JavaScript is required for this website to work.
post

IMF waarschuwt voor zware gevolgen Brexit

Theo Lansloot15/4/2016Leestijd 1 minuut

Het IMF waarschuwt voor Brexit.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 12 april 2016 maakte het IMF zijn gebruikelijke tweejaarlijkse World Economy Outlook bekend. Daarin waarschuwt het Fonds voor de zware gevolgen voor de Europese Unie, de regio, de wereld en het Verenigd Koninkrijk zelf als dat land besluit zijn EU – lidmaatschap op te geven.

Dit deed het debat tussen voor- en tegenstanders van een Brexit in het Verenigd Koninkrijk weer heftig oplaaien. De voorstanders veroordeelden het als paniekzaaierij ten voordele van de tegen de Brexit gekante regering. Premier David Cameron daarentegen verklaarde dat de Britten de waarschuwing van het IMF zeer ernstig moeten nemen en er terdege rekening dienen mee te houden . Zijn minister van Financiën, George Osborne, sprak zich in dezelfde zin uit.

Het IMF voegde er nog aan toe dat alleen al de aankondiging van het referendum investeerders had afgeschrikt wegens de onzekerheid die daardoor is ontstaan. Die onzekerheid dreigt nog groter te worden omdat de onderhandelingen over wat er na het Brexit moet gebeuren lang kunnen aanslepen met als gevolg een grillige financiële markt wat het vertrouwen van de investeerders nog meer kan aantasten.

Bovendien, zo verklaarde het IMF nog, zou een Brexit de handel tussen het VK en de EU sterk doen afnemen. Volgens het Fonds was daardoor van augustus vorig jaar tot februari 2016 de koers van het Britse pond al met 7% gedaald.

Matthew Elliott, de leider van de Vote leave– campagne, verklaarde van zijn kant dat voor het VK in de EU blijven het grootste risico inhoudt. Volgens hem is het immers duidelijk dat de Unie institutioneel niet is opgewassen tegen de Eurocrisis noch tegen het beheersen van de overweldigende toestroom van migranten.

Uit de jongste peilingen blijkt dat de pro-Brexit aanhang lichtelijk stijgt tot een gemiddelde van 43 % tegen 42 % voor de voorstanders om in de EU te blijven.

 

(c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties