fbpx


Niet gecategoriseerd

Kompany past wél in het plaatje van N-VA

opinieVlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zei in aanloop naar de Vlaamse feestdag dat 11 juli niet gekaapt moet worden door één partij. Het leek wel alsof hij na de zwartgele golf op 14 oktober een N-VA-invasie vreesde. Daarop ging De Standaard op zoek naar exuberante N-VA-vieringen, al leek de krant van een kale reis terug te komen. In Brasschaat hield de jongerenafdeling een cantus en in Aalst vendelde een vlaggengroep, maar een mars in jaren 30-stijl bleef op 11 juli uit.

Integendeel, in Antwerpen streek Vlaanderen Muziekland neer. Het moest een breed gedragen feest voor iedereen zijn en Bart De Wever wilde focussen op hetgeen de stad verbindt. De Antwerpse burgemeester onderstreepte tijdens de Vlaamse viering op het Schoonselhof, bij het graf van Hendrik Conscience, de eenheid in diversiteit.

De boel bij elkaar brengen

Gastspreker Ozkan Cetin, directeur van de Lucerna-colleges, had het over de Vlaamse identiteit van zijn bonte schoolpopulatie. Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, gaf aan dat de Joodse gemeenschap zich thuis voelt in Antwerpen, mede door de inspanningen van het nieuwe stadsbestuur. Bovendien waardeerde hij ook de diversiteit binnen het stadbestuur, met name de Joodse schepen Claude Marinower (Open Vld), de allochtone schepen Nabilla Ait Daoud en de eerste allochtone districtsvoorzitter van Antwerpen Zuhal Demir, beiden van N-VA.

Zij lokte in het weekend van de 11juli-viering 8 000 mensen naar het stadspark. Demir stelde vast dat het feest van de Vlaamse gemeenschap gevierd werd door een kleurrijk gezelschap. Naar het voorbeeld van Job Cohen, de gewezen Amsterdamse burgemeester, wil ze de boel bij elkaar brengen met als bindmiddel de Nederlandse taal en de gezamenlijke inzet voor de stad. Ze wil een Vlaamse samen-leving maken in Antwerpen, na Amsterdam de meest diverse stad ter wereld.

Let’s Go Urban

Toch gaf de Brusselse schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons de N-VA een veeg uit de identiteitspan. Haar Kompany-speech’ op de 11-juliviering, waarin ze aandacht vroeg voor de Brusselse jeugd, bezorgde haar een weekendinterview in De Standaard. ‘Kompany past niet in het plaatje van N-VA’, luidde de kop. Daarmee bedoelde ze dat Vincent Kompany de N-VA zenuwachtig maakte omdat ze ‘de Vlaamse gemeenschap definieert op basis van één taal en één cultuur.’ Dan heeft de Brusselse schepen, nochtans in Antwerpen geboren, bovenstaande tekenen toch gemist.

Bovendien wil Demir met Sihame El Kaouakibi van het succesrijke dansproject Let’s Go Urban samenwerken om jongeren met diverse achtergronden te betrekken in haar beleid. Antwerpen mist nog een prestigieus voetbalproject, maar er is wel degelijk iets in de maak voor de Kompany’s van ’t stad.

Daartegenover staan natuurlijke de gehekelde symbolenfetisj en de ‘Vlaamse bekrompenheid’, maar Persoons herleidt de N-VA wel erg eenzijdig tot een ‘eng nationalisme’. En dat deed af aan haar waardevolle boodschap.

De auteur schrijft onder meer voor Doorbraak, waar hij het reilen en zeilen in Brussel volgt.

 

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.