JavaScript is required for this website to work.
post

Labour gaat voor economisch interne staatshervorming

Harry De Paepe1/7/2014Leestijd 1 minuut

Labourbaas Ed Miliband heeft een economisch plan: meer macht voor de lokale besturen in Engeland.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Britse socialisten hebben het plan opgevat om meer macht en geld toe te kennen aan regio’s en grote steden in Engeland. Partijleider Ed Miliband maakte dit bekend in een toespraak in het Noord-Engelse Leeds.

Lokale besturen zouden de mogelijkheid krijgen om samen te werken in zogenaamde ‘economic powerhouses’ om investeringen in de lokale ruimtelijke ordening en economie te realiseren. Hiervoor zou zo’n 30 miljard pond verschuiven van de centrale overheid naar deze regionale besturen. Labour hoopt zo de regionale ongelijkheid binnen Engeland aan te pakken. Traditiegetrouw staat Labour sterk in het industriële, maar sterk verarmde noorden van Engeland, terwijl de Conservative Party haar machtsbasis kent in het rijke zuiden van het koninkrijk.

De partij baseert haar plannen op een rapport van een oud-minister onder Tony Blair, Lord Andrew Adonis (what’s in a name). Uit dit rapport blijkt dat vooral London jobcreatie in de privésector genereert en te weinig in de rest van het land. ‘Onder een nieuwe Labourregering zal lokaal verworven geld, lokaal gespendeerd worden’, aldus Miliband. Dit zou volgens hem moeten leiden tot een welvarender en succesrijker Groot-Brittannië.

De Confederation of British Industries (CBI) reageert alvast positief op de regionaliseringsplannen. Volgens CBI legt Labour de juiste prioriteiten om groei en tewerkstelling aan te zwengelen. Vorig jaar maakte de huidige regering Cameron al plannen bekend die deels dezelfde weg opgaan. Labour gaat alvast verder en hoopt hiermee de werkgevers ervan te overtuigen dat er met hen te praten valt. Tot nog toe leefde bij hen het beeld dat een regering onder Miliband vooral zou leiden tot meer regels en meer belastingen. De reactie van CBI opent perspectieven.

 

Foto: (c) Reporters

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties