fbpx


Buitenland
zelfbeschikking

Kan ‘Diada’ scheuren in Catalaanse onafhankelijkheidsfront lijmen?

Wat brengt Cataloniës nationale feestdag vandaag?Vandaag vindt de Diada plaats. De nationale feestdag in Catalonië. Sinds meer dan een decennium een dag waarop honderdduizenden Catalanen op straat komen. Ze ijveren voor meer autonomie, een referendum en uiteindelijke onafhankelijkheid. Nadat de Diada van 2020 in het coronawater was gevallen, hopen de organisatoren vandaag terug op een massale opkomst. Bovendien zijn er ook manifestaties gepland van 1 tot 3 oktober, om het referendum van vier jaar terug tijdens dat weekend te herdenken. Net als vorig jaar vindt…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vandaag vindt de Diada plaats. De nationale feestdag in Catalonië. Sinds meer dan een decennium een dag waarop honderdduizenden Catalanen op straat komen. Ze ijveren voor meer autonomie, een referendum en uiteindelijke onafhankelijkheid. Nadat de Diada van 2020 in het coronawater was gevallen, hopen de organisatoren vandaag terug op een massale opkomst. Bovendien zijn er ook manifestaties gepland van 1 tot 3 oktober, om het referendum van vier jaar terug tijdens dat weekend te herdenken.

Net als vorig jaar vindt de viering plaats in verspreide slagorde. In meerdere steden zijn er manifestaties. En ook in hartland Barcelona. Naast de klassieke druk bijgewoonde manifestatie voor onafhankelijkheid van Assemblea Nacional Catalana (ANC) en cultuurvereniging Omniùm, scholen radicalere separatisten nu ook apart samen.

DiadaANC

Het parcours van de manifestatie deze namiddag.

Signaal

Woensdag was ANC-chef Elisenda Paluzie duidelijk: ‘de straat moet een duidelijk signaal sturen’. Een signaal zowel naar ‘Barcelona’ als naar ‘Madrid’. In de week van 13 september zou immers een samenkomst van de ‘tafel van de dialoog’ plaatsvinden tussen beide overheden, in hun zoektocht naar peis en vree. Al is het pad bezaaid met de nodige wolfijzers en schietgeweren.

De onafhankelijkheidsbeweging Assemblea en Puigdemonts partij Junts – de tweede partij in de Catalaanse regering – geloven alvast niét in de dialoog. Het is één van de redenen waarom het zo lang duurde om een regionale regering te vormen in Catalonië. In Paluzie’s woorden is de ‘dialoog’ van volgende week – waarvan niemand weet of de Spaanse premier Sánchez aanwezig zal zijn – een val, waar de independentisten zeker niet in mogen trappen. Net daarom riep ze op straks massaal de straat op te komen, en dat voor de tiende keer op rij. Opdat de deelnemers aan de dialoog niet mis zouden verstaan dat er nog steeds een grote vraag is naar zelfbeschikking en een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. ‘Terugkeer’ naar ‘normaliteit’ noemde Paluzie ‘vals’.

Dialoog

Waarnemers verwachten weinig van het aanbod vanuit Madrid. En de Catalaanse deelnemers aan de dialoog zijn verdeeld in een maximalistische strekking (volledige amnestie en een nieuw referendum, standpunt van Junts en de links-anarchistische CUP) en een minimalistische strekking. Leider van die laatste is de sociaaldemocratische minister-president Pere Aragonès (ERC). Die liet al verstaan dat hij sowieso naar de Dialoog gaat, ook al stuurt de Spaanse premier Pablo Sánchez zijn kat. Een zwaktebod, volgens Junts en de onafhankelijkheidsbeweging. Volgens Aragonès is de Dialoog belangrijker dan wie er rond de tafel zit. Junts wil dan weer wachten met het bekendmaken van haar onderhandelaars tot er zekerheid is of Sánchez opdaagt of niet.

De organisatoren van de grote manifestatie vandaag zullen de independentistische partijen oproepen opnieuw de handen in elkaar te slaan en te werken aan een gezamenlijk stappenplan.

Verdeeldheid

De verspreide slagorde die de drie partijen volgen, zorgde de afgelopen jaren voor een heuse verzwakking van de onafhankelijkheidsbeweging. Toch verraste die vriend en vijand om in volle coronacrisis 52% van de kiezers te overtuigen bij de laatste parlementsverkiezingen. Daarmee behaalden de indepes voor het eerst niet alleen een meerderheid in zetels, maar ook in stemmen.

Nu de politieke gevangenen (onder voorwaarden) op vrije voeten zijn, is er voor sommigen minder reden op straat te komen. Vooral in kringen van de sociaaldemocratische ERC, brandt het vuur minder hard voor Grote Woorden en Daden. Puigdemonts centrumpartij Junts spaart die echter niet. De eerste partij hoopt, zoals gezegd, via onderhandelingen het einddoel te bereiken. Junts kiest voor de unilaterale optie. Al zijn er barsten in Puigdemonts front: zijn medestrijder en collega Europees Parlementslid Clara Ponsatí is het met die laatste optie niet langer eens en zette daarmee een stap terug uit het republikeinse front.

Woelige weken

Ondertussen werd het er in Catalonië niet rustiger op. De kritische stemmen voor de unilaterale optie namen alleen maar toe. Steeds meer voormalige ‘radicalen’ verkiezen de ‘realistische’ weg van de geleidelijkheid, zoals voormalig parlementsvoorzitter en ANC-voorzitter Carme Forcadell.

En als klap op de vuurpijl noemde de linkse burgemeester van Barcelona Ada Colau een nieuw referendum ‘nonsens’. Volgens haar is er helemaal geen draagvlak voor een nieuwe bevraging bij de bevolking.

Nog meer verdeeldheid

Anderzijds voelen radicale catalanisten nattigheid bij de grote onafhankelijkheidsbewegingen Omniùm en Assemblea. Onder de naam Donec Perficiam (‘totdat ik bereik’ of ‘totdat ik vervul’) riepen zij op tot aparte acties later vandaag op 11 september, en dat onder het motto ‘genoeg verraders, onafhankelijkheid nu’.

In de mededeling van de oud-ANC-leden klinkt het: ‘Wat ons duidelijk is, is dat de partijen die nu in het Catalaanse parlement zitten, het niet zullen doen. We moeten een beweging op gang brengen die groot genoeg, heterogeen en krachtig genoeg is om ons voor te bereiden op het samenstellen van een volkslijst.’

Ook de uiterst-rechtse Crida Patriòtica en Antifagroep Black Bloc Catalunya organiseren hun eigen manifestaties voor of na het grote ANC-en Omnium-verzamelen.

Karl Drabbe | Doorbraak.be

‘We zullen vrij leven of we zullen sterven!’

Kremlin

Puigdemont en co werden vorige week door de Spaanse media beschuldigd met hulp van het Kremlin het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 te hebben georganiseerd en gepromoot. Niets nieuws onder de zon. Maar niet toevallig was het afgelopen week terug nieuws.

Uiteraard werd dit nieuws ontkend door Puigdemont én het Kremlin. De gewezen minister-president wees Madrid met de vinger en noemt het een ‘vuile oorlog’ die Spanje speelt om het politieke catalanisme in diskrediet te brengen, net voor de Diada en de nieuwe Dialoog.

Ook afgelopen week bekritiseerde een van de hoogste rechters van Spanje – Carlos Lesmes – naar aanleiding van de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar de Spaanse regering omdat die de negen Catalaanse politieke gevangenen pardon heeft geschonken. En dan was er nog een conflict over de uitbreiding van de luchthaven van Barcelona, dat door Madrid handig werd gespeeld om een nieuwe barst te creëeren in de Catalaanse regering tussen Junts enerzijds en CUP en ERC anderzijds.

Never a dull moment in de Catalaanse Wetstraat. Benieuwd hoeveel catalanisten er deze namiddag die straat op zullen komen.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.