JavaScript is required for this website to work.
post

Internationale steun voor Libië door IS-dreiging

Theo Lansloot24/5/2016Leestijd 2 minuten

De VN erkende de Libische eenheidsregering. Die moet nu voor stabiliteit zorgen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In 2011 kwam na een opstand een einde aan het Khadafi-tijdperk. Een deugdelijk plan na de val ontbrak. In het zo ontstane machtsvacuüm kregen milities, terroristische groepen en smokkelaars volop de kans hun gang te gaan. Daarop ontstond toenemende onveiligheid, polarisatie en instabiliteit. Ook IS krijgt steeds meer het land in zijn greep. Libië is een draaischijf voor massamigratie naar Europa en dreigt zelfs in handen te vallen van IS. Beide situaties zijn potentieel explosief voor heel Europa. Voor de meeste Europeanen is Libië – een reusachtig land dat door olievoorraden zeer rijk geworden is – onterecht een ver-van-mijn-bedshow, maar eindelijk is er nu na moeizame onderhandelingen van zowat anderhalf jaar een door de VN erkende Regering van Nationale Eenheid tot stand gekomen. Al is de samenstelling nog niet helemaal rond: de eenheidsregering zetelt in Tripoli en moet nog de zegen krijgen van het parlement in Tobroek.

Migrantenstroom

De EU-operatie ‘Sophia’ zal zich speciaal op Libië richten en het mandaat van de operatie wordt met een jaar verlengd. ‘Sophia’ is gericht tegen mensensmokkelaars in de Middellandse Zee. De bedoeling is vooral om de Libische kustwacht en marine te versterken om de deze zomer verwachte enorme migrantenstroom vanuit Libië te beheersen en wapenleveringen voor IS-activiteiten in Libië af te snijden. Een onbeperkte toevloed van migranten dreigt immers het populisme en het extremisme binnen de unie in de hand te werken en uiteindelijk algemene chaos te veroorzaken. Europol raamt het aantal migranten dat in Libië zit te wachten om de Middellandse Zee over te steken op 800.000. De vrees is dat Libië IS-gebied wordt en dat van daaruit een zuidelijke migrantencorridor op gang komt.

Wapenembargo

Overigens stelden in een gezamenlijke mededeling de vijf VN-vetolanden (Rusland, Frankrijk, China, het Verenigd Koninkrijk en de VS) samen met nog enkele Arabische, Noord-Afrikaanse en Europese landen dat ze voor de Libische eenheidsregering een vrijstelling op het VN-wapenembargo willen bekomen. Tegelijk beklemtonen zij dit embargo voor de tegenstanders van de regering in Tripoli te willen versterken. Achter de schermen werden Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten onder druk gezet om die tegenstanders niet langer te steunen. Het wapenembargo was na de val van kolonel Kadhafi in 2011 ingesteld, maar wordt nog steeds regelmatig geschonden.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties