fbpx


Geschiedenis, Politiek, Religie
Lage Landedn

Leuven exporteert dominees naar Nederland

'Soft power' tussen de Lage LandenNederland en Vlaanderen klitten sterker bij mekaar. Mensen, gemeenschappen, staten worden verbonden door soft power. We geven een paar voorbeelden in de Lage Landen. Wat Bart De Wever verhoopt zijn geen nonsens. Antwerpen, de gloriejaren Ik tik deze tekst terwijl de Brugse beiaard samen met 50 klokkenspellen in Nederland en Vlaanderen de meezinger 'Alle kleuren van de regenboog' van K3 uitgalmt. Omwille van Open Monumentendag die hier en daar wordt gevierd. De beiaard is hét instrument van Vlaanderen en Nederland…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Nederland en Vlaanderen klitten sterker bij mekaar. Mensen, gemeenschappen, staten worden verbonden door soft power. We geven een paar voorbeelden in de Lage Landen. Wat Bart De Wever verhoopt zijn geen nonsens.

Antwerpen, de gloriejaren

Ik tik deze tekst terwijl de Brugse beiaard samen met 50 klokkenspellen in Nederland en Vlaanderen de meezinger ‘Alle kleuren van de regenboog’ van K3 uitgalmt. Omwille van Open Monumentendag die hier en daar wordt gevierd. De beiaard is hét instrument van Vlaanderen en Nederland én culturele export. Soft power in werking. Op de achterpagina van de cultuur- en boekenkatern van NRC Handelsblad van 10 september verscheen over een volle pagina een advertentie voor Antwerpen, de gloriejaren van Michael Pye. Het boek is pas uit en al toe aan de derde druk.

‘Je ruikt de geur van bier, hoort het rumoer van de haven en ziet de fijne tapisserieën schitteren met hun goud- en zilverdraad’, smakte de krant in haar boekbespreking. De Nederlandse bovenlaag leest NRC Handelsblad en zeker de uitstekende vrijdagse boekenbijlage. Auteur Geert Mak en kwaliteitsblad Trouw duimen eveneens voor Antwerpen van Pye.  Soft power in werking en jubelende propaganda in Nederland voor de stad van burgemeester en oranjevriend De Wever.

Evangelische Faculteit

Ook soft power is de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven die haar veertigste verjaardag viert. De Dijlestad vormt en exporteert jaarlijks tientallen Nederlandse dominee’s en predikanten. De ETF begon ooit als bijbelschool maar is op vandaag een theologische academie met internationaal aanzien. De ETF is populair bij Nederlandse studenten. Leuven is voor Nederlanders dichtbij en toch vertoef je in een vriendelijk buitenland. Ooit was het gebouw van de ETF een seminarie van de jezuïeten.

Nederlands is een van de studententalen; het hardere Nederlands van het noorden en het zachtere Nederlands van het zuiden. Andreas Beck, de uit Duitsland afkomstige decaan, vertelt aan Nederlands Dagblad, oplage 23.000 stuks, een krant met een christelijk profiel: ‘Ruim tachtig procent van de bachelorstudenten komt uit Nederland. Ze arriveren uit alle protestantse kerken die Nederland rijk is: PKN’ers, vrijgemaakt en christelijk gereformeerden, mensen uit de de Gereformeerde Gemeenten, evangelische vanzelfsprekend.’ Bij de masters zijn minder Nederlanders. Hoewel hun aandeel nog aanzienlijk is. De ETF begint het nieuwe academiejaar met 235 studenten van 27 nationaliteiten. 30% is vrouwelijk.

Wat maakt ETF aantrekkelijk? Andreas Beck in Nederlands Dagblad: ‘Wij hebben een duidelijk protestants-evangelisch profiel en dat gaat samen met academische excellentie. We zijn interntationaal en sterk interkerkelijk. Ook katholieken zijn welkom. Je kan wonen op de campus en wij vormen een leefgemeenschap waar aandacht is voor de persoonlijke spiritualiteit van de studenten.’

KU Leuven

ETF is een buurman van de KU Leuven,  de oudste universiteit van de Lage Landen, van 1425. En het is met 60.000 studenten ook de grootste. De Evangelische Theologische Faculteit groeide uit het Vlaamse Bijbelinstituut. In 1983 kwam de overheidserkenning van de nieuw opgerichte ETF. Bij de start was de Amerikaans-evangelicale invloed sterk. Ook financieel trouwens. Na 1990 werd uitdrukkelijk gemikt op Europese inhoud en prioriteiten.

Sinds 2008 steunt de Vlaamse overheid in beperkte mate het onderwijs en het onderzoek van de ETF. Studiegelden, huurinkomsten van de campus en giften van kerken en particulieren vervolledigen het plaatje. In 2005-2006 en 2013-20&4 waren er visitaties van de ETF. Deze beoordelingen van hogere opleidingen verlopen op dezelfde manier, met gemengde Vlaams-Nederlandse teams, in Vlaanderen en Nederland. Andreas Beck meldt trots dat Leuven hoger scoorde dan de meeste theologieopleidingen in Nederland en dat na de visitatierapporten geen Nederlandse theoloog meer om Leuven heen kan.

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.