JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Jong N-VA: stop toepassing faciliteiten

Pieter Bauwens19/12/2017Leestijd 2 minuten

foto © Reporters

Jong N-VA roept de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse regering op om de faciliteiten voor Franstaligen niet langer toe te passen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

N-VA Ronse keurde de gemeenteraad een motie goed die aan premier Charles Michel (MR) vroeg om de faciliteiten in de Oost-Vlaamse taalgrensstad Ronse af te schaffen

 

https://twitter.com/NVARonse/status/942841633573343232

 

Volgens de gemeenteraad hebben de faciliteiten in Ronse een omgekeerd effect. Die evaluatie maakten Aaron Demeulemeester, fractievoorzitter van de N-VA in de gemeenteraad van Ronse en Tijl Rommelaere, voorzitter van N-VA Ronse al begin december op Doorbraak.

Jong N-VA juicht het pleidooi van het stadsbestuur van Ronse tegen de taalfaciliteiten toe. ‘Het is duidelijk dat de faciliteiten achterhaald zijn,’ zegt voorzitter Tomas Roggeman. ‘Faciliteiten hebben vooral de non-integratie in onze gemeenschap gefaciliteerd. Stop de toepassing ervan. Als dat zou leiden tot politieke twist, kunnen we met onze Franstalige landgenoten eens doorpraten over het nut van de faciliteiten én over de toepassing van de taalwetgeving in Brussel. De politieke kans op afschaffing is klein, maar de oplossing ligt voor de hand: de Vlaamse gemeenten kunnen gewoon stoppen met dat toe te passen, net zoals Brusselse gemeenten met tweetaligheid doen.’ Een opmerkelijke oproep in tijden van communautaire standstill.

Brussel-Vlaanderen

Daarmee lanceert Jong N-VA een interessante oproep om de toepassing van de faciliteiten te stoppen. ‘De tweetaligheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een lachertje geworden. Gemeentebesturen vegen er open en bloot hun broek aan de rechten van de Nederlandstaligen. De Brusselse gewestregering, die de tweetaligheid moet garanderen, laat alles rustig begaan. Waarom zou Vlaanderen dan wel nog faciliteiten voor Franstaligen moeten dulden?’ aldus Roggeman. En dus pleit Jong N-VA voor een eenvoudig alternatief: stop de toepassing van de faciliteiten op het niveau van de gemeentebesturen. De Vlaamse regering kan tegenover die niet-toepassing dezelfde apathische houding aannemen als de Brusselse gewestregering.

Roggeman en Jong N-VA volgen hiermee de these van het politieke duo Vuye en Wouters zoals die dat eerder in Knack en op Doorbraak ontvouwden (27 augustus 2017): ‘De taalwet is van openbare orde en moet te allen tijde door de besturen worden toegepast. De Brusselse Franstalige gemeentebesturen en OCMW’s lappen dit reeds jarenlang aan hun laars. Ze doen dit op de meest flagrante wijze. Mochten de Vlamingen voor een keer niet een ‘afwezige meerderheid’ (cf. Lode Claes) zijn, dan hebben ze het lef om aan de Franstalige Brusselaars in alle duidelijkheid te zeggen: jullie passen de taalwet niet toe te Brussel, wel dan passen wij de taalwet ook niet meer toe in de faciliteitengemeenten. Maar dit veronderstelt dat ook de Vlaamse regering geen ‘afwezige regering’ is.’

 

In Vlaanderen zijn er taalfaciliteiten voor Franstaligen in de gemeenten Bever, Drogenbos, Herstappe, Kraainem, Linkebeek, Mesen, Ronse, Sint-Genesius-Rode, Spiere-Helkijn, Voeren, Wemmel en Wezembeek-Oppem.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties