JavaScript is required for this website to work.
post

King Bibi

Herman Matthijs13/4/2019Leestijd 3 minuten
‘King Bibi’ viert zijn overwinning, die van hem de langst regerende Eerste
Minister in Israëls geschiedenis maakt

‘King Bibi’ viert zijn overwinning, die van hem de langst regerende Eerste Minister in Israëls geschiedenis maakt

foto © Reporters / Photoshot

Benjamin Netanyahu wordt de langst regerende Eerste Minister in de geschiedenis van Israël. Hij kent succes, maar er wachten ook uitdagingen

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Afgelopen dinsdag werden er in Israël parlementsverkiezingen gehouden. De uitkomst: Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu wint nog eens de verkiezingen. Zijn partij Likoud behaalt 36 zetels (plus 6) in de Knesset. Maar wat zijn de redenen dat deze 69-jarige politicus een winnende verkiezingsmachine is geworden?

Van militair tot minister

De huidige en toekomstige Israëlische Eerste Minister heeft een familienaam als een klok. Netanyahu was al eerste minister gedurende de termijnen 1996-1999 en sinds 2009, tussen 2005 en 2009 was hij minister van financiën. Hij is de langst regerende eerste minister van Israël. ‘Bibi’ is opgeleid als architect aan het befaamde MIT en studeerde ook management aan de Harvarduniversiteit in Boston-Cambridge.

Tijdens zijn militaire dienstplicht haalde hij de media als bevelhebber van de Sayaret Matkall eenheid (Israëlische commandotroepen), die een einde maakte aan de kaping van het Sabenatoestel in 1972 op de luchthaven te Tel Aviv. Zijn politieke loopbaan is begonnen na het overlijden van zijn bekendere broer Yonathan tijdens de historische bevrijding van het Air France-toestel te Entebbe, Oeganda, begin juli 1976. Vooral die nachtelijke militaire operatie heeft de naam Netanyahu de weerklank die ze vandaag geniet gegeven.

Corrupt?

Al in 1997 en 1999 werden er klachten ingediend tegen hem wegens corruptie, maar een vervolging, laat staan een veroordeling, kwam er niet. Ook de laatste jaren is zijn naam genoemd in meerdere corruptiedossiers. Desalniettemin hebben zijn tegenstanders nooit een smoking gun gevonden tegen hem. In feite is ‘Bibi’ een politieke overlever, zijn politieke huid heeft de dikte van die van een krokodil. Hij lacht alles weg en weet met zijn sprekerstalent de aandacht vast te houden voor zijn waarheid.

Recept voor succes: economie en veiligheid

Maar wat zijn de redenen van zijn zoveelste overwinning? Israël heeft vorige eeuw veel economische en financiële problemen gehad. Zo moesten de VS het land in 1984 redden van een faillissement. Onder zijn bewind als eerste minister (1996-99, 2009-heden) en minister van financiën (2003-05) heeft hij Israël enorm gemoderniseerd op economisch en fiscaal vlak. Dat heeft de basis gelegd voor het electoraal succes van deze blijkbaar onklopbare Netanyahu.

De belastingen zijn enorm verlaagd, het hoogste tarief zakte van 64% naar 44%. Er werden veel staatsbedrijven geprivatiseerd en kapitaalbeperkingen opgeheven. Het openbaar ambt werd afgeslankt, de economie enorm export gericht. Netanyahu heeft ook de gasvelden laten exploiteren in het Israëlische Middellandse Zeegebied. De regelgeving werd aangepakt en Israël koos resoluut voor een technologische economie. Kortom: Netanyahu koos voor een liberale economie en maakte van zijn land de innovation state. Veel moderne technologie komt uit Israël, bijvoorbeeld op vlak van cyberveiligheid, drones,… Veel Israëlische bedrijven staan genoteerd op de technologiebeurs Nasdaq. Bovendien is Israël nu ook een ruimtemacht: ondanks de mislukte landing, slaagde het land er als zevende in de wereld in een satelliet in een baan rond de maan te brengen.

Niet alleen deze economische factoren droegen bij aan zijn succes. Netanyahu is er ook in geslaagd om Israël op de diplomatieke kaart te zetten. De laatste jaren werden er contacten gelegd met vele Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Zijn opening naar de Golfstaten is historisch en kadert in de conflicten met Iran en Syrië.

Tenslotte is het land de laatste jaren veel veiliger geworden. Aanslagen en raketaanvallen worden steeds efficiënter tegengegaan. Er moet ook op worden gewezen Netanyahu voor een modern en goed uitgerust leger zorgt. Dat blijft de hoeksteen van het bestaan van Israël.

Uitdagingen

Netanyahu volgt zichzelf op als regeringsleider. Was Israël een koninkrijk, dan was het met ‘King Bibi’ als leider. Maar de schandalen zijn nog niet verdwenen en zijn partij moet stilaan gaan zorgen voor een gedegen opvolger.

Daarnaast blijven de Palestijnse vraagstukken en de gespannen relatie met Iran en Syrië bestaan. Maar zolang de economische welvaartsperiode zich doorzet, zullen de inwoners van deze parlementaire democratie blijven stemmen voor Bibi Netanyahu.

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.