JavaScript is required for this website to work.
Europa

Karel De Gucht: gefrustreerd en overvleugeld

Maandag - Europadag

Els Lepoutre5/8/2013Leestijd 2 minuten

Als Karel De Gucht voor de tigste keer het nationalisme aanpakt, dan is dat hoofdnieuws in zowat alle Vlaamse media. Om zijn falen als Europees commissaris te volgen, moeten we ons wenden tot de buitenlandse kwaliteitspers.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Karel De Gucht kan niet klagen over een gebrek aan belangstelling vanwege onze pers. De jongste dagen haalde hij alle koppen met een uitval naar N-VA maar werden er ook analyses gewijd aan zijn kansen om een nieuwe termijn als EU-commissaris in de wacht te slepen. Met een Guy Verhofstadt azend op internationaal lekkers en een Open Vld dat als maar meer pluimen laat, liggen De Guchts kaarten niet echt goed.

Maar het zijn niet alleen externe oorzaken die zijn droom kunnen verstoren. Zijn eigen doen en laten vormen wellicht de grootste hinderpaal. De Guchts recente optreden in het zonnepanelen-geschil met China deed zijn reputatie geen goed. The Financial Times wijdde er op 30 juli een volledige pagina aan en het werd niet een van die stukken die je als politicus later overneemt in verkiezingsfolders.

In Vlaanderen verscheen over dat nochtans belangwekkend stuk – en alleszins nieuwswaardiger dan de zoveelste uithaal naar De Wever – alleen een verslag bij op de nieuwsstek dewereldmorgen, overgenomen door Chinasquare van de Vereniging België-China. De zaak ontging spijtig genoeg de nochtans in komkommermodus vertoevende klassieke media. 

Karel De Gucht startte onlangs, als onderdeel van zijn kruistocht voor de vrijhandel, gesprekken met China om de dumpingpraktijken van dat land in de zonnepanelenbranche stop te zetten. China concurreert de Europese zonnepanelenindustrie met subsidies in de lappenmand. De Gucht schuwde daarbij naar ’s mans gewoonte de felle taal niet. Chinese pogingen om in Europa steun te vinden voor het eigen standpunt stootte bij De Gucht, volgens The Financial Times, op het zelfverzekerde ‘I couldn’t care less’.

Het zou voor hem echter een ‘les’ worden. In mei werd hij teruggefloten door een meerderheid van de EU-lidstaten, onder leiding van Duitsland. Er zat voor De Gucht niets anders op dan zich strategisch terug te trekken en een akkoord te aanvaarden dat door de Europese zonnepanelenindustrie een capitulatie wordt genoemd. Die dreigt overigens met juridische stappen tegen het Chinese subsidiebeleid. Dat De Gucht van een kale reis thuis kwam, is erg. Dat het gebeurde in een zaak waar hij zelf zo’n hoog profiel had gezocht is – voor hem – verschrikkelijk.

Intussen kennen ze in China de ‘zotte Belg’, zoals hij daar nu volgens het artikel wordt genoemd. Dat stuk in The Financial Times gaat onder de alleszeggende titel: ‘Karel De Gucht: frustrated and ouflanked’ (gefrustreerd en overvleugeld). Hij heeft met zijn ‘koppige vastberadenheid’ zijn kaarten weer eens overspeeld. ‘In België’, zo schrijft de gerenommeerde krant, ‘is De Guchts bereidheid om vast te houden aan zijn standpunt – ook wanneer hij daarmee in zijn eigen voet schiet – onderwerp van een polariserende legende.’ De krant somt zijn ‘prestatielijst’ op: debacle rond het vreemdelingenstemrecht in 2004, botsingen met de Congolese president Joseph Kabila, kwetsende woorden over de Nederlandse premier Jan-Peter Balkenende, uitspraken over joden ‘die altijd denken gelijk te hebben’. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van onbezonnen gelijkhebberij, ook wanneer er geen kans bestaat er ook daadwerkelijk iets concreet mee te realiseren. Hij denkt te graag meer gemeen te hebben met Karel De Grote dan de initialen.

In vele Europese hoofdsteden zal de steun voor de voortvarende EU-commissaris van handel de voorbije week sterk zijn afgenomen. Ongeleide projectielen worden niet geschikt geacht om een bundeling van 28 staten te vertegenwoordigen en zelfs te leiden.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.

Commentaren en reacties