fbpx


Buitenland, Economie

Kritische vragen voor ECB-baas Mario Draghi in Nederlands parlement
Veel Nederlandse politieke partijen zijn kritisch voor het ECB-beleid waarmee Draghi de Europese economie probeert te stimuleren. Daarom werd hij uitgenodigd in de Tweede Kamer in Den Haag, al verwoordde Het Financieele Dagblad zijn komst als een beleefdheidsbezoek. Hij hoeft zich immers niet te verantwoorden. Kritiek op de ECB is eerder ongebruikelijk, want de bank moet onafhankelijk kunnen functioneren. Nochtans noemde enkele maanden geleden CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de ECB nog ‘ronduit gevaarlijk’. Met uitzondering van politici van D66 en GroenLinks stelden alle Kamerleden overigens louter kritische vragen. Het was overigens de SP (de Nederlandse socialistische partij) die Draghi al meer dan een jaar geleden uitnodigde. De aanpak van Draghi om geld in de economie te pompen is inmiddels ook binnen de ECB niet onomstreden.

Lage rente

Draghi wees Den Haag erop dat de ECB voor prijsstabiliteit moet zorgen. Toen een paar jaar geleden deflatie dreigde, kocht de ECB sindsdien massaal staatsobligaties op. ‘Niet om Zuid-Europese landen te helpen, maar om de hele eurozone te steunen’, meende Draghi. ‘Het was noodzakelijk en het heeft geholpen.’ Hij benadrukte dat de inflatie weer is gestegen en dat de economie groeit. Draghi verwacht ook niet dat landen straks moeten opdraaien voor de oplopende schuld.

Door zijn beleid krijgt Draghi wel het verwijt dat de rente te laag is. Al meent onder andere PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem dat de kritiek op de ECB te eenzijdig is, aangezien de rente al dertig jaar gestaag daalt. Bovendien heeft een lage rente ook voordelen voor de woningmarkt en staat. Maar onder meer de Nederlandse pensioenfondsen hebben er last van.

Draghi gaf tijdens het twee uur durend verhoor toe dat zijn beleid ‘op korte termijn’ pensioenfondsen in Nederland in problemen brengt. Maar op lange termijn is kwantitatieve verruiming dan weer ‘goed voor iedereen’. ‘Pensioenfondsen zouden zich veel meer zorgen moeten maken over de vergrijzing in de eurolanden’, stelde Draghi.

Volgens felle tegenstander van de euro Thierry Baudet (FvD) helpt het kwantitatieve versoepelingsbeleid bovendien enkel multinationals. ‘Grote bedrijven en organisaties kunnen cashen, maar uitgerekend de sector die verantwoordelijk is voor de meeste economische groei in Nederland, komt nu moeilijk aan geld: het mkb (midden- en kleinbedrijf, S.C.) en de zelfstandigen.’

Tulpencrisis

Zijn bezoek leidde nauwelijks tot nieuwe inzichten en Draghi wist nogal geïrriteerd kritische vragen te pareren. Van de voorzitter van de Kamercommissie voor Financiën, VVD-Kamerlid Duisenberg (zoon van de allereerste ECB-president), kreeg Draghi na afloop een plastic tulpje cadeau. Een bescheiden geschenkje en veelzeggend voor de sfeer. Bij het overhandigen van de kunstbloem vertelde Duisenberg Draghi over de eerste economische bubbel. In de zeventiende eeuw steeg in Nederland de prijs van tulpenbollen namelijk gigantisch, totdat de zeepbel uiteenspatte en beleggers hun geld verloren.

In België is vooral N-VA heel kritisch over het ECB-beleid. Leergeld.eu, het initiatief van Europarlementslid Sander Loones, verzamelt nieuws en duiding over geld, het rentebeleid en de ECB. Binnenkort houdt ze ook een tweede studiedag over het mandaat van de ECB om prijsstabiliteit te verzekeren.

Op voorstel van Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) besliste de Kamercommissie Financiën in oktober vorig jaar ook om Draghi uit te nodigen. Er is nog geen datum vastgelegd, maar commissievoorzitter Eric Van Rompuy kan op zijn beurt alvast een doos chocolade voorzien.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.