fbpx


Media

Jos Bouveroux bekent

Even snelHet nieuws dat de VRT fragmenten faked zal sommige mediacritici in hun overtuiging sterken dat er in het Huis van Vertrouwen gerotzooid wordt. Wie wil, kan het fragment en de uitleg over de valse aankondiging van de Tweede Wereldoorlog ook via het web beluisteren. Het ware voor de sfeerschepping mooi geweest indien er wat granaatgeknal en vliegtuiggeronk overheen was gemonteerd maar dat gebruik dateert van later.

De begeleidende tekst op de webstek van Radio 1 bevat zelf al opzienbarend nieuws. Eerst lezen:

‘Dit is het einde van onze zoektocht naar 75 hoogtepunten uit het Flagey archief! Het beste hebben we bewaard tot nu.. We moeten ook iets bekennen over dit fragment…

Maar eerst hoort u Jos Servotte die de inval van de Duitsers aankondigt, 10 mei 1940, exact 73 jaar geleden. Het is één van de bekendste archieffragmenten, alleen … het is niet echt!! Jos Serotte, onze vroegere hoofdredacteur, doet het verhaal..

Jos Bouveroux is een oud-collega, veroordeeld voor collaboratie, die eind jaren 70 nog eens langskomt om zijn stem te lenen aan een oorlogsbericht… De tekst klopt dus wel, het is de zelfde nieuwslezer, maar de man is op het moment zo’n 40 jaar ouder…

Een mooi verhaal om onze reeks Flagey 75 af te ronden! Helemaal terug te vinden via de website van Flagey, waar je ook de programmatie vindt van het feestjaar…’

Dat Jos Servotte in de loop van de tweede paragraaf een ‘v’ verliest, mag een tikfout heten. De terloopse mededeling dat Jos Bouveroux veroordeeld werd voor collaboratie, verdient wel onze bijzondere aandacht. We hebben hier te doen met het weinig gedocumenteerde verschijnsel van de pre-natale collaboratie. (Rembrandt van Rijn <°1606/07-+1969> bezondigde zich naar verluidt aan post-mortale collaboratie, aangezien tegen hem na de oorlog een dossier werd aangelegd. Hij werd evenwel niet aangehouden.)

Bouveroux zag het levenslicht in Hasselt in 1947. Over die gebeurtenis hangt zo al een waas van geheimzinnigheid want onze goede vriend en allesweter Wikipedia komt niet verder dan ‘eind 1947’. Dat hij – Bouveroux – toch veroordeeld werd voor collaboratie bevestigt de stelling dat de repressie wel degelijk ongemeen hard en in vele gevallen onrechtvaardig was.

Misschien blijkt later wel dat de hele Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgehad en een uitvinding is geweest van Maurice De Wilde, zoals trouwens al jaren geopperd wordt in extreem-revisionistische kringen. 

AANVULLING (08:35u): Net na het verspreiden van dit nieuws werd de tekst op de webstek van Radio1 aangepast. Jos Bouveroux blijkt geen collaborateur meer te zijn. Maar wie zegt dat het weer geen ‘valse aankondiging’ betreft? Een parlementaire onderzoekscommissie moet in deze zaak uitsluitsel geven.

 

de originele versie op www.radio1.be

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.