fbpx


Binnenland

Kris Peeters is niet sportief

CD&V stuurt openlijk aan op regering zonder N-VAHet doet er niet toe hoeveel stemmen N-VA straks haalt: ze kan toch niet besturen. Zelfs een nieuwe verkiezingsoverwinning verandert niets aan het feit dat N-VA onbetrouwbaar, onbekwaam en onvoorbereid is om Vlaanderen te leiden. Dat is de boodschap van Kris Peeters, die blijkbaar heeft aanvaard dat CD&V niet meer in staat zal zijn om N-VA electoraal bij te benen voor 25 mei. Als je ze niet kan verslaan: maak ze dan zwart.

De CD&V-voorman schuift daarmee een formatiecriterium naar voor dat niets meer te maken heeft met democratie. Het criterium bij regeringsvorming is niet langer de uitslag van de verkiezingen: belangrijker zijn de intrinsieke kwaliteiten van de verschillende partijen. Zo heeft CD&V nu eenmaal een lange traditie, goed ingevoerde mandatarissen en het juiste institutionele geheugen. Zelfs los van de verkiezingsuitslag is het de verantwoordelijkheid, zelfs de plicht van CD&V om opnieuw de leiding van de Vlaamse regering op te nemen.

De houding van Peeters doet onvermijdelijk denken aan een voor-democratisch paternalisme, waar vroede vaderen het nu eenmaal beter wisten dan de kiezer. Wie wilt afwijken van het reeds uitgezette pad, wordt bedreigd met hel en verdoemenis. De gevestigde macht is de enige denkbare macht. Die 19de-eeuwse redeneringen verbazen van een moderne manager als Peeters, die meer met George Clooney dan met Charles Woeste vergeleken wordt.

Kopman of knecht

Nu zou je kunnen denken dat CD&V gewoon uit is op het minister-presidentschap, zelfs in een regering waarin N-VA de grootste is. De aanval van Peeters op de ‘onbekwame’ N-VA zou dan bedoeld zijn om een verlengd mandaat als Vlaamse regeringsleider voor te bereiden. De Vlaams-nationalisten winnen misschien de verkiezingen, en worden misschien de dominante factor in de nieuwe Vlaamse meerderheid, maar de christendemocraten blijven wel de minister-president leveren. Dat zou allesbehalve evident zijn, maar de MP heeft verreweg de meest zichtbare en dankbare functie in de Vlaamse regering. Dat is de CD&V wel een democratische kronkel waard.

Alleen: het lijkt wel héél onwaarschijnlijk dat Kris Peeters zich vijf jaar lang zou laten uitkafferen als de loopjongen van N-VA. De oppositie zou Peeters nooit laten vergeten dat hij slechts minister-president werd bij gratie van N-VA. Dat verwijt zou Peeters niet koud laten. De minister-president lijkt misschien opgetrokken uit teflon en beton: hij is ook een haantje dat zich niet graag laat aftroeven. Peeters wil voluit kopman zijn, geen knecht.

Als Peeters opnieuw minister-president wil worden, dan zal hij dat dus worden met een coalitie zonder N-VA. In een klassieke tripartite, desnoods aangevuld met de gewillige Groenen, kan CD&V denkelijk de grootste zijn in een ploeg van dwergen. Een brede en ideologisch versplinterde ploeg maakt Vlaanderen moeilijk bestuurbaar, maar een belangrijke groep christendemocraten meent dat N-VA uitgezweet kan worden met een oppositiekuur van vijf jaar. Zonder verwezenlijkingen en zonder Bart De Wever als voorzitter kan N-VA in 2019 dan (definitief?) het onderspit delven. Daarvoor wil CD&V wel in een coalitie van verliezers stappen. N-VA bedreigt immers niet alleen de ACW-flank van CD&V: de Vlaams-nationalisten dreigen zich ook te verankeren als de nieuwe volkspartij die de brede Vlaamse middenklasse vertegenwoordigt. Ook al menen alle commentatoren dat CD&V de enige partij is die zeker is van verlengde regeringsdeelnames na 25 mei: er staat voor de christendemocraten wel degelijk heel wat op het spel.

Alleen jammer dat de spanning bij CD&V een maand voor de verkiezingen al een eerste slachtoffer maakt: het sportieve karakter van Kris Peeters. De minister-president wil niet eens meer eerlijk winnen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.