JavaScript is required for this website to work.
Europa

James Bond spioneert in Brussel

Hans De Groot3/5/2014Leestijd 3 minuten

Wie vandaag ‘spionage’ zegt denkt wellicht aan instellingen als de NSA: grote afluisternetwerken die massaal onze mails en gsm-gesprekken volgen. Is James Bond, als prototype van de menselijke spion, dan een beeld uit het verleden? Hoegenaamd niet. In Brussel, zetel van de Europese instellingen, zijn spionagediensten actiever dan ooit – en menselijke spionnen, zoals James Bond, blijven hun meest geliefde ‘wapen’.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zou er überhaupt wel belangstelling bestaan van buitenlandse inlichtingendiensten voor de Europese instellingen in Brussel?  Die vraag durven sommigen in de Europese instellingen wel eens stellen, nu het kantorenimperium in Brussel soms vooral nutteloze bureaucratie en inhoudsloze documenten lijkt te bevatten.  Maar niets in minder waar, zo vertelt een specialist ons.  ‘De EU is internationaal gezien een groot handelsblok met 500 miljoen consumenten, en in ‘Brussel’ wordt wetgeving voorbereid die een grote impact heeft op economische sectoren, of het nu om energie, wapens, zonnepanelen of groenten en fruit gaat.  Wie inzicht heeft in het gecompliceerde besluitvormingsproces in de EU heeft voorkennis van de gevoelige punten van de EU; en die voorkennis is macht wanneer er bv. moet onderhandeld worden over vrijhandelsakkoorden.’

Brussel is dus een magneet voor buitenlandse inlichtingendiensten.  Een intussen bekend wapen dat wordt ingezet is spionage via software en computers.  In november vorig jaar werden de mailboxen van een reeks Europese parlementsleden gekraakt, om zo inzicht te krijgen in de standpuntbepaling van het parlement.  Na de top vorig jaar van de G20 in Sint-Petersburg kregen alle deelnemers van de vriendelijke Russische overheid een pakketje mee met cadeautjes, waaronder een leuke USB-stick met alle documenten van de top erop. Helaas had de FSB, de Russische veiligheidsdienst, de USB-stick voorzien van een klein onzichtbaar extraatje, dat inbreekt in uw computer en snel even alle gegevens naar Moskou stuurt …

Die FSB is bijzonder actief in Brussel.  Daarnaast zijn er natuurlijk de klassiekers: de veiligheidsdiensten van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.  Maar ook China is goed ‘vertegenwoordigd’.  En dan is er ook steeds de Mossad, de veiligheidsdienst van Israël, die al decennia lang ‘bijzonder performant’ is.  Bekende technieken van al die diensten:  het kopiëren van de inhoud van uw telefoon, wanneer die even onbewaakt wordt achtergelaten – of even moet afgegeven worden, zogezegd ‘om veiligheidsredenen’.  Ook het doorzoeken van uw hotelkamer is in sommige landen (China, Rusland) een vaste praktijk.

Dat er volop gespioneerd wordt via computers en smartphones is intussen algemeen bekend.  ‘De technologie, die vroeger enkel beschikbaar was voor de meest gespecialiseerde diensten, is nu overal te krijgen en wordt ook overal ingezet’, zo klonk het weinig geruststellend.  Maar net daarin schuilt het probleem: de toevloed aan informatie is enorm groot, waardoor het voor spionagediensten moeilijker wordt, de juiste informatie te vinden.  En net daarom is en blijft ‘James Bond’, de menselijke spion, van het grootste belang: hij of zij legt persoonlijke contacten, is flexibel, en kan snel inspelen op veranderende omstandigheden en behoeftes van zijn of haar opdrachtgever.

De menselijke spion gaat vooral op zoek naar menselijke bronnen die bereid zijn hem ‘van binnenuit’ informatie te bezorgen.  Hij of zij gaat daarbij op zoek naar mensen volgens het MICE-principe, waarbij MICE een letterwoord is dat staat voor: Money, Ideology, Compromise en Ego.  Via ‘Money’ wordt evident gezocht naar mensen in geldproblemen die iets willen geven voor cash.  Bij ‘ideology’ zal bv. de Chinese geheime dienst op zoek gaan naar communisten als mogelijke welwillende gesprekspartners.  ‘Ego’ verwijst naar mensen die gefrustreerd zijn in hun job, en door het lekken van informatie wraak willen nemen.  Bij ‘Compromise’ tenslotte wordt getracht bezwarend materiaal in handen te krijgen;  Denk aan beelden van Amerikaanse diplomaten die in het geheim gefilmd worden met Russische meisjes in hun hotelkamer…

Maar niet alleen via pc, smartphone en de beslotenheid van de hotelkamer loert het gevaar.  Onlangs werd in het Europese parlement een Afrikaanse top gehouden, waarbij tal van delegaties uit Afrika elkaar ontmoetten.  De terrasjes van het Brusselse Luxemburgplein, doorgaans bevolkt met jonge stagiairs uit het Europees parlement, kleurden nu plotseling opmerkelijk ‘zwart’, met vele Afrikanen die blijkbaar plots een koffie wilden drinken. ‘Vergis u niet’, zo zegt ons een specialist. ‘De helft hiervan waren mensen van geheime diensten, die probeerden in kaart te brengen wie het gebouw verliet waarheen en wie met wie een gesprek had.’  Want of het nu in de VS, in Europa of in Afrika is: kennis is en blijft macht. 

Foto: (c) Reporters

Categorieën

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties