fbpx


Binnenland, Onderwijs

Keert Mieke Van Hecke terug naar de politiek?

Even SnelIn de verschillende interviews met Van Hecke die deze week werden afgedrukt moet een geïnteresseerde lang zoeken, maar uiteindelijk is het De Morgen die de vraag dan toch stelt: ‘Keert u terug naar de politiek?’. Waarop Van Hecke antwoordt: ’Euh… never say never. (snel) Maar dat is nu niet aan de orde’ (De Morgen, donderdag 8 augustus). Een goede verstaander begrijpt dat een terugkeer naar een actief CD&V-mandaat minstens op tafel ligt. Daarmee komt voor het eerst in de openbaarheid wat in de wandelgangen al langer gefluisterd wordt.

Als de 66-jarige Van Hecke alle mogelijkheden openhoudt, dan denkt ze waarschijnlijk niet aan een lokaal engagement bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Een nieuwe kandidatuur voor de Vlaamse verkiezingen lijkt al meer plausibel. Dat zou meteen verklaren waarom de zoektocht naar een nieuwe topfiguur voor de koepel van het katholiek onderwijs, het VVKSO, nu al begonnen is, meer dan een jaar voor het einde van het mandaat van Van Hecke. Eenmaal een geschikte opvolger gevonden, vormt een versnelde uitstap om deel te nemen aan de verkiezingen van mei 2014 veel minder een probleem.

Verschillende kranten bogen zich in deze komkommertijd al over de lijstvorming en het is dan ook opmerkelijk dat Van Hecke zo over het hoofd werd gezien. Een politieke comeback van de topvrouw van het katholiek onderwijs zou echter niet alleen interessant zijn voor de politique politicienne. Met Van Hecke in de politieke arena verhogen ook de kansen dat onderwijs uitgroeit tot een belangrijk campagnethema.

Dat zou een dubbel snijdend mes zijn voor CD&V. Die partij maakte geen al te beste beurt in het recente onderwijsdebat en zag N-VA daar het voortouw overnemen, nadat de Vlaams-nationalisten dat thema jarenlang zo als braak lieten liggen. Inzetten op onderwijs als verkiezingsthema is dus zeker niet zonder gevaar voor CD&V. Als directeur-generaal van het grootste onderwijsnet toonde Van Hecke zich een fan van de onderwijshervorming zoals Pascal Smet die voor ogen had. Het door de Vlaamse regering gesloten onderwijsakkoord laat nog veel bewegingsruimte voor het volgende kabinet. Als CD&V met Van Hecke naar de verkiezingen trekt, dan lijkt de kans groot dat de partij zal mikken op de maximale interpretatie van de gemaakte afspraken. Maar dan krijgt N-VA helemaal vrij spel als verdediger van een meer klassieke visie op onderwijs. Daar kunnen veel traditionele CD&V-kiezers zich zeker in vinden.

Anderzijds klinkt de naam Mieke Van Hecke in de onderwijswereld natuurlijk als een klok en dat is in verkiezingstijden dan weer wel meegenomen voor een partij die elke stem moet koesteren. In het CD&V-hoofdkwartier wordt er deze en volgende weken zonder twijfel veel gewikt en gewogen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.