fbpx


Buitenland
Boeddha

Laos niet gelukkig met Chinese Boeddhabouwplannen
Op 14 september bracht het Laotiaanse kanaal van Radio Free Asia (RFA) een intrigerend nieuwsitem over het groeiende verzet van de lokale bevolking in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane tegen de plannen van een Chinees vastgoedbedrijf. Volgens het rapport dat Radio Free Asia besprak zou de Chinese projectontwikkelaar Wanfeng Shanghai Real Estate Company van plan zijn om een gigantisch, meer dan 100 meter hoog Boeddhabeeld neer te poten in de That Luang Marsh Special Economic Zone (SEZ) in Vientiane, in een…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Op 14 september bracht het Laotiaanse kanaal van Radio Free Asia (RFA) een intrigerend nieuwsitem over het groeiende verzet van de lokale bevolking in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane tegen de plannen van een Chinees vastgoedbedrijf. Volgens het rapport dat Radio Free Asia besprak zou de Chinese projectontwikkelaar Wanfeng Shanghai Real Estate Company van plan zijn om een gigantisch, meer dan 100 meter hoog Boeddhabeeld neer te poten in de That Luang Marsh Special Economic Zone (SEZ) in Vientiane, in een poging om binnenlandse en buitenlandse (lees: Chinese) toeristen aan te trekken.

Pachten op z’n Chinees

In 2012 kreeg Wanfeng een huurcontract van 99 jaar op de 365 hectare grote SEZ, waarin het van plan is om een hele nieuwe stadswijk met woongebouwen, hotels, kantoren, restaurants, openbare parken en andere voorzieningen te bouwen. De plannen voor een gigantische Boeddha werden naar verluidt voor het eerst al op tafel gelegd in 2016, maar lijken nu volgens RFA plots in een stroomversnelling te zijn geraakt. Op het einde van vorige maand zou voor het eerst een ‘nationale stuurgroep voor de bouw van het standbeeld’ in Vientiane zijn bijeengekomen om de plannen te bespreken.

Dat een ‘nationale stuurgroep’ diende te worden opgericht om groen licht te geven voor dit ambitieuze project is een indicatie dat lang niet iedereen even gelukkig is met deze plannen. Het blijkt immers dat heel veel van de inwoners van de Laotiaanse hoofdstad de plannen een brug te ver vinden. Volgens RFA zou het gaan om een vergulde, meer dan 100 meter hoge staande Boeddha in Mahayana-stijl. Het Mahayana-Boeddhisme is een strekking binnen het Boeddhisme die rond de eerste eeuw van onze jaartelling in het noordwesten van India ontstond en kort nadien ingang vond in China.

Het gros van de Laotianen zijn echter Theravada-Boeddhisten, die teruggrijpen op de oorspronkelijke boeddhistische leer en conventies en die een heel andere traditie en wijze van iconografische afbeelding van de Boeddha hebben. Veel inwoners van Vientiane menen dat het oprichten van dergelijk beeld gelijk staat aan een ernstige inbreuk op de cultuurhistorische identiteit van Laos, sommigen vinden het zelfs ronduit beledigend en een toonbeeld van Chinese opdringerigheid en onbeschoftheid. Een door de RFA geciteerde monnik voegde daaraan toe: ‘Persoonlijk wil ik geen Chinees Boeddhabeeld zien in het hart van mijn hoofdstad’.

Chinese dominantie

Voor velen symboliseert het gecontesteerde Boeddhabeeld vooral het alsmaar dominantere karakter van de Chinese economische aanwezigheid in Laos. Als het zou worden opgetrokken, zou het in één klap het op één na hoogste bouwwerk in Vientiane zijn en zichtbaar zijn vanuit de meeste delen van de stad.

Misschien was dat nog overkomelijk maar het zou ook Pha That Luang overschaduwen. Dàt valt helemaal moeilijk, niet alleen bij de bewoners van Vientiane maar bij àlle Laotianen. Want dit eeuwenoude schrijn – dat volgens de legende een haar van de Boeddha bevat – is één van de meest vereerde sites van het land. Dat blijkt onder meer uit het nationale wapen van Laos en de bankbiljetten van 1000 en 100 000 Kip waarop het terug te vinden is. Raken aan dit unieke stukje nationale erfgoed is raken aan de ziel van de Laotiaanse natie…

China’s invloed en investeringsaanwezigheid in Laos is de afgelopen decennia spectaculair gegroeid. China is nu de grootste buitenlandse investeerder en hulpverlener van Laos, en de op één na grootste handelspartner na Thailand. Vooral in de afgelopen tien jaar heeft buurland China enorme inspanningen geleverd om de Laotiaanse infrastructuur te verbeteren; van massale investeringen in gloednieuwe waterkrachtdammen tot moderne snelwegen waardoor de oude handelsroutes voor muilezels en smokkelpaden die de Laotiaanse vorstendommen historisch met het huidige Zuid-China verbond, werden versterkt. En dan is er natuurlijk ook nog de hogesnelheidslijn die Vientiane verbindt met de Chinese provincie Yunnan, een technisch hoogstandje dat naar verwachting in december operationeel wordt.

Immigratie en investeringen

Het resultaat van deze integratie is een snelle sprong in de Chinese immigratie naar Laos, met name naar Vientiane en de noordelijke provinciehoofdsteden. Schattingen zijn noodzakelijkerwijs vaag, gezien de politieke gevoeligheden die verbonden zijn aan Chinese migratie, maar een – voorzichtige – schatting spreekt over zo’n 300 000 Chinese expats in Laos. Deze migratiegolf ging gepaard met een stroom van Chinees kapitaal naar zowat elke economische sector. Sinds 1989 heeft China een cumulatieve 16 miljard dollar geïnvesteerd in Laos, zei minister van Investeringen en Planning Sonexay Siphandone vorige week, in ‘meer dan 800 kleine, middelgrote en grootschalige projecten’.

De publieke opinie in Laos is moeilijk te peilen gezien het repressieve karakter van het door de Laotiaanse Revolutionaire Volkspartij geschraagde regime maar het staat vast dat er sprake is van groeiende bezorgdheid over bepaalde Chinese investeringen in Laos. Investeringen, waarvan sommige hebben geleid tot publieke protesten en klachten.

Chinese maffia

In juni was er bijvoorbeeld nog sprake van enige commotie nadat Zhao Wei, de aan de georganiseerde misdaad gelinkte Chinese eigenaar van een groot casino en resort in de provincie Bokeo in het noordwesten van Laos, de bouw van een luchthaven hervatte – een project dat in 2017 werd opgeschort vanwege lokale oppositie – in een poging meer toeristen naar zijn grote resort en speciale economische zone te halen.

Zhao Wei is de voorzitter van de Dok Ngiew Kham Group en eigenaar van de Golden Triangle Special Economic Zone (SEZ) in het district Tonpheung in Bokeo. Hij wordt onder meer in verband gebracht met mensenhandel, witwassen van geld en de illegale handel in drugs en producten van wilde dieren. In 2018 verklaarde het Amerikaanse ministerie van Financiën het Zhao Wei-bedrijfsnetwerk, tot een ‘transnationale criminele organisatie’ en bestrafte Zhao en drie andere personen en bedrijven in Laos, Thailand en Hong Kong.

Dat bedrijven zoals Dok Ngiew Kham of Wan Feng blijkbaar ongemoeid hun gang kunnen gaan en kunnen rekenen op hun sterke banden met het regime lijkt langzaam maar zeker een ‘schurend effect‘ te hebben op de lokale opinie. Een latent gevoel van onvrede waarin wel eens de kiem zou kunnen liggen voor een meer gestructureerd verzet tegen de steeds intiemere banden tussen de twee regeringen.

[ARForms id=103]

Lung Jan