fbpx


Buitenland, Religie
christenvervolging

Wereldwijde impuls voor islamitisch extremisme door succes Taliban

Een op de zeven christenen ter wereld kan geloof niet in vrijheid beleven


Aangeboden door deze bibliotheek


Dit plus-artikel wordt u aangeboden door deze bibliotheek die voor u een abonnement nam.

Vindt u het interessant? Neem dan vandaag uw eigen gratis proefabonnement van 30 dagen.Afghanistan is de nieuwe nummer één op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het verdringt Noord-Korea, dat twintig jaar lang onafgebroken de lijst aanvoerde, naar de tweede plaats. Wereldwijd is de vervolging van christenen opnieuw gestegen: 360 miljoen christenen, 20 miljoen meer dan vorig jaar of één op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Dat geeft aan dat er een nieuw dieptepunt is bereikt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd. Moord en slavernij De onderzoekers van…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Afghanistan is de nieuwe nummer één op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Het verdringt Noord-Korea, dat twintig jaar lang onafgebroken de lijst aanvoerde, naar de tweede plaats. Wereldwijd is de vervolging van christenen opnieuw gestegen: 360 miljoen christenen, 20 miljoen meer dan vorig jaar of één op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Dat geeft aan dat er een nieuw dieptepunt is bereikt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd.

Moord en slavernij

De onderzoekers van Open Doors schetsen een zwart beeld voor de kleine ondergrondse christelijke gemeenschap in Afghanistan. Christenen worden geëxecuteerd als hun geloof wordt ontdekt. Sinds de machtsovername van de Taliban in augustus gaan talibanstrijders van deur tot deur om christenen op te sporen en te executeren.

Afghanistan is nu het gevaarlijkste land ter wereld om christen te zijn. Op bekering tot het christelijk geloof staat de doodstraf. Afghaanse christenen duiken onder in eigen land of zijn op de vlucht geslagen naar aangrenzende landen. Maar ook daar zijn ze niet veilig. De VN-vluchtelingenorganisatie zegt dat deportaties vanuit Pakistan, Iran en Tadzjikistan toenemen. Vrouwen en meisjes lijden nog zwaarder dan mannen. Ze moeten extra op hun hoede zijn om niet te eindigen als jihadbruid of als talibanslavin.

Stijging gewelddadige aanvallen

De machtsovername van de Taliban en het vertrek van westerse strijdkrachten uit Afghanistan, is een impuls voor islamitische extremisten wereldwijd. ‘Extremisten wereldwijd krijgen een helder signaal: zij kunnen ongecontroleerd doorgaan met hun gewelddadige streven naar macht en invloed’, constateert Open Doors-directeur Maarten Dees. ‘Christenen in Afghanistan hebben nauwelijks leefruimte in eigen land.’

Na de val van Kaboel vierden moslimextremisten in Pakistan feest. In Nigeria leidde de machtsovername door de Taliban tot een opleving van gewelddadige aanvallen tegen christenen.

Falende overheid

In de Sahel blijft het geweld tegen christenen, met name door de terreurbeweging Boko Haram en de militante Fulani, toenemen. Vooral in Nigeria vallen veel doden: in 2020 circa 3.600. Afgelopen jaar werden 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof vermoord. Een stijging van een kwart. Het Afrikaanse land steeg van de negende naar de zevende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Het geweld breidt zich als een olievlek uit naar omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger, Mali en Burkina Faso. In 2014 stonden de meeste van deze Sahellanden nog niet vermeld op de ranglijst

Steeds meer is zichtbaar dat christenen en andere minderheidsgroepen niet kunnen rekenen op hun eigen overheid voor bescherming. Ook in de Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali zijn fors hogere scores te zien van geweld tegen christenen. Sub-Sahara Afrika is de regio met het meeste geweld tegen christenen en daar groeit de angst voor verdere ontwrichting.

Technologie in China

China zet massaal nieuwe technologie in om de greep op de persoonlijke levenssfeer van christenen te verstevigen. De coronacrisis wordt aangegrepen om de kerk tegen te werken; officieel heet het dat het ‘nationale belang’ niet mag worden ondermijnd. In mei vorig jaar werd nieuwe wetgeving ingevoerd die religieuze leiders verplicht ‘hun moederland lief te hebben, en de leiders van de Communistische Partij (CP) en het socialistische systeem te ondersteunen’.

Landen als India en Myanmar zien China als lichtend voorbeeld als het gaat om ‘nationale eenheid’ te bewaren boven ‘verscheidenheid’. Een vergelijkbaar systeem gebaseerd op loyaliteit en homogeniteit is te zien in landen als Myanmar (nr. 12), Sri Lanka (nr. 52) en Maleisië (nr. 50). ‘Eén land, één volk, één religie’ is het credo.

Nieuwkomers

Cuba kwam dit jaar de ranglijst binnen op de 37e plaats. Het Cubaanse regime verstevigde de greep op christelijke leiders en activisten die zich afzetten tegen de heersende communistische ideologie, zoals bijvoorbeeld bleek bij de grote demonstraties in juli 2021. De overheid trad hard op: ze arresteerde demonstranten, plaatste mensen onder huisarrest, deelde willekeurig boetes uit, weigerde vergunningen voor religieuze bijeenkomsten af te geven en gebruikte fysiek en mentaal geweld tegen haar eigen burgers.

Niger is de tweede nieuwkomer dit jaar. Grof geweld tegen een kleine christelijke minderheid is enorm toegenomen in dit West-Afrikaanse land. Konden de meeste christenen in Niger in het verleden relatief vredig samenleven met moslims, vandaag de dag ziet de werkelijkheid er heel anders uit. Islamitische extremisten kiezen kerken als doelwit, in verschillende delen van het land werden christenen gewelddadig aangevallen.

Qatar

In Qatar, het land waar later dit jaar het WK voetbal wordt gespeeld, gelden strenge beperkingen voor christenen. Ze kunnen hun geloof nauwelijks in vrijheid beleven. De meeste gelovigen zijn migrantenwerkers uit het buitenland. Nadat de Covid-beperkingen werden opgeheven, bleven veel huiskerken gedwongen gesloten. Het land steeg dit jaar maar liefst met tien plaatsen, van de 29e naar de 18e plaats op de Ranglijst.

Alleen de staatskerken in Qatar zijn open, maar die hebben nauwelijks plaats om alle expats in het land onderdak te bieden. Voor lokale gelovigen blijft er niets anders over dan hun geloof geheim te houden. Iedereen die van de islam overstapt naar het christelijk geloof, wordt in Qatar gezien als een verrader. Bekeerlingen kunnen rekenen op vervolging door de staat. Ze worden bedreigd met geweld en door hun familieleden uit de gemeenschap gezet.

Top Tien

Open Doors stelt elk jaar een ranglijst op met de vijftig ergste landen om als christenen te wonen. De Top tien bestaat uit: 1. Afghanistan, 2. Noord-Korea, 3. Somalië, 4. Libië, 5. Jemen, 6. Eritrea, 7. Nigeria, 8. Pakistan, 9. Iran, 10. India. (Zie afbeelding.)

Open Doors
De top Tien van de Ranglijst Vervolgde Christenen 2021

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak