JavaScript is required for this website to work.
post

Italiaanse burgerbewegingen verdubbelen aantal burgemeesters

Philip Roose26/6/2017Leestijd 2 minuten

Ook de Italianen zijn de traditionele partijen zat. In het Siciliaanse Trapani daagden zelfs slechts 1 op de 4 kiezers op.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zondag was er in Italië de tweede ronde van de lokale verkiezingen in 168 steden en gemeenten. De grote verliezer was de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van ex-premier Matteo Renzi. Van de 168 steden en gemeenten waar er verkiezingen plaatsvonden, zijn er vandaag nog slechts 56 in handen van centrumlinks. Na de vorige verkiezingen waren er dat nog 93. Partijvoorzitter Renzi gaf gisteren de nederlaag toe, maar benadrukte dat zijn partij nog steeds de meeste burgemeesters levert. Intern zal de onvrede over de partijkoers de komende weken zeker weer opborrelen. Niet dat Renzi iets hoeft te vrezen, want zijn grootste tegenstanders zijn reeds na zijn herverkiezing als partijvoorzitter (mei 2017) uit de partij gestapt.

Vooral de symbolische nederlagen in traditionele rode bolwerken zoals Carrara, Piacenza, Pistoia (70 jaar rood bestuur), de haven- en industriestad La Spezia en Sesto San Giovanni (ook wel het Stalingrad van Italië genoemd) deden de PD het meest pijn. Ook het verlies in L’Aquila, het stadje dat in 2009 volledig werd vernield door een grote aardbeving, kwam hard aan bij centrumlinks. Lichtpuntjes waren de overwinningen in Lecce, Padova, Palermo en Taranto. Opvallend: op één na allemaal Zuid-Italiaanse steden.

Centrumrechts riep zichzelf gisteren uit als grote overwinnaar. Ze hebben inderdaad reden tot feesten: ze kregen er 12 burgemeesterssjerpen bij, waaronder enkele in belangrijke steden zoals Alessandria, Asti, Como, Frosinone, Genova, Lodi, Monza, La Spezia, Piacenza, Pistoia, Rieti, L’Aquila en Oristano. Het succes van centrumrechts is voornamelijk te danken aan de coalitie van Forza Italia (Berlusconi) met de xenofobe partij Lega Nord (Salvini) en de rechts-populistische Fratelli D’Italia (Meloni). Samen behalen ze in nationale peilingen evenveel stemmen als de PD en de Movimento Cinque Stelle (M5S). Het wordt dan ook spannend bij de volgende parlementsverkiezingen.

Burgerbewegingen in opmars

De euforie ter rechterzijde is echter weinig overtuigend in tegenstelling tot wat er in de Italiaanse en buitenlandse media wordt geschreven. De grote winnaar van deze verkiezingen waren de ‘liste civiche’ of de ‘burgerbewegingen’. U weet wel, zo’n lijst die ook Johan Vande Lanotte in Oostende probeert van de grond te krijgen. De ‘liste civiche’ verdubbelden maar liefst het aantal burgemeesters: van 23 naar 46, en behaalden zo evenveel burgemeesters als centrumrechts, en slechte enkele minder dan centrumlinks. Het wantrouwen ten opzichte van de traditionele partijen was in Italië, zoals in de rest van Europa, nog nooit zo diep.

Ook die andere ‘burgerbeweging’ Movimento Cinque Stelle (M5S) deed het in de tweede ronde uitstekend. Ze kregen er 6 burgemeesters bij (van 2 naar 8) en wonnen maar liefst 80% van de duels in de tweede ronde. Maar indien we de resultaten van beide rondes optellen, zat de lokale doorbraak voor de M5S er ook deze keer weer niet in. De komende weken zal er hierover intern kritisch moeten over nagedacht worden.

De overwinning van de M5S in Guidonia, de derde grootste stad in Lazio, was dan weer een opsteker. Het stadje ligt vlakbij Rome, waar de huidige M5S-burgemeester Raggi al een tijdje onder vuur ligt. En wanneer de corrupte PS’ers naar Canosa moeten gaan, dan worden ze deze keer door een burgemeester van M5S verwelkomt.

Laagterecord in opkomst

Waarover de Italiaanse politiek en samenleving zich zorgen moet maken, is de immer dalende opkomst bij verkiezingen. Het was zondag mooi weer in Italië, maar met een opkomst van 46% sneuvelde er nog maar eens een laagterecord. Zo’n 12% minder dan bij de vorige verkiezingen. In het Siciliaanse Trapani gingen er zo weinig mensen stemmen (26,75%), dat de verkiezingen ongeldig werden verklaard. De stad krijgt daarom een regeringscommissaris. Men kan terecht de vraag stellen: Is een democratie waarin minder dan de helft van de kiezers gaat stemmen nog wel een democratie?

 

 Foto: (c) Reporters


Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties