JavaScript is required for this website to work.
post

Kortjes (november 2011)

Doorbraak redactie30/10/2011Leestijd 2 minuten

Het opvallendste nieuws van de maand kort gebundeld.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Cultuurverschil (1)
De Franstalig-Brusselse advocaat Christophe Marchand pleit liever voor een Vlaamse rechtbank dan een Franstalige. De rechtsomgang en -interpretatie van de Vlaamse rechters bevalt hem ook beter. ‘Vlamingen zijn softer als het op de drugswet aankomt. Cannabis kweken, zelfs op grote schaal, wordt in het zuiden van het land veel strenger bestraft’. Omgekeerd zijn Franstalige rechters ‘minder snel geneigd een Marokkaanse verdachte uit te leveren aan Marokko’.

Cultuurverschil (2)
Christophe Marchand spreekt van een ‘cultuurverschil tussen de noordelijke en zuidelijke magistratuur in ons land’. Franstaligen zijn volgens hem ‘meer laxiste’. Daarmee bedoelt hij ‘dat het bij hen allemaal wat trager gaat’. Hij besluit: ‘ik pleit anders voor een Vlaamse rechter dan voor een Franse. In het Nederlands moet alles meer to the point. Als ik een Franstalige procureur wil bekritiseren, doe ik dat veel voorzichtiger’. (DM, 6 okt.)

Berber Power
20 000 Libische Berbers betoogden op het Groene Plein in Tripoli en eisten er erkenning van hun Berbertaal als officiële of minstens nationale taal. Berbers vormen 5 tot 15 % van de Libische bevolking. Onder Kadhafi was het hen verboden hun taal te spreken of hun kinderen Berbervoornamen te geven. De manifestanten willen geen onafhankelijkheid, wel erkenning van hun cultuur en rechten in de nieuwe grondwet. (De Groene Amsterdammer, 6 okt.)

FDF
Nu het tot Fédéralistes Democrates francophones omgedoopte FDF geen deel meer uitmaakt van koepelpartij MR, wet de partij de messen. Op een druk bijgewoond congres (9 oktober) haalde burgemeester van Oudergem Didier Gosuin als eerste uit naar de andere Franstalige partijen:‘Respect opbrengen voor de beloftes die werden gedaan aan de kiezer betekent niet dat je radicaal bent. Het FDF is dat niet. De stigmatisering omdat we niet akkoord gaan met het eenheidsdenken, moet stoppen. De PS-cdH-MR-Ecolo-soep bevat zoveel ingrediënten dat ze geen smaak meer heeft, behalve de bittere smaak van verloochening’.

Taalachterstand
Van de 182 510 niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen kampt volgens een recent onderzoek van de VDAB bijna 16 % met een taalachterstand Nederlands. Die taalachterstand varieert van ‘geen enkele kennis’ van het Nederlands (27%) tot een ‘beperkte kennis’ (73 %). De grootste groep werkloze werkzoekenden met taalachterstand vormen de allochtonen met vreemde moedertaal (58 %). Autochtonen met Frans als moedertaal komen met bijna 15 % op de tweede plaats, gevolgd door autochtonen met vreemde moedertaal (14,5 %). De taalachterstand bij werkzoekenden is het grootst in de Vlaamse Rand (48,5 % taalachterstand bij werkzoekenden), langs de taalgrens (20 %) en in de centrumsteden (20 %). De VDAB hanteert sinds 2009 het ‘sluitend taalbeleid’. Daarbij worden nieuwe werkzoekenden bij inschrijving getest op hun kennis van het Nederlands en eventueel doorverwezen naar het Huis van het Nederlands voor taallessen.

Profeet Brasser
Cartoonist Brasser is overleden in 2001 maar zijn tekeningen blijven tot vandaag actueel. De oorzaak ligt niet zozeer bij de profetische krachten van Brasser maar wel bij het feit dat op op sommige vlakken onze politici al jaren ter plaatse blijven trappelen. Ontdek wat we bedoelen op pagina 23.

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties