst de naakte feiten en het gezond boerenverstand. Dan pas het recht.

Meer van Lieve Van den Broeck
Commentaren en reacties