fbpx


Buitenland, Europa

Jean-Claude Juncker zegt Britse kiezer de wacht aan

‘Geen verdragsonderhandelingen tot na november 2019’Het is een van de kernthema’s van de verkiezingen op de Britse eilanden: een ‘in or out the EU’ referendum. David Cameron beloofde dit al zijn kiezers tijdens de vorige parlementsverkiezingen van 2010. De Conservative Party stelt sinds dan 2017 voorop als referendumjaar. In het kersverse verkiezingsmanifest van de Conservatieven klinkt het: ‘We willen dat nationale parlementen samenwerken om ongewenste Europese wetgeving te blokkeren. We willen een einde maken aan de verbintenis van “een steeds hechtere unie” zoals het vervat zit in het verdrag waar elke lidstaat zich aan bindt’. Cameron is ervan overtuigd dat alleen hij de bestaande fricties kan oplossen die er bestaan tussen het VK en de EU.

Maar indien de Brit in 2017 kiest voor een heronderhandeling van het verdrag tussen zijn land en de EU, dan zal dat pas mogelijk zijn na november 2019, zo liet The Times weten. De EU verklaarde dit bij monde van Jean-Claude Juncker, de commissievoorzitter, die tot die datum zijn ambtstermijn uitzit

Meteen zette de Luxemburger een pad in de korf van de David Cameron, die volop vecht voor een verlenging van zijn mandaat. Jean-Claude Juncker vereffent een persoonlijke rekening met de premier die in 2014 tevergeefs probeerde te voorkomen dat Juncker commissievoorzitter werd. De Conservatieven kregen ook al officieus te horen dat de andere Europese lidstaten niet meteen staan te springen voor een heronderhandeling en dat ze evenmin bereid zijn zich te voegen naar het tijdschema dat de Britten zelf voorop stellen.

De voorzitter van het sociaaldemocratische Labour, Ed Miliband, maakte in maart 2015 al duidelijk dat zijn partij – indien het aan de macht komt – niet sowieso een EU-referendum zal houden. Voor Labour is dit alleen maar aan de orde indien het VK nog meer bevoegdheden moet afstaan aan de EU. ‘Ik zet onze macht achter slot en grendel. Alleen als er een transfer van bevoegdheden zit aan te komen, komt er een referendum’, aldus Miliband. De huidige coalitiepartner van Cameron, de liberaal-democraten, zitten op dezelfde lijn als Labour.

De Schotse SNP is er zelf nog niet helemaal uit wat het zal doen. De linkse Schotse nationalisten zijn pro-Europees en de huidige voorzitter, Nicola Sturgeon, vindt dat Schotland geen deel moet nemen aan het referendum. Cameron blokte dit idee meteen af en wees er op dat Schotland deel uitmaakt van het VK. De vorige voorzitter, Alex Salmond, vindt dan weer dat Schotland een eigen EU-referendum moet inrichten. De eurosceptici van UKIP zijn heel duidelijk: er moet meteen een referendum komen over de al dan niet terugtrekking van het VK uit de EU.

Het zal Juncker worst wezen.

  

© Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.