fbpx


Politiek
Grimbergen

In Grimbergen gebeurt niets abnormaal
In Grimbergen gaat de partij ‘Vernieuwing’ besturen met Open Vld en N-VA. Dat ex-Vlaams Belang-parlementslid Bart Laeremans de kopman van Vernieuwing is zorgt nu plots tot in de Wetstraat voor wat opschudding.  Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wil een onderzoek naar een coalitie die haar partijgenoot Chris Selleslagh als burgemeester naar voor schuift. Nochtans heeft de lokale Open Vld-afdeling regelmatig overleg gevoerd met de nationale partijtop en kwam er geen veto tegen een samenwerking met Vernieuwing.

Sinds mensenheugenis haalt Grimbergen amper het nieuws bij de gemeenteraadsverkiezingen. De politiek in de gemeente ten noorden van Brussel veroorzaakte amper ophef. De christendemocraten waren er verankerd en kozen de coalitiepartners die hen het best uitkwam. De facto werd Grimbergen bestuurd door figuren die vertrouwen hadden van CVP’er Jean-Pol Olbrechts, ooit burgemeester van Grimbergen en daarna lange tijd Brabants gedeputeerde.

Sleet

Maar de voorbije jaren kwam er sleet op het CD&V-bestuur dat sinds 2012 in een coalitie zit met liberalen en Groen. Er waren interne spanningen binnen de christendemocratische partij die vorig jaar in het openbaar kwamen toen bleek dat burgemeester Marleen Mertens bij de gemeenteraadsverkiezingen niet langer lijsttrekker zou zijn ten nadele van Patrick Vertongen. Ondertussen groeide ook de spanningen met de Open Vld die meer en meer naar andere partijen lonkte om na de lokale verkiezingen van 18 oktober een coalitie te vormen.

Eén van die partijen is de lijst Vernieuwing onder leiding van oud Vlaams Belang-kamerlid Bart Laeremans. Laeremans is al jaren de populairste politicus van Grimbergen (vorige zondag liet hij met ongeveer 3.500 voorkeurstemmen alle concurrenten ver achter zich) maar kon omwille van zijn link met de rechts-radicale partij nooit bestuursverantwoordelijkheid nemen. In 2015 brak Laeremans echter met het Vlaams Belang en werd Vernieuwing plots een valabele coalitiepartner in Grimbergen. Laeremans zelf staat in de gemeente trouwens al jaren bekend als een minzaam man en een dossiervreter. Als Belanger focuste hij op communautaire thema’s. Op racistische uitspraken heeft men hem nooit kunnen betrappen.

Vernieuwing haalde vorige zondag 21,9 procent van de stemmen en wordt met acht zetels de grootste partij in de gemeenteraad. Op zondagavond werd er al een akkoord gesloten tussen de N-VA, Open Vld en Vernieuwing. De liberaal Chris Selleslagh wordt burgemeester, zo werd een dag later beslist. Bart Laeremans wordt schepen van Ruimtelijke Ordening, Vlaams karakter, Wonen en Integratie.

Lokale Open Vld dekt zich in

En plots haalde Grimbergen het nieuws. Wordt het cordon sanitaire niet doorbroken? Zeker omdat één van de verkozen gemeenteraadsleden, Luk Raekelboom, nog actief is binnen het Vlaams Belang. Grimbergen werd zowaar een thema tijdens het kopstukkendebat op de VRT maandagavond. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dat er geen probleem is en dat zijn partij met Vernieuwing kan besturen. ‘De screening was oké.’ Hij nam het ook op voor de familie Laeremans die een pedigree heeft in de klassieke Vlaamse beweging.

Maar bij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten was iets anders te horen: ‘We zijn dat aan het bekijken, maar als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij er afstand van en hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor.’

Komt de coalitie op de helling?  Kandidaat-burgemeester Chris Selleslagh is duidelijk: ‘We hebben ons wel degelijk ingedekt,’ zei hij aan Het Laatste Nieuws. ‘Iedere kandidaat van Vernieuwing heeft een document ondertekend dat eigenlijk een statement is waarmee ze afstand doen van Vlaams Belang. Daar staan vijf punten in zoals bijvoorbeeld werken rond integratie. Iets wat nooit in een Vlaams Belang-programma terug zou te vinden zijn. Zo hebben ze ons overtuigd.’

Eigenlijk is de reactie van Gwendolyn Rutten op zijn minst vreemd te noemen. Al maanden waren er informele gesprekken tussen Open Vld en Vernieuwing over een mogelijke coalitievorming. De liberalen in Grimbergen waren zo verstandig genoeg om alles af te toetsen met het Open Vld-hoofdkwartier in de Brusselse Melsensstraat. Nooit kwam er een veto. Integendeel zelfs. Niet meer dan logisch aangezien Vernieuwing geen uitstaans meer heeft met het Vlaams Belang. In Grimbergen gebeurt dus niets abnormaals en wordt er geen cordon doorbroken.

Cordon sanitaire

Ondertussen schreeuwt ook een geërgerde Grimbergse CD&V-afdeling moord en brand. Dat is al even vreemd. In de aanloop naar de verkiezingen voelden de christendemocraten dat er een coalitiewissel mogelijk zou zijn en begonnen ze zélf toenadering te zoeken richting Vernieuwing.

Welk verschil met Aalsters N-VA-schepen Karim Van Overmeire?

Het is opvallend dat sommigen nu spreken van een cordon sanitaire dat wordt doorbroken omdat een ex-VB’er lokale bestuursverantwoordelijkheid kreeg. In 2012 werd ex-VB’er Karim Van Overmeire, ondertussen N-VA’er, schepen in Aalst. Dat veroorzaakte veel minder ophef.

En wat ex-VB’ers betreft: Bert Schoofs, ex-VB-kamerlid en bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker van Voluit in Beringen gaat in de coalitie met CD&V, Open Vld en N-VA om sp.a te wippen. Schoofs wordt voorzitter van de gemeenteraad. Niemand die daar graten in ziet.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Frederik Dekeyser

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.